Gyermekbetegségek

Makacs székrekedés gyermeknél, mi a teendő?

Székrekedés esetén a széklet kemény, száraz, nagyméretű. A székletürítések között eltelt idő lehet normális vagy hosszú. Egy gyerek, ha kétnaponta ürít, attól még nem székrekedései, ha egyébként nincsenek nehézségei a kakilásnál, és a széklete szabályos állagú. Ellenben székrekedésről beszélhetünk, ha bár naponta kakil, de a széklete kemény és száraz.

A székrekedés tünetei

Okai

Szervi székrekedésről akkor be­szélünk, ha valamilyen anyagcsere-, neu­rológiai-, izom- vagy bélbetegség váltja ki Általában a kétévesnél fiatalabbakat érinti. Leggyakoribb a Hirschsprung betegség, amikor a vastagbél egy hosszabb vagy rövidebb szakaszából hiányzik az össze­hangolt működést biztosító ideghálózat, ezért nem működik jól a bélmozgás, és nem tudja továbbítani a salakanyagokat egy bizonyos szakaszon.

Funkcionális székrekedésről beszélünk, ha lélektani, környezeti és étrendi tényezők zavarják meg a bél mozgást, illetve a szék­letürítést. Ez a családi körülményektől, a nem megfelelő étkezési szokásoktól függ de okozhatja az is, hogy nincs kellően higi­énikus hely, ahol a gyermek elvégezhetné a dolgát. Szorongásos állapotok (nem tud beilleszkedni az óvoda vagy az iskola életébe) is gyakran okoznak székrekedést. A csecsemők esetében előfordulhat, hogy a székrekedést a rosszul feloldott tápszer okozza.

A probléma a normál étrendre való átszoktatáskor enyhül, amikor már zöldségek, gyümölcsök és növényi rostok lágyítják a székletet. Az anyatejjel táplált gyerekeknél nagyon ritka a székrekedés. A nem kiürített széklet megkeményedik, ezért a székelés fájdalmas és nehéz lesz. A végbélnyílás körül sebek alakulnak ki, és ördögi kör kezdődik: a székrekedés fájdal­mat okoz, ami miatt a gyermek visszatartja a székletét.

Székrekedés: tanácsok a bili használatához

Válasszunk egy nyu­godt, barátságos, a gyermek számára is­merős helyet, a gyerek talpa jól támaszkod­jon a talajon. A térde legyen magasabban, mint a popsija, lába legyen terpeszben.

Tünetek

A funkcionális és az organikus tünetek különbözőek (lásd a táblázatot.)

Diagnózis

Nagyon fontos a kétféle székrekedés megkülönböztetése, hogy utána a megfelelő kezelést választhassuk: az esetek nagy részében a gyermek kórtörténete, az orvosi vizsgálat megkönnyíti a diagnózist.

Terápia

A kezelés a kiváltó okok meg­szüntetéséből áll. A Hirschsprung betegség és a többi szervi betegség esetében sebé­szeti beavatkozás szükséges.

A funkcionális székrekedéskor viszont a következőket javasoljuk:

  • csecsemőknél a tápszert jól oldjuk föl
  • 4-5 hónaposnál az étrendjébe tegyünk homogenizált szilvapépet vagy reszelt körtét. Kerüljük az almát és a banánt.
  • Ha a gyerek nagyobbacska, adjunk neki több rostos ételt: zöldséget, gyümölcsöt (főleg körtét, szilvát, almakompótot, epret, kivit), hüvelyeseket, gabonafélét (tészta, kenyér, pirítós; jó, ha teljes kiőrlésű gabonából készülnek).
  • Neveljük rá a gyermeket arra, hogy naponta kétszer menjen vécére, érezze ott jól magát; ezért a vécé legyen tiszta, és könnyen, egyedül is tudja használni a kisgyermek.

Ne alkalmazzunk túlságosan gyakran végbélkúpot a székelés megindítására, mert a bél könnyen hozzászokik a külső ösztönzéshez, és elrenyhül. Elegendő három nappal az utolsó székletürítés után adni. Makacs székrekedés esetén forduljunk gyerekorvoshoz, aki laktóz alapú gyógy­szereket ír fel, a nagyobbaknak szirupot, a kisebbeknek a tápszerhez keverendő port.

Ezek a gyógyszerek nem szívódnak fel a bélből, hanem vizet vonnak maguk­hoz, ami a székletet lágyabbá teszi, ezzel könnyítve meg az ürítést. Mindenképpen forduljunk gyerekorvos­hoz, ha vér van a székletben, ha hasfájás jelentkezik, vagy akaratlan bekakilás fordul elő, ami valamilyen pszichés eredetű problémára utalhat.

Hogyan szoktassuk bilire a gyermeket?

  • A bilit kétéves kor körül kezdjük el hasz­nálni. Meg kell tanítani a gyereknek, hogy felismerje a székelési ingert.
  • Lehetőleg evés után ültessük bilire 5-10 percre, közben pihenésképpen meséljünk neki, és dicsérjük meg, ha sikerrel jár. A vécészűkítők használata nem módosítja lényegében a gyermek testhelyzetét, ilyenkor javasolt egy kis sámlit tenni a gyerek lába alá, hogy a térdét szét tudja tenni, és a talpán megtámaszkodhasson.
  • Ha a kisgyermek visszautasítja a bili hasz­nálatát, de már elhagyta a pelenkát, mert a pisilését már tudja kontrollálni, rövid időre vissza lehet rá adni a pelenkát, ha láthatóan kakilnia kell. Ezzel megakadá­lyozzuk a felesleges székletvisszatartást, amivel tovább romlik a helyzetet.
  • Ne undorodjunk a széklet látványától és a kakilástól, mert a gyerek negatív képet társít hozzá, ami később problémákat okozhat.

Megelőzés

A napi étrendben leg­alább 30-35 gramm rostnak kell lennie. Rostokban gazdag ételek: zöldségleves, darabokra vágott zöldség, teljes kiőrlésű kenyér, friss vagy főtt gyümölcs, lehetőleg éhgyomorra (fél órával az étkezés előtt vagy egy órával étkezés után), joghurt, kifacsart gyümölcslé. Fontos, hogy bősé­gesen fogyasszon vizet, ha lehetséges, az étkezések között. A sószegény étrend és rendszeres testmozgás segíti a rendszeres székletürítést.

Homeopátia

Használhatunk Bryonia 5CH-t, ha a széklet száraz, kemény, sötét és nagy, és komoly erőkifejtéssel nyomta ki, továbbá a has duzzadt, és a tünetek moz­dulatlanság esetén javulnak. A Lycopodium 5CH akkor javasolt, ha a gyermeknek puffadt a hasa, sokat mozgolódik, széklete kemény és nagy erőkifejtéssel ürít, ha emésztési nehézségei vannak és a tünetek délután (17 óra körül) rosszabbodnak. A Nux vomica 5CH akkor adható, ha a gyerek úgy érzi, kakilnia kell, de nem sikerül neki. A Plumbum metallicum 5CH, ha a szék­rekedés hasi görcsökkel jár.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.