Panaszok és kezelésük

Intsen búcsút a székrekedésnek!

Ne gyötörje magát, ha nem kell olyan gyakran vécére mennie, mint elképzelése szerint kellene! Ami az egyik ember esetében normális, az a másiknál szokatlannak számíthat. Ha Ön valóban székrekedéses, azt észre fogja venni: küszködve fogja kipréselni a száraz és kemény székletet, s kellemetlen teltségérzete lehet. Az alábbi módszerek segíthetnek újra mozgásba hozni a dolgokat.

Rostban gazdag ételek és bőséges folyadék

A székrekedés megelőzésére – és hosszabb tá­von a megszüntetésére – az a legjobb megoldás, ha sok zöld­séget, gyümölcsöt, hüvelyest és szemes gabonát fogyaszt, s mindezt jó sok vízzel öblíti le. De ne külön-külön próbálkoz­zon ezekkel: a felmérések sze­rint önmagában sem a víz, sem a rost nem ér sokat székreke­dés ellen. Emellett legyen türel­mes: hetekbe is telhet, mire érezni kezdi a javulást. (Ha gyorsabb megoldást szeretne, fogyasszon aszalt szilvát vagy szilvalevet, forró kávét vagy egy csésze langyos tejben elke­verve egy teáskanálnyi őrölt lenmagot – állítólag ezek mind segítenek.)

Naponta legalább 25 gramm rost bevitelére töre­kedjen; 100 g zabkorpában 22 g rost van, 100 g hántolatlan gabonapehelyben 10 g, 100 g aszalt gyümölcsben (szilva, füge) 12 g, 100 g vörös vesebabban több mint 9 g, 100 g málnában 6 g található.

További megoldások

  • Rosttartalmú táp­lálékkiegészítők és ozmotikus hashajtók A rostot tartalmazó táplálék­kiegészítők egyeseknek segíte­nek székrekedés ellen – de nem mindenkinek. Kipróbálóiknak nagyjából a fele idővel abba­hagyja szedésüket, méghozzá két fő okból: mert felfúvódást okoznak, és mert nem hatnak. A Gasztroenterológusok Ame­rikai Kollégiumának munka­csoportja megállapította, hogy csak az útiffímaghéjat (psylliumot) tartalmazó táp­lálékkiegészítők hasznosak krónikus székrekedés ellen. Rövidebb ideig tartó székre­kedés esetén az ozmotikus has­hajtók is segíthetnek, állapítot­ták meg néhány vizsgálatban. E készítmények (például a magnéziatej) hatóanyagai – a magnézium-hidroxid, a magnézium-citrát, a nátrium­foszfát vagy a polietilénglikol -miatt a víz nem szívódik föl a bélből, hanem megköti a szék­let, amely ettől lágyabb lesz. Mindenesetre csak rövid ideig használja ezeket a szereket (egy-két hétig), és számítson arra, hogy hatásuk kifejtéséhez szükség van néhány napra.
  • Biofeedback Ha idült székrekedésben szenved, a bio­feedback is segíthet. A mód­szer megtanítja, hogyan lazítsa el a medencefenék izmait és a végbélnyílás záróizmát széke­léskor. A vizsgálatok szerint az eljárás akár 70 százalékban hatásos lehet azok esetében, akik az idült székrekedés olyan típusában szenvednek, amikor nem képesek összehangolni a hatékony székletürítéshez szükséges mozgásokat. Kevés­bé hatékony viszont azok kö­rében, akiknél a székrekedés oka a bélfalrenyheség – ez a probléma főként fiatal nőket érint, akik hetente legfeljebb egyszer ürítenek székletet.

Figyelem! Bélfalizgató hatású hashajtó­kat – ilyen például a szenna és a ricinusolaj – csak azután használjon, hogy megbeszélte orvosával. Ezek az erős szerek összehúzódásra kényszerítik a bélfal izmait. Ha túl sokat használja őket, hozzászokhat­nak a belei, ezért jobb, ha elő­ször kíméletesebb szerekkel próbálkozik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.