Panaszok és kezelésük

A csontritkulás tünetei, kezelése, visszafordítása

Ha előfordult már Önnel, hogy elesett a lépcsőn, és eltört egy csontja, akkor azt ráfog­hatja az ügyetlenségre – ám könnyen lehet, hogy az ok inkább a csontritkulás. Az embe­rek nem mindig vannak tisztában azzal, hogy a csonttörések – sőt akár a testmagasság csökkenése (amelynek hátterében a csigolyatest összeroppanása, az ún. kompressziós törések állnak) – a betegség első tünetei lehetnek. Az az állapot azonban, amelyben a csontok fokozatosan veszítenek sűrűségükből, míg végül olyan ritkák lesznek, mint egy 15 éves farmernadrág szövete, szerencsére megelőzhető és kezeléssel vissza is fordítható.

Csontépítő gyógy­szerek

Napjainkban számos gyógyszer kapható a csontrit­kulásnak, illetve az azt megelő­ző állapotnak: a csont ásványi­anyagsűrűség-csökkenésének, más néven az osteopeniának a kezelésére. Az alábbi három gyógyszercsoport nagy eset­számú elemzése nem talált egy­értelmű „győztest”, legalábbis a csonttörések megelőzése terén. (A hormonpótló kezelést, amely csökkenti a menopauza utáni csonttörések kockázatát, egészségi kockázatai miatt ma már nem javasolják erre a célra elsődleges terápiaként.)

Mellékpajzsmirigy-hormon (kalcitonin)

Ez a hormon a csontépítő sejtek működését serkenti. A kutatások szerint a csípőt és az egyéb, nem a ge­rincet érintő törések megelőzé­sére a legalkalmasabb. Egykor csak injekcióban alkalmazták, ma azonban már orrspray for­májában is rendelkezésre áll azon nők számára, akik leg­alább öt évvel túl vannak már a menopauzán.

Szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok (SERM-ek)

A raloxiden az ösztrogénhez hasonlóan hat a szervezetre, és segít csökkenteni a csonttö­megveszteséget. Nemcsak arra alkalmas, hogy a csontritkulás­ban szenvedő nők esetében se­gítsen meggátolni a csonttöré­seket, hanem a menopauzán túl lévő nőknél az állapot megelőzésére is használható.

Biszfoszfonátok

E gyógy­szerek közé tartozik például az alendronát, a rizedronát és az ibandronát is. A csonthoz kapcsolódva meggátolják annak leépülését. Közülük egyedül az ibandronátot enge­délyezték a csontritkulás meg­előzésére is. Mellékhatásaik közé tartozhatnak az emésztő­rendszeri problémák, valamint a nyelőcső károsodása is. Egyes betegek súlyos izom ­vagy csontfájdalmakról szá­moltak be e gyógyszerek hasz­nálata során, ezért feltétlenül kérdezze meg orvosát a szedé­sükkel járó kockázatokról!

Súlyterheléses testmozgás

A csontozat szempontjából a gyermek- és a fiatal felnőtt korban végzett, súlyterheléssel járó gyakorla­tok a legelőnyösebbek, de azoknak akkor is vannak ked­vező hatásaik, ha csak jóval később kezdik el őket. A gya­loglás, a kocogás, az aerobik-gyakorlatok végzése és a súlyzózás is idesorolható. Ha diétázik, a testmozgás azt a csonttömegcsökkenést is ellen­súlyozhatja, amelyet a kisebb kalóriabevitel idéz elő.

K-Vitamin

Íme egy újabb ok, miért érdemes spe­nótot – meg például kelká­posztát – enni: sok bennük a K-vitamin, amely egyes kuta­tások szerint csökkentheti a csonttörések kockázatát. Ezek szerint napi 45 milligramm elfogyasztása 65 százalékkal csökkentheti a csigolyatörések gyakoriságát. Egy csésze főtt spenótban (180 gramm) nagy­jából 1 milligramm K-vitamin található.

Zöldség-gyümölcs

A K-vitamin és a kalcium mel­lett ezek az ételek egyéb, a csontok egészségének megőr­zése és a törések megelőzése szempontjából fontos tápanya­gokat is tartalmaznak, például A- és C-vitamint, káliumot, magnéziumot és fluort. Ha na­ponta legalább öt adag zöldsé­get és gyümölcsöt eszik, akkor már elegendő mennyiséghez jut e tápanyagokból (persze a még több még jobb).

Kalcium

Ma már nem úgy gondolják, mint régen, vagyis hogy a kalcium a csont­ritkulás megelőzésének „adu ásza”. Egyes vizsgálatok sem­miféle előnyt nem mutattak ki a kalciumtartalmú táplálék­kiegészítők szedésével kapcso­latban. Ausztrál kutatók azon­ban 29 – összesen több mint 64 000 fő (többnyire menopauzán túli nők) bevonásával végzett – vizsgálatot elemezve megállapították, hogy aki a kalciumot három-öt éven át szedte önmagában vagy D-vi­taminnal együtt, az átlagosan 12 százalékkal csökkentette a csonttörések kockázatát.

A csontok védelme azok ese­tében volt a legnagyobb mér­tékű, akiknek az étrendje a vizsgálat kezdetekor kevés kalciumot tartalmazott. Kér­dezze meg orvosát arról, hogy javasol-e önnek kalciumos táplálékkiegészítőket.

A tévhitekkel ellentétben nem segítenek:

Fitoösztrogének: Ezek a szójában előforduló hormonszerű vegyületek a je­lek szerint semmilyen módon nem hatnak a menopauza előtt álló nők csontsűrűségére, és a menopauzán túl lévők esetében sem egyértelműek az adatok. Ráadásul a kutatások szerint pusztán a táplálékkal nem is lehet olyan mennyiséget be­vinni belőlük, amely hatással lehetne a csontsűrűségre; ah­hoz külön szójafehérjét vagy fitoösztrogéneket tartalmazó étrend-kiegészítőket kellene fogyasztani, ám az orvosok ezt nem javasolják.

Tesztoszteron: Egyszerűen semmilyen bizonyí­ték nincs arra, hogy ez a hor­mon erősítené a csontokat és gátolná a csontritkulást

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.