Orvosi tanácsok

Harc a betolakodókkal – az ellenállás erősítése

A fertőzésektől és a rákos elváltozásoktól az immunrendszer véd meg bennünket: ez a kórokozókkal szembeszálló sejteken kívül azokat az anyagokat is magában foglalja, amelyek meghatározzák a szervezetnek a betolakodókkal, ártalmas sejtekkel és allergénekkel szembeni reakcióját. A kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudunk e rendszer működéséről, s a szakemberek mind nagyobb figyelmet fordítanak a hagyományos gyógymódokra is, ami új felismerésekkel gazdagíthatja tudásunkat.

Az ellenállás erősítése

A fertőzések elleni küzdelemnek soha nincs vége – immunrendsze­rünk nap mint nap rengeteg potenciális betolakodóval küzd meg. Az alábbiakból kiderül, hogyan erősítheti védekezőrendszerünket az étrendünk, a testmozgás, sőt még a hangulatunk is*

Nevessen egy jót!

A nevetés nemcsak a hangulatot javíthatja, hanem a védekező­képességet is. Növeli az antitestek szintjét a szervezetben, és azoknak a fehérvérsejteknek a számát is, amelyek megtámadják és meg­ölik a baktériumokat és a vírusokat. A neve­tés hatására több antitest lesz az orr járatait és a légutakat borító nyálkában is – márpedig a kórokozók jó része éppen itt jut be a szer­vezetbe. Nevessen tehát minél többet a csa­ládjával és a barátaival – ez valamennyiük egészségének jót fog tenni!

Énekeljen az egészségért!

Egy német kórus tagjain végzett vizsgálatok kiderítették, hogy az éneklés aktivizálja a lépet, és ezzel növeli a vér antitest-koncentrációját. Ha nem akar szervezetten énekelni, a fürdő­szobában is megteheti.

Fogyasszon egészségesebb zsíro­kat!

Egyes zsírok nélkülözhetetlenek a sejtek létrehozásához és a prosztaglandinok terme­léséhez. A prosztaglandinok hormonszerű vegyületek, amelyek segítenek szabályozni, hogyan reagáljon az immunrendszer a fertő­zésekre – például a behatoló kórokozók ellen harcoló fehérvérsejtek termelésével. Igen ala­csony zsírtartalmú étrenden élő olasz sporto­lók esetében azt találták, hogy szervezetük­ben a normálisnál jóval kevesebb ilyen sejt van. A megoldás a bevitt zsírok gondos meg­választása.

  • Válassza a telítetleneket! Az állati ere­detű, telített zsírok helyett inkább növények­ből származó telítetleneket fogyasszon.
  • Kerülje a transzzsírokat, azaz a mester­ségesen előállított, a címkén „hidrogénezett” vagy „részlegesen hidrogénezett” növényi olajokként megjelölt anyagokat. Ezek a fel­dolgozott élelmiszerekben és pékárukban gyakran előforduló zsírok gátolhatják az im­munrendszer működését.
  • Cukrot? Köszönöm, nem! Már 75 g cu­kor – ez 10 teáskanálnyi, illetve annyi cukor, amennyi két 330 ml-es doboz szénsavas üdítőben van – is gátolja a fehérvérsejteknek a baktériumok semlegesítésére való képessé­gét. Válasszon inkább természetes édesítő­szert, viszont kerülje az energiamentes mes­terséges édesítőket, amilyen az aszpartám is.
  • Egyen sok halat! Az olajos húsú halak, mint a szardínia, a hering vagy a makréla, gazdagok a betolakodókat leküzdő sejtek lét­rehozásához szükséges fehérjékben, valamintaz immunrendszer működésének szabályozá­sát is végző ómega-3 zsírsavakban. Ha a szer­vezetet támadás éri, első válasza rá a heveny gyulladás. Az ómega-3 zsírsavak azonban gá­tolják a gyulladáskeltő vegyületek termelését és serkentik a gyulladáscsökkentő anyagok előállítását – ezzel segítik a gyógyulást, sőt a rákos sejtek szaporodását is akadályozzák. Az ómega-3 zsírsavak aktivizálják az immun­rendszer azon részeit, amelyek feladatuk el­végzése után nyugalmi állapotba kapcsolják a támadó sejteket.

