Gyógynövények

Orvosi angyalgyökér – hatóanyagai, gyógyászatai alkamazása, mellékhatásai

Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica L.)

Az angyalgyökér gyönyörű ernyősvirágzatú növény. A fenséges, szo­borszerű és édes illatú növényt évszázadok óta magasztalják gyógyító tulajdonságáért és egyedülálló ízéért. Nicholas Culpeper tizenhetedik századi botanikus a világon mindenre jónak tartotta.

Előfordulása

Kedveli a mérsékelt éghajlatot, a hűvös, csapadékban gazdag területeket, a hegyvi­déket. Alfajai az ázsiai, trópusi éghajlatú területeken is megtalálhatók, de azok ha­tásukban eltérőek, javarészt táplálóbbak. A gyökérzetéről évente megújul. A Kár­pát-medencében általában a hegyvidéki mezőkön, zsombékos területeken, patak- és árokpartokon, völgyekben, nedves, nyirkos helyeken, „tündérlakta” vidékeken, pél­dául barlangok, elhagyott bányák bejáratában előszeretettel honol.

Szent szellem, vad zeller és norvég angyalgyökér néven is ismerik.

A növényt régóta azonosítják a védelemmel és a gyógyulással. Egy legenda szerint neve onnan származik, hogy egy angyal megjelent egy szerzetes álmában, és megmondta, hogy a növény gyógyítja a pestist.

A svájci német reneszánsz orvos Paracelsus „csodálatos orvosságnak” titulálta az 1510-es milánói pestisjárvány idején. Egy másik legenda szerint az angyalgyökér böjt idején (a régi Juliánusz naptár szerint május 8-án), Mihály arkangyal napján virágzott, aki az ördög ellen véd. A lappföldiek ennek a növénynek a levelével és virágával koszorúzták meg költőiket abban a hitben, hogy majd az illata inspirálja őket. A virá­gok nyelvén az extázis, az inspiráció és a bűbáj szimbóluma.

  • Az angyalgyökér kétnyári vagy rövid életű évelő, mely akár négy évig is elél.
  • A virágba indult szárakat tá­volítsa el, hogy hosszabb éle­tű legyen a növény. Miután megérleli magjait, a növény elpusztul.
  • A magokat frissen kell elvet­ni, mert a magvak életképes­sége rohamosan csökken.
  • Rengeteg magot érlelő, sza­pora növény.
  • A növény a humuszos, nedves talajt kedveli, szűrt fényben.
  • A méhek kedvelik virágait

Gyűjtése

Tavasztól őszig, de még télen is gyűjthető. Érdemes szem előtt tartani azonban, hogy a női tündérerő melyik arcát kívánjuk megragadni, felhasználni a gyógykezeléshez, így hatása a virágzás előtt a gyermeklány, virágzáskor az ifjú hölgy, magéréskor az anya, télen az idős asszony jellemét idézi felhang formájában. Gyűjtését érdemes általánosan az újhold idejére időzíteni.

Konyha

Az angyalgyökeret évszáza­dok óta termesztik konyhanö­vényként. Zsenge leveleit te­gyük salátákba más növények­kel és levelekkel.

A levélnyelét főzzük egressel, rebarbarával és más savanykás gyümölcsök­kel a savasságot csökkentve. A szárát kandírozni is szokták ételdekoráláshoz. A magokkal olyan likőröket ízesítenek, mint a Chartreuse és a Bénédictine. A tizenhetedik-tizennyolcadik században szíverősítőt főztek a gyökeréből. Főzzünk a fiatal levelekből frissítő teát, amely olyan ízű, mint a kínai tea.

Gyógyászat

Főzetével kiválóan kezelhetők a szájüregi fertőzések, az ínygyulladás. Rendszeres öblögetéssel hatékonyan fertőtleníthetjük a szájnyálkahártya sebeit. A szájüregi mű­tétek utáni sebek gyógyulását, tisztántartását is segíti. Torokgyulladás esetén garga- lizálásra javallt langyos főzete.

