Panaszok és kezelésük

Szabaduljon meg a kínzó köhögéstől!

Van kaparós, száraz köhögés; van nedves, felszakadó kö­högés, amelytől hirtelen hely támad az ember körül a bu­szon; és van tüdőrepesztő változat is, amely annyira erős, hogy az már fáj. Akár hiszi, akár nem, a legjobb megol­dás ilyenkor az, ha messze elkerüli a patikát (nemrég két – egy brit és egy amerikai -, kiváló köhögésszakértőkből álló bizottság is arra a megállapításra jutott, hogy egyet­len köhögés elleni szer hatásosságára vonatkozóan sincse­nek meggyőző bizonyítékok), és jobban jár, ha inkább főz magának egy csésze forró, mézes-citromos teát.

Méz

Immár végre tudo­mányos bizonyítékok is igazol­ják az ősrégi népi orvosság ha­tékonyságát. A Pennsylvaniai Állami Egyetemen 105 köhögő gyermeket vizsgáltak meg, aki­ket vagy tönkölymézzel, vagy dextrometorfánt (számos köhögéscsillapító szirup ható­anyagát) tartalmazó, mézízű készítménnyel kezeltek, vagy semmilyen kezelést nem kap­tak. A szülők a mézzel kezelt gyermekek esetében tapasztalták a legnagyobb mértékű ja­vulást a köhögés hevessége és gyakorisága terén. Egyévesnél fiatalabb gyermekeknek azon­ban ne adjon mézet, számukra ugyanis nem biztonságos.

Köhögés vagy al­lergia elleni szerek „első generációs” antihisztaminnal és dekongesztánssal

Ez a kombináció „kiváló” minősí­tést kapott a Mellkasgyógyá­szok Amerikai Kollégiuma (ACCP) köhögésszakértőkből álló bizottságában. A Massa-chusettsi Egyetem egyik vizsgá­latában a brómfeniramin (egy antihisztamin) és a fokozato­san felszabaduló pszeudo-efedrin (egy dekongesztáns) három nap alatt 20-30 száza­lékkal csökkentette a nátha okozta köhögést. A Harvard Egyetem szakemberei azt java­solják, hogy meghűlés vagy allergia miatti köhögés esetén érdemes kipróbálni olyan aller­giagyógyszert, amely brómfeniramin, difenhidramin vagy klórfeniramin antihisztamint és valamilyen dekongesztánst tartalmaz.

Legyen azonban óvatos: ezek az első generációs antihisztaminok álmosító hatá­súak lehetnek. Brit köhögés­szakértők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy dekongesztánsokkal való kombinálásuk szájszárazságot, szédülést, fejfájást vagy álmatlanságot okozhat, s ezek mind kellemet­lenebbek a köhögésnél.

Köhögés elleni cseppek

A száraz, kaparós köhögés átmeneti enyhítésére javasolt és jól bevált cseppeket tudományosan talán azért nem nagyon vizsgálták még, mert annyira egyszerűek és megszo­kottak. Próbáljon ki olyan készítményeket, amelyek citro­mot, mézet vagy vörös szilt tartalmaznak.

Ipratropium

Súlyos és makacs, meghűlés vagy hörg­hurut okozta köhögés esetén a szakemberek vényköteles ipra­tropium inhalálását javasolják.

Vigyázat! A most következő szerek a tévhitekkel ellentétben nem hatásosak!

Dextrometorfánt tartalmazó, köhögés elleni gyógyszerek

Az ACCP bizottsága megálla­pította, hogy e köhögéscsillapí­tók használata szinte semmi­lyen előnnyel nem jár. Négy, összesen 710, nátha miatt köhögő személy bevonásával készült vizsgálat adatainak elemzése azt mutatta ki, hogy e szerek mindössze 14 százalék­kal csökkentik a köhögés hevességét és gyakoriságát.

Gyermekeknek szánt köhögéscsilla­pítók

15 év alatti gyerme­keknek inkább ne adjon ilye­neket. „Egyetlen, az Egyesült Államokban kapható gyógy­szerről sem bizonyosodott be, hogy hatékonyan kezelné a gyermekek köhögését”, állapí­tották meg a Pittsburghi Egye­tem Egészségügyi Központjá­nak orvosai 38, köhögés és meghűlés elleni szereket teszte­lő vizsgálat adatainak értékelé­se alapján. A Pennsylvaniai Állami Egyetem egyik felméré­sében 100, 2 és 18 év közötti, felső légúti fertőzésben szenve­dő gyermeket vizsgálva azt ta­lálták, hogy a dextrometorfán és a difenhidramin semmivel sem enyhíti jobban az éjszakai köhögést, mint egy placebo.

Nem nyugtató hatású antihisztami­nok, például loratadin

Egy szakértői bizottság megállapította, hogy az újabb, álmosságot nem okozó anti­hisztaminok nem segítenek.

Nyálkahígító guaifenezin

E köptető hatású szerrel vegyes eredmé­nyeket kaptak. Egy 239, meg­hűléses beteg bevonásával vég­zett vizsgálat szerint ritkábbá és enyhébbé tette a köhögést, egy másik vizsgálat viszont semmilyen előnyt nem muta­tott ki. Soha ne szedjen olyan készítményt, amely mind guaifenezint (köptetőt), mind dextrometorfánt (köhögéscsil­lapító szert) tartalmaz. Ezek egymással ellentétes hatásúak, így kombinálásuk teljesen értelmetlen.

Jó tanács: A makacs köhögés súlyosabb meghűlés utóhatása lehet (ilyenkor akár négy hétig el­tarthat), ám ha ennél is to­vább húzódik, érdemes orvos­hoz fordulni, mert az sokféle okra vezethető vissza: ilyen a refluxbetegség, az idült obstruktiv légúti betegség (COPD), a vashiány vagy akár bizonyos fajta gyógyszerek­nek, például a magas vérnyo­más ellen gyakran használt ACE-gátlóknak a szedése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.