Panaszok és kezelésük

Hátfájás – tények és tévhitek

Mivel a hátfájás az ötödik leggyakoribb ok, amely miatt az emberek orvoshoz fordulnak, azt gondolhatná, hogy már évtizedekkel ezelőtt kigondolták, mi is ilyenkor pon­tosan a teendő. Ám a régi stratégiák, mint a jeges boroga­tás és az ágynyugalom, hatástalannak bizonyultak. Sőt éppen ezekkel ellentétes módszerek – meleg és testmozgás – lehetnek az enyhülés kiváltói. Persze attól függetlenül, hogy mit tesznek, a legtöbben egy hónapon belül rendbe jönnek. A fájós hátúak egyharmadánál azonban idült hátfájás alakulhat ki, amely egy évnél is tovább tarthat. Megmutatjuk, mi segíthet – és mivel nem is érdemes próbálkozni.

Gyógynövények

Vi­szonylag meggyőző bizonyíté­kok vannak két gyógynövény -az ördögcsáklya (Harpagophy­tum procumbens) és a fehér fűz (Salix alba) – hatékonysá­gára. Tíz vizsgálat összesített elemzéséből az derült ki, hogy az ördögcsáklyából előállított, 50-100 milligramm harpagozid hatóanyagot tartalmazó, il­letve a fehérfűz-kéregből szár­mazó, 120-240 milligramm hatóanyagot tartalmazó ké­szítmények adagolása jobban enyhítette a hátfájást, mint a rofekoxib nevű vényköteles fájdalomcsillapító (ezt azóta bevonták, mivel kételyek me­rültek fel a biztonságosságát illetően).

Masszázs

Most nem a relaxációt segítő svédmasszázs­ról van szó, hanem arról a faj­ta mélymasszázsról, amelynek célja a letapadásokként is is­mert görcsös izomcsomók fel­lazítása. A kutatások szerint ha a módszert testmozgással és a hátfájás megelőzésére vonat­kozó felvilágosítással kombi­nálják, akkor az sokat segíthet az idült hátfájás csökkentésé­ben. Számítson azonban arra, hogy az intenzív masszírozás során adódhatnak kellemetlen pillanatok is. Más kutatások szerint az akupresszúra is haté­konyan enyhíti a hátfájást.

Meleg borogatásos terápia

Igen, jól olvasta: használjon meleget! Egy a hát­fájás hőkezeléses enyhítésével foglalkozó vizsgálatokat elem­ző áttekintés szerint a módszer segít, legalábbis valamennyire. Használjon melegítőpárnát, meleg törülközőt, meleg vizes palackot vagy a patikákban kapható önmelegítő tapaszt. Ne feledje: a nedves meleg ha­tásosabb a száraznál.

Kapszaicinkrém

A kapszaicin, az erőspaprika hatóanyaga a fájdalmat is eny­hítheti. A vegyületet tartalma­zó krémek alkalmazásának eredményeként a kezelt terület­ről „elfogy” a fájdalomjelzése­ket továbbító anyagok egyike. A krémet legalább egy héten át kell használni, mielőtt jelentő­sebb fájdalomcsillapító hatás lépne föl. Eleinte égető érzést okozhat, amely idővel elmúlik.

Akupunktúra

Idült hátfájás esetén mindenképpen érdemes megpróbálkozni ezzel az ősi kínai gyógymóddal. Ku­tatók 39 klinikai vizsgálatot elemezve megállapították,

hogy lényegesen hatékonyab­ban csillapítja a fájdalmat és javítja a mozgásképességet, mint a placebokezelés, vagy mintha semmit sem tettek vol­na. Ezen túl a fájdalomcsillapí­tó hatást is fokozta, ha más kezelések, például ibuprofen-, mozgás- vagy viselkedésterápia mellett alkalmazták. A heveny (azaz csak nemrég kezdődött) fájdalom elleni hatékonyságára egyelőre túl kevés adat áll rendelkezésre.

Testmozgás

Ésszerűt­lennek tetszhet a több testmoz­gásra vonatkozó tanács, ami­kor annyira fáj a háta, hogy a heverőről való fölkelés is ko­moly erőpróbának tűnik. De ha idült hátfájásban szenved, a testmozgás ugyanolyan haté­konyan enyhítheti a fájdalmat és javíthatja a mozgásképessé­get, mint a leggyakrabban használt fájdalomcsillapítók. Azok a gyakorlatok tűnnek a legjobbnak, amelyek nyújt­ják, erősítik vagy stabilizálják a törzsizmokat – nagyjából azokat, amelyeket a derekára húzott úszógumi körülvenne. Ennek megfelelően jó választás lehet a pilates, de például az aerobik is segít. Bármilyen faj­ta testmozgásról van szó azon­ban, az akkor lesz a leghatéko­nyabb, ha képzett edző vagy fizikoterapeuta szabja testre az Ön számára.

Hátsuli

A bizonyíté­kok egyelőre nem elsöprő ere­jűek, de elég megbízhatók ah­hoz, hogy javasolni merjük ezt a módszert, amelyben megta­nulja az ülésnek, az állásnak, az emelésnek és a hátfájás ke­zelésének a megfelelő módjait. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a hát „tanítása” javíthatja az általános mozgás­képességet, és segítségével gyorsabban visszatérhet a munkába, mintha semmit sem tenne vagy csak orvosa régi­módi tanácsait követné. Kérjen beutalót olyan fizikoterápiás központba, ahol „hátsuli” is működik.

