Sav-bázis egyensúly

A test és a lélek savak okozta bántalmai – betegségek

Ha a folyamatos savbevitel miatt a test puffer-rendszereinek állandóan gőzerővel kell dolgozniuk, az egyes szervek már nem tudnak kifogástalanul eleget tenni fő funkciójuknak. A szervezetünkben túlzott mennyiségben jelen lévő savak elősegítik a fehérjék leépülését. Krónikus túlsavasodás esetén tehát az immunrendszernek már nem áll rendelkezésére elegendő antitest a betegségek leküzdésére.

A jó közérzet az egyensúlyból fakad, tehát törekedjünk rá!

Tehát nemcsak táplálkozásunk és életstílusunk befolyásolja a sav-bázis háztartásunkat, hanem sav-bázis háztartásunk is befolyásolja testi és lelki jó közérzetünket.

Egy agresszív ember lobbanékony és kiszámíthatatlan, igazságtalan és folyton feszült. Nem csak embertársai szenvednek ettől, de saját maga is. Az agresszivitást és a higgadtságot a vegetatív idegrendszer befolyásolja: a szimpatikus idegrendszer és a paraszimpatikus idegrendszer hatásukat tekintve kiegyenlítik egymást.

Mivel azonban a savas testközeg folyamatosan ingerli a szimpatikus idegrendszert, a túlsavasodás nagy szerepet játszik az állandó feszült idegállapotban és agresszivitásban. A feszült idegállapot viszont rosszkedvet eredményez, ami még tovább savasítja a szervezetet – igazi ördögi kör!

Tegyünk ellene!

Még nem sikerült kellő alapossággal kivizsgálni, hogy mennyiben fokozza a krónikus túlsavasodás az allergiakészséget. De feltételezik, hogy a sav-bázis egyensúly harmonizálásával – amit kiegyensúlyozott táplálkozással, sok lazítással és a friss levegőn végzett mozgással érhetünk el – megfoszthatjuk „savas táptalajától” az allergia számos fajtáját.

Az érelmeszesedés idős korban fokozódik, és a magas vérnyomás, a hajlam, a gyulladásos folyamatok például a reuma és az allergia, a mérgező élvezeti szerek, mint a nikotin és a koffein, a megnövekedett vérzsírtartalom, valamint a stressz és az alváshiány még inkább gerjesztik a folyamatot. Az érelmeszesedés az iparosodott országokban az egyik leggyakoribb halálok!

Atherosclerosis, artwork
Érelmeszesedés
  • Cellulitisz: A comb és a fenék bőrén megjelenő, narancsbőrnek is nevezett bemélyedések nem betegségre utalnak, hanem elsősorban kozmetikai problémát jelentenek. A cellulitisz a test túlsavasodását jelzi.
  • Depresszió: A nyomott, szomorkás hangulat, az önmagunkkal és a világgal szembeni kínzó elégedetlenség pokollá teheti az életet. A helytelen táplálkozás kibillenti egyensúlyából a sav-bázis háztartást, és a túlsavasodás még rosszabb hangulatot eredményez.
  • Diabetes mellitus: A cukorbetegség a „korai” l-es típusban és a „késői” 2-es típusban latens vagy akut diabetes mellitusként lép fel. Az l-es típusban az inzulintermelés, a 2-es típusban az inzulinfeldolgozás zavart. Úgy tűnik, a túlsavasodás fontos szerepet játszik a diabetes kialakulásában.
  • Kimerültségi állapotok:A tartós túlsavasodás testünk különböző szabályozó köreit befolyásolja. Ennek következményeként kimerültség, izommerevség és krónikus fájdalmak lépnek fel.

Az epe-hólyag és az elsavasodás

A krónikusan elsavasodott szervezetben gyakran képződik kő az epe-hólyagban és a vese, a húgyvezeték és a húgyhólyag vizeletelvezető rendszerében. Az epehólyagban emésztőnedvekből, zsiradékokból és kalciumból képződnek kövek. Krónikus túlsavasodás okozta zavart húgysavanyagcsere esetén gyakrabban alakulnak ki húgysavsó-kövek. A túlsavasodást ellensúlyozó bázisképző táplálkozás mellett elsősorban sokat kell inni, hogy átöblítsük a húgyutakat.

  • Köszvény: A köszvény az ízületek gyulladásos elváltozása. Fokozott mennyiségben A köszvénydiéta tiltja a savképző élelmiszerek, például a hús, felvágott, sajt, paraj, kávé, tea, kakaó és a hüvelyesek fogyasztását. Csak az megengedett, ami bázisképző: gyümölcs, zöldség, burgonya, nagy bikarbonát-tartalmú szénsavmentes ásványvíz, valamint a zöld matetea.
  • Szívinfarktus: A koszorúerek elmeszesedése és beszűkülése miatt a szívizom nem kap elég oxigént, és gyakran fellép a rettegett infarktus. Az okok többnyire a „savas” tartományban keresendők. A stresszel fűszerezett helytelen életvezetés, a savakban bővelkedő helytelen táplálkozás, valamint a friss levegőn végzett mozgás és sporttevékenység hiánya, melyek hozzájárulnak a szervezet túlsavasodásához vezetnek vezetnek.

