Panaszok és kezelésük

Mit tegyünk kimerültség ellen?

Úgy érzi, minden energiája elfogyott? Először is zárja ki az alváshiány lehetőségét. Ha álmatlanságban szenved, lapozzon a 252. oldalra. Ezután orvosával közösen ves­sék el a depresszió – a kimerültség egyik gyakori oka -, a cukorbetegség és a légzési apnoe lehetőségét is. A kimerültség egyéb okai közt szerepelhet a pajzsmirigy-alulműködés, a szívbetegség (főleg nők esetében) és a hepatitisz C-vírus okozta májgyulladás. A közönséges, hétköznapi kimerültségen viszont sokat segítenek az alább ismertetett módszerek.

Testmozgás

Talán lo­gikátlannak tűnik, pedig igaz: ha energiát használ el, azzal javul az erőnléte. Kutatások igazolják, hogy ha ülő életmó­dot folytató emberek rendsze­res testmozgásba kezdenek, 30 százalékkal energikusabb-nak érzik magukat, mint korábban. Már 15 perc is len­dületet adhat, de a hét legtöbb napján végzett 30 perces moz­gástól várható tartós javulás.

Koffein kicsi, jól időzített adagokban

A délutáni mélypont elkerülé­sére jó megoldás lehet, ha délelőtt 10-től délután 3-4-ig óránként elkortyolgat fél deci kávét, állítják a Harvard Egye­tem kutatói. Ám ha túlzásba esik, előfordulhat, hogy éj­szaka nem fog tudni aludni (ugyanis 3-7 óra alatt ürül ki egy csésze kávé koffeintartal­mának a fele a szervezetből).

Napfény

Ausztrál ön­kéntesek, akik öt órát töltöttek erős napfényben vagy a nap­fényt szimuláló lámpák előtt ülve, jobb teljesítményt nyúj­tottak a szellemi frissességet vizsgáló tesztek során, és ébe­rebbnek érezték magukat, mint azok, akiket csak gyenge fénnyel világítottak meg. Nem tudja a szabadban tölteni a délutánt? Egy japán vizsgálat­ban 16 nő akkor is jobb ered­ményeket ért el a szellemi fris­sességet vizsgáló felmérésben, ha mindössze 30 percet ültek egy napos ablak mellett.

Akupresszúra

Miután a Michigani Egyetem diákjai egy kutatás során olyan akupresszúrás pontokat masz-szíroztak, amelyeket serkentő, illetve nyugtató hatásúnak mondanak (a diákok nem tudták, melyik pont melyik), azt találták, hogy öt nap után energikusabbnak érezték magukat, ha naponta egyszer megnyomogatták a serkentő pontokat. Nyomja három per­cen át erősen a következő pon­tokat: a koponyaalapon, a ge­rinctől egyujjnyira; a hüvelyk­és mutatóujjak közti tenyér­párnán; és a talp egyharmadá­nál, az ujjaktól számítva.

Vastartalmú táplálékkiegészítők

Ha úgy gondolja, hogy vas­hiányban szenved, menjen el orvosához, és végeztessen vér­vizsgálatot. Bár a kimerültség valóban jelezhet vashiányt, soha ne kezdjen saját elhatáro­zásból vastartalmú kiegészítő­ket szedni – ezek egyesek szá­mára veszélyesek lehetnek.

 B12-vitamin-tartalmú kiegészítők

A leg­többen elegendő B12-vitamin-hoz jutnak a táplálékukból, ám előfordulhat, hogy olyan emésztőrendszeri rendellenes­ség esetén, amely gátolja e vitamin felszívódását, hiány alakul ki belőle. Kérdezze meg orvosától, nem okozhatja-e esetleg ilyen vitaminhiány az Ön kimerültségét.

Ha kimerültsége új keletű vagy igen jelentős, hosszan elhúzó­dó vagy megmagyarázhatatlan, akkor elképzelhető, hogy sú­lyos egészségi probléma áll a háttérben.

  • Pajzsmirigy-alulműködés: Viszonylag gyakran okoz kimerült­séget, különösen nők esetében. Vérvizsgálattal kimutatható.
  • Szívbetegség: A legújabb kutatások szerint a kimerültség a nők keringési betegségeinek egyik jellegzetes tünete. Ellenőriztesse vérnyomását, koleszterin- és vércukorszintjét (ha ezek kórosak, akkor az növeli a szívbetegség kockázatát).
  • Lupus (bőrfarkas) Ez az autoimmun betegség főként a nőket érinti, és általában 15-45 éves korban jelentkezik. Gyakori tünete a gyulladás okozta fájdalom.
  • Hepatitis C-vírus okozta fertőzés: Ha valaha is használt intravénás kábítószert, végeztetett tetoválást nem túl bizalom­gerjesztő tetoválószalonban, ha 1992 előtt vérátömlesztést kapott, vagy ha májfunkció-vizsgálatának eredménye eltér a normálistól, érdemes kivizsgáltatni, nincs-e hepatitis C-vírus okozta fertőzése. Ez a vírus a májat támadja meg, és gyakran 20-30 évig sem okoz semmilyen tünetet, ám ezután a máj károsodása miatt Ön kimerültnek érzi magát.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.