A gyomor emésztőképességét, emésztőerejét, valamint a gyomorsav és az emész­tőenzimek termelését fokozza. Szünteti az émelygés, hányinger, gyomorrontás okoz­ta tüneteket. A gyomor fertőzés okozta panaszait erős főzetének napi többszöri fo­gyasztásával kezelhetjük.

Emésztésserkentő és fertőtlenítő hatásának köszönhetően a vékony- és a vastag­bél területén, illetve a tápcsatorna egész hosszában szünteti az erjedést és csökken­ti a felfúvódást, amit közepesen erős szélhajtó hatása is támogat. A belek gombás megbetegedéseinek hatékony kezelésére főzetének kúraszerű, rendszeres fogyasztá­sa igen javallt. Ilyen célból lehetőleg étkezés előtt egy órával fogyasszuk. Fokozza a bélmozgást, szünteti a belek görcseit, és oldja a bent rekedt levegő okozta feszült, görcsös állapotot. A bélfalakat az emésztőnedvek hatékonyságának fokozása által közvetve tisztítja.

A vesét tisztítja, aromáival átjárhatóbbá teszi, és részben ezért vízhajtó hatású. A vese görcseit csillapítja, a mellékvesék túlműködését fékezi. A hólyag felfázásos tüneteinek kezelésére kiváló, közepes erejű vizelethajtó.

A máj emésztőnedveit hatékonyabbá teszi, így tisztító és méregtelenítő hatását fokozza. Mivel „melegíti” a máj szöveteit, így az azok közé lerakodott zsírokat ki­olvasztja.

Az epetermelést, ha mennyiségében nem is fokozza jelentősen, minőségét, ha­tékonyságát, erejét nagymértékben megemeli. Főzete kúraszerűen fogyasztva, akár más növényekkel keverten is, meggátolja az epekő képződését, sőt elősegíti a kikris­tályosodott kövek visszaoldódását is.

Az idegrendszerre nyugtató, erősítő, tisztító hatással van, ugyanakkor fokozza az érzékenységét. Szünteti a tompultságát, a zavarodottságát. Ideges fejfájásra is kiváló. Az idegi feszültséget, frusztráltságot, ami a mérgek ingerküszöb-csökkentő hatása miatt jelenik meg, a mérgek átalakításának fokozásával következményesen szünteti.

Légzéskönnyítő hatását a léghólyagok, légcsövek simaizmainak ellazításával éri el. Segíti a nyálka ürülését, visszafogja képződését, ezért a nedves asztma kezelésé­ben javasolt. Kiváló a hurutos, gyulladásos légzőszervi megbetegedések ellen, sőt a gümőkor (tbc) kezelésében is hatásosnak bizonyul.

 

Kozmetika

Az angyalgyökérnek átható illa­ta van, teljesen más, mint a töb­bi növénynek – pl. édesgyökér, ánizs és kömény – az ernyős-virágúak családjában. Szórjuk a leveleit meleg fürdővízbe, hogy nyugtasson és ellazítson.

Figyelmeztetés

Az orvosi angyalgyökeret cu­korbetegek nem fogyaszthat­ják. Nem szabad nagy adagok­ban használni. Legyünk óva­tosak: nedve fényérzékenyítő hatású. Terhes és szoptatós anyák kerüljék

Lélektani hatása

Elűzi és távol tartja a szennyezett gondolatokat. Csökkenti a pánik, a félelem hatását, oldja a stresszt, szünteti a bátortalanságot. Megtisztítja az érzelemvilágot, serkenti az életkedvet, száműzi a csüggedést. Fokozza az érzékenységet, finomítja a lélek női ol­dalát, ezzel együtt az önbizalom érzését is erősíti. A nőiesség magasabb oktávjainak felszínre hozását katalizálja.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.