A túlsavasodásnak szerepe van egyes betegségek kialakulásában

A krónikusan túlsavasodott test nem tudja megadni a szellemnek azt, amire a jó és tartós koncentrációhoz szüksége van. Gyakran lép fel remegés és izomgörcs, ami még inkább zavarja az összpontosítást.

Daganatok és Mérgek:

A rákkutatás újabb és újabb részletekkel szolgál erről a súlyos betegségről. Létrejöttében fontos szerepet játszanak az örökletes tényezők, a mérgek, példáid a környezeti mérgek vagy a nikotin, a szervezet öregedési folyamata, valamint a legyengült immunrendszer. A táplálék egyes alkotóelemei, mint a vitaminok, a nyomelemek és az ásványi anyagok ellenben vélhetőleg segítenek meggátolni a rákos sejtek halálos növekedését.

rak-daganatok
A vitaminok segítenek meggátolni a rákos sejtek halálos növekedését.

Falósejtek szerepe

Az úgynevezett falósejtek az immunrendszer részei, melyek arra szakosodtak, hogy felkutassák és megsemmisítsék a betegesen elváltozott sejteket. Tudományos vizsgálatokkal sikerült igazolni, hogy a falósejtek működése savas közegben gátolt, ráadásul az enzimek sem képesek szétroncsolni a daganatos sejteket.

Biztosan nem a krónikus túlsavasodás a rák egyetlen oka, de nagymértékben hozzájárul annak kialakulásához. A gyomor-bél fekély esetében, amely a krónikusan gyulladt gyomornyálkahártya miatt alakult ki és hosszú távon rákká fajult, nyilvánvaló a krónikus túlsavasodás és a betegség közti összefüggés. Ha már rák lépett fel, a sav-bázis egyensúly támogatja a műtét, a kemoterápia vagy a sugárkezelés utáni lábadozást. Nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a gyógyszerekkel szétroncsolt immunrendszer és a bélflóra regenerálására.

Gyomor-bél fekély

Krónikus túlsavasodás esetén azonban gyakran túl sok gyomorsav termelődik. A szervezet ezen kívül gyakran már nem tudja megfelelően semlegesíteni a táplálékmasszát, miután áthaladt a gyomron. A nyálkahártya túlsavasodás okozta krónikus, gyulladásos irritációja fekélyhez vezethet.

Migrén kialakulása

Akár a vázizomzat megfeszülése vagy az érfal izomzatának görcse vezetett a fájdalmakhoz, akár a krónikusan túlsavasodott test érzékelte fokozottan a fájdalmat: a sav-bázis egyensúly helyreállításával enyhíthető a migrén.

migren
Migrén

Miogelozis – Mozogjunk többet!

Az izmok tapintható keményedése, melyet izomgöbnek is neveznek, nemcsak az izomzat túl enyhe vagy egyoldalú igénybevételére vezethető vissza, hanem a túlsavasodásra is. Az izomszövet nem tudja optimálisan betölteni a feladatát, elveszti rugalmasságát és fájdalmasan megkeményedik. Aki sokat ül az íróasztalnál, vélhetőleg érzett már ilyet a nyak és a váll között húzódó izomkötegekben.

Túlsavasodás által okozott csontritkulás

A csontok anyagának ritkulása azt jelenti, hogy porózussá válnak a csontok, így fokozódik a csonttörés iránti hajlam, ami már enyhe külső behatásra is bekövetkezhet. A csontok stabilitásának csökkenését okozhatja a mozgáshiány, a hosszas kortizonkezelés, a hiányos táplálkozás vagy a krónikus túlsavasodás.

Alvási panaszok megjelenése

Ha az ember nem tud elaludni vagy éjszakánként többször felébred, annak számos oka lehet, az eredmény azonban mindig ugyanaz: az érintett fáradt, levert, nem tud összpontosítani és kevésbé terhelhető. Krónikus alváshiány esetén a testi panaszok mellett szellemi és lelki problémák lépnek fel, amelyek megint csak alvászavarokat okoznak.

Jegyezzük meg! Minden szervnek megfelel egy bizonyos időpont. Éjjel három és négy óra között van például a máj ideje. Ha tehát valaki rendszeresen ilyenkor ébred fel, az a szerv túlterheltségére utal, amit a sav-bázis egyensúly harmonizálásával lehet megszüntetni.

Krónikus fájdalmak

A krónikus túlsavasodás fokozhatja az egyéni fájdalomérzékelést. A fájdalom oly módon állandósul, hogy a reflexen alapuló reakcióknak és a savlerakódásnak köszönhetően megkeményedik az érintett testtáj izomzata. Ezen kívül a krónikus fájdalmak közt élő ember számára erős stresszt jelent a fájdalom, mely tovább fokozza az érzékenységet, és még inkább savasítja a testet. A sav-bázis háztartás harmonizálása más kezelések mellett segít megszakítani ezt az ördögi kört.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.