Hiszi, vagy sem! Vitaminból is megárthat a sok

A vitaminok jót tesznek immunrendszerének – de csak ha nem adagolja túl őket. Törekedjen arra, hogy vitaminszükségletének minél nagyobb részét fedezze természetes forrásokból, a táplálékkiegészítőkkel pedig bánjon körül­tekintően. Legyen különösen óvatos a zsírban oldódó A- és az E-vitaminnal, mert ha ezekből túl sokat visz be, szerve­zete nem üríti ki a fölösleget a vizelettel, hanem elraktá­rozza. A nagyon magas, napi 3200 mg-ot meghaladó mennyiségben fogyasztott E-vitamin már gátolja a sejtek folyamatos megújulását s növeli a prosztatarák és az egyéb daganatok kockázatát. Az A-vitamin szükséges az immun­sejtek előállításához, ám napi 1000 mikrogrammot meg­haladó mennyiségben szedve májproblémákat okozhat.

Javítsa hangulatát és védekezőképességét!

A depresszió árt az immunrendszernek. Amikor depressziós, szervezete folyamatosan túl sokat termel két stresszhormonból: a kortizolból és az adrenalinból, ame­lyek lassítják az antitesttermelést és gátolják az immunvá­laszban részt vevő speciális sejtek működését. E hormonok csökkentik az interferontermelést is, márpedig ez a fehérje nélkülözhetetlen a vírusok elleni védekezéshez. A depresszió miatt túl sok termelődhet a gyulladáskeltő hatású interleukin-6 nevű vegyületből is, amelynek fontos szerepe van az olyan, immunrendszerrel összefüggő rendellenessé­gekben, mint az ízületi gyulladás, az ínybetegség, sőt még a rák is. A depresszió elleni kezeléstől tehát nemcsak a köz­érzete lesz jobb, hanem az általános egészsége is.

Gombavarázs

A Távol-Keleten már több mint 2000 éve igen nagyra becsülik a ritka reishi gombát (magyar neve: pecsétviaszgom­ba), amelyről ma már tudjuk, hogy a követ­kező módokon hat az immunrendszerre.

  • Serkenti a T-sejtek termelődését – ezek a szervezetet a fertőzések ellen védő fehér­vérsejtek.
  • Növeli az immunválaszt erősítő anyagok szintjét.
  • Segíti az alvást és csökkenti a stresszt azáltal, hogy gátolja egy serkentő hatású hormonnak, az adrenalinnak a termelését.

Fogyasszon több citrusfélét!

A na­rancsban, a citromban, a lime-ban és a grépfrútban is nagy koncentrációban jelen lévő C-vitamin emeli a fagociták (a baktériumo­kat bekebelező sejtek) szintjét a vérben.

A szervezet nem képes elraktározni a vízben oldódó C-vitamint, ezért mindennap kell fogyasztani belőle.

Mozogjon…

Immunrendszere a test­mozgás hatására többet termel a bakteriális behatolók ellen harcoló vérsejtekből. Minél rendszeresebben mozog, annál tartósabbak lesznek a változások. Amerikai tudósok kimutatták, hogy a hét öt vagy hat napján mérsékelt intenzitású testmozgást végzők esetében feleakkora a meghűlés és a torok­fájás valószínűsége, mint a keveset mozgók körében.

…de pihenjen is!

Az immunrendszer testmozgással való serkentése szempontjából igen fontos a mértékletesség. Kilencven perc intenzív mozgás hatására a kórokozók elleni küzdelemben részt vevő, makrofágoknak nevezett sejtek száma átmenetileg csökken, és ez növelheti a fertőzés kockázatát. Edzés­programjába ezért mindig iktasson be ele­gendő pihenőnapot, hogy így gondoskodjon immunrendszere egészségéről.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.