Panaszok és kezelésük

Mit tegyünk hányinger esetén?

Akár utazási betegség vagy terhesség okozza, akár kemo­terápia vagy érzéstelenítés, a hányinger a fájdalomnál is rosszabb lehet. Élvezetesnek pedig sohasem nevezhető, mint ahogy az azt követő, a tünetet megszüntető hányás sem. Kezelése pedig nem is mindig egyszerű, bár itt fel­sorolunk néhány hasznos stratégiát.

Akupuntúra/akupresszúra

A jelek szerint ezek a módszerek minden eset­ben hatásosak, az utazási be­tegséggel járó émelygéstől egé­szen a kemoterápia okozta hányásig. Tizenegy, az aku­punktúra, az akupresszúra és az elektromos stimuláció hatá­sára vonatkozó klinikai vizsgá­latot elemezve a szakemberek azt találták, hogy az akupresszúra 18 százalékkal csökken­tette a hányás gyakoriságát, az akupunktúra és az elektro­mos stimuláció (amikor gyenge áramot vezetnek át az akupunktúrás tűk között) pedig 26 százalékkal. Az akupresszú­ra a hányinger erősségére is kedvezően hatott.

Az akupresszúra működési elvén alapulnak a csuklópán­tok: ezeket úgy alakítják ki, hogy egy műanyag gomb fo­lyamatosan nyomja a csukló belső oldalán lévő P6 akupresszúrás pontot. Az eszköz a kutatások szerint csökkenti a műtét utáni rosszulléteket, az utazási betegséget pedig meg is előzheti.

B6-Vitamin

Ha hányin­gere terhességhez kapcsolódik, érdemes lehet naponta három­szor 10-25 milligrammot bevennie ebből a vitaminból. A reggeli rosszullétek kezelési lehetőségeire vonatkozó 28 vizsgálat eredményeinek átte­kintése alapján megállapítot­ták, hogy enyhíti a hányingert.

Gyömbér

A gyömbér­kivonat a jelek szerint jól be­válik terhességi és műtét utáni rosszullétek esetén, az utazási betegséget viszont kevésbé enyhíti. Öt klinikai vizsgálat­ban legalább 1 gramm gyöm­bér hatását vetették össze placebóéval, és azt találták, hogy a gyömbér 31 százalékkal csökkenti a műtét utáni rosszullétek és hányás gyakorisá­gát. Más elemzések szerint is hatásosabb a placebónál, s ugyanolyan jól előzi meg a ter­hességi hányingert, mint a B6-vitamin vagy a dimenhidrinát.

Vény nélkül kap­ható, utazási beteg­ség elleni szerek

A dimenhidrinát és a ciklizin egyformán jól enyhíti az utazá­si betegséggel járó rosszullétet és hányást. A kettőt összeha­sonlító vizsgálat azonban azt találta, hogy a dimenhidrinátot szedő személyek álmosabbak lesznek, és nagyobb valószínű­séggel jelentkeznek náluk emésztőrendszeri mellékhatá­sok, mint a ciklizint használók körében. A lényeg, hogy a gyógyszert már jóval a hajó fedélzetére szállás vagy a ka­nyargósnak ígérkező autó­zás megkezdése előtt be kell venni.

Vényköteles, hányinger elleni gyógyszerek

Egy több mint 700 klinikai vizsgálatot összefoglaló áttekintő elemzés szerint bár a műtét utáni rosszullét és hányás 10 beteg közül nyolcat érint, közülük csak minden harmadiknak a tünetei enyhíthetők e gyógy­szerekkel – amelyeknek rá­adásul többnyire olyan mellék­hatásaik is vannak, mint a fejfájás.

Jó tanács! Ha hányingere van, és el akar­ja kerülni a hányást, keressen egy nyugodt helyet, ahol le­ülhet, és kortyolgasson vala­milyen édes, átlátszó italt, például almalevet. Ne igyon viszont narancslevet, mert az túl savas. Jót tehet egy nem tejes gyümölcsjégkrém lassú elnyalogatása is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.