Opioid fájdalom­csillapítók

Ezek a – „nar­kotikumokként” is ismert -gyógyszerek fájdalomcsillapí­tásra alkalmazott morfium­szerű anyagok, idetartozik pél­dául a kodein, a hidrokodon és az oxikodon. Orvosa akkor fontolhatja meg alkalmazásu­kat, ha az Ön háta nemrég sé­rült meg, ám az acetaminofen vagy a nemszteroid jellegű gyulladáscsökkentők – például az ibuprofen – nem hatnak. Semmiképpen sem szabad azonban tartósan szedni őket!

Izomlazítók

Ha elő­fordult már, hogy súlyos, heveny hátfájással kellett or­voshoz mennie, akkor elég valószínű, hogy írtak már fel Önnek izomlazító szert is. E gyógyszerek közül sokat-  például a diazepámot vagy a ciklobenzaprint – más egész­ségi problémák (egyebek közt szorongás és magas vérnyo­más) kezelésére engedélyeztek, ám izomgörcsök ellen is hasz­nálják őket. Egy elemzésben 30 kísérlet eredményeit hasz­nálták fel, és azt találták, hogy e szerek a placebónál jobban enyhítik a heveny hátfájást, ám vannak veszélyes mellékhatá­saik, elsősorban az álmosság, a szédülés és a rosszullét.

Proloterápiás in­jekciók

E kezelés során kü­lönféle anyagokat injekcióznak a fájó területre, hogy ott ezzel steril gyulladást váltsanak ki. Ez a gyulladás azután arra készteti a kötőszöveti sejteket, hogy kollagént termeljenek –  ez a fehérje egyebek közt az inak és a kötőszalagok alap­anyaga is. Ha kollagént adnak a meglévő inakhoz és kötő­szalagokhoz, azok feszesebbé és erősebbé válnak, és bizto­sabban tartják a hátgerincet.

TENS

A transzkután elektromos idegingerlés (angol rövidítéssel TENS) során a bőrön át elektromos impulzu­sokkal stimulálják a hátat a fájdalom enyhítése érdekében. a TENS hátfájás elleni hatá­sosságát eddig csak két meg­bízható klinikai vizsgálat érté­kelte: az egyikben egyértelmű enyhülést mutattak ki, a má­sikban viszont semmilyet, így egyelőre nehéz volna megálla­pítani, hatásos-e a módszer.

Műtét

Ha hátfájását a csigolyacsúszásnak nevezett degeneratív rendellenesség okozza (ilyenkor a csigolyák közti porckorongok lebomla-nak, s ennek hatására a csigo­lyák elcsúsznak egymáson), lehet, hogy a műtét a legjobb megoldás. a New England Journal of Medicine folyóirat­ban megjelent tanulmány ismertet egy kutatást, melyben 372 olyan beteget vizsgáltak meg, akiken a dekompresszív laminectomiának nevezett be­avatkozás során eltávolították a csont- és a lágy szöveteket, hogy ezzel csökkentsék az ide­gekre ható nyomást.

A pácien­sek állapotát 235 olyan szemé­lyével vetették össze, akiket gyógytornával, szteroidinjek­ciókkal és fájdalomcsillapítók­kal kezeltek. Két év elteltével a nem műtött személyek eseté­ben mérsékelt javulás volt ta­pasztalható, az operált betegek körében viszont sokkal jelen­tősebb mértékben enyhült a fájdalom, és javult a mozgás­képesség. Ráadásul a műtét után gyorsan, sok esetben már hat héten belül észlelhető volt az állapot javulása.

Az alábbi öt módszer a tévhitekkel ellentétben NEM segít!

  1. Ágynyugalom: Évtize­deken át ez volt a bevett mód­szer, ám amikor a kutatók vizsgálni kezdték, hogy való­ban jót tesz-e az ágyban fekvés a hátfájásnak, az eredmény egyértelmű „nem” volt. a ku­tatók 11 vizsgálat – összesen 1963, heveny derékfájásra pa­naszkodó beteg – adatait ele­mezve megállapították, hogy azok, akiknek pihenést java­soltak, mintegy 30 százalékkal kisebb mértékben nyerték vissza mozgásképességüket.
  2. Hideg borogatás: Kerülje el a jeget! Semmi bizo­nyíték sincs arra, hogy a hideg­gel történő kezelés bármi módon enyhítené a hátfájást.
  3. Kiropraktika: Har­minckilenc klinikai vizsgálat adatait elemezve a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a gerincmanipulációs terápia hatékonyabban enyhí­tené a deréktáji fájdalmakat, mint a hagyományos ellátás.
  4. Hátfűzők: a költöztetők és raktári munkások a gyakran látott széles derékövek helyett női fűzőt is hordhatnának, az is pontosan annyit érne a hát­fájás megelőzésére, illetve a meglévő fájdalom enyhítésére.
  5. Talpbetétek: A cipőbe csúsztatható párnázott beté­tekről azt állítják, hogy a ge­rinc pozíciójának megváltozta­tása és a talpból a gerincbe tartó lökéshullámok csökken­tése révén enyhítik a hátfájást. Sajnos azonban a témában végzett hat vizsgálat elemzése alapján úgy tűnik, hogy az ég­világon semmit sem érnek.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.