Bőrápolás

Gyógynövényekkel a bőrbetegségek ellen!

Gyógynövényekkel a betegség ellen!
Gyógynövényekkel a betegség ellen!

Pikkelysömör mellett az egyik legjellemzőbb emésztési probléma az elégtelen fehérjelebontás, minek következtében a belekben felhalmozódnak a méreganyagok, és gyengül a bélrendszer védelmi vonala. Az elégtelen védelmi funk­ciók pedig utat engednek a méreganyagoknak a szervezet többi része felé. Ez azután különféle bőrproblémákat ered­ményez, mint például pikkelysömört, valamint egyéb gyulla­dásos megbetegedéseket.

Az emésztést jelentősen segíti a svédkeserű nevű gyógy­növénykeverék, emellett hasznos lehet emésztési enzimek­kel kiegészíteni főétkezéseinket. Szervezetünk természetes módon termel ún. proteolitikus enzimeket, ezek felelősek a fehérjék lebontásáért. Ha szervezetünk nem termel ele­gendő proteolitikus enzimet, hasznos lehet, ha pótoljuk. A fehérjepótló enzimeket összefoglaló néven proteáz enzi­meknek nevezzük – keressünk tehát proteáz tartalmú ké­szítményeket, például ananászból kivont bromelaint, ami étrend-kiegészítőként is kapható.

Gyógynövényekkel gyógyítsuk magunkat!

Tápcsatornánkban különféle kártékony baktériumok, illetve élesztőgombák (pl. a Candida albicans) is termelhetnek méreganyagokat. Ezek azután hatást gyakorolhat­nak a sejtosztódást ellenőrző képletekre is. Á szárcsagyökér (más néven szasszaparilla, Smilax sassaparilld) azonban képes leköt­ni a méreganyagokat. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy ez a gyógynövény segít a pikkelysömör kezelésében.

Oregánó méregtelenít!
Oregánó méregtelenít!

Más gyógynövények is segíthetnek a gyomor-bélrendszer megtisztításában. Ilyenek az öregem szőlő, amelyet a népi gyógyászatban régóta használnak a pikkelysömör kezelé­sére, illetve a hasonló tulajdonságokkal rendelkező arany­gyökér. Az oregánó szintén erős méregtelenítő hatással ren­delkezik. Szakértő segítségével érdemes lehet tisztítókúrába kezdeni, erre kiválóan alkalmas szerek a pektin vagy az útifű (más néven psyliium).

A méreganyagok felhalmozódása a legfőbb méregtele­nítő szervünket, a májat is megterheli. Normális esetben a máj szűri ki bélrendszerünkből a méreganyagokat, mi­előtt azok bekerülhetnének a véráramba. Ha a máj túlter­helt, csökken működésének hatékonysága. Az őszbogáncs (más néven máriatövis, Silybum marianum) és a kén előse­gíti a máj működését. Étrendünkben növeljük a tojás, a hagyma és fokhagyma mennyiségét, vagy fogyasszunk MSM (szerves kén) tartalmú étrend-kiegészítőt (napi háromszor 1000 mg-ot).

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.