Sav-bázis egyensúly

A sav-bázis egyensúly megteremtése hat lépésben – avagy hogyan őrizhetjük meg?

Ha tekintettel vagyunk test, szellem és lélek, valamint életfeltételeink szoros összefonódására és kiaknázzuk ezt a szoros kapcsolatot, helyreállíthatjuk és megőrizhetjük sav-bázis egyensúlyunkat.

egeszseges-taplalkozas

Diéta helyett átfogó koncepció – A mozgás fontossága

Hogyan fest az életünk? Hogyan szeretnénk élni? A test, az érzékek, az érzelmek, a szellem és a spiritualitás megbonthatatlan hálózatot alkot és együtt felelősek jó közérzetünkért. Ezért csak átfogó koncepción alapuló eljárásokkal, módszeresen haladva tudjuk hosszú távon harmonizálni sav-bázis háztartásunkat. Mi viszont a táplálkozással, a mozgással és az életstílusunkkal befolyásoljuk savbázis egyensúlyunkat.

Csak átfogó koncepció lehet célravezető, amely egészében szemléli az embert, és éppúgy megfelel a testünknek mint mini világegyetemnek, ahogy életcéljainknak és belső beállítottságunknak.

Hat lépésben helyreállíthatjuk sav-bázis egyensúlyunkat:

  1. lépés: Korábban megismertük a sav-bázis háztartás fontosságát. Most már aktivizálnunk kell magunkat: teszteljük sav-bázis háztartásunk jelenlegi állapotát, és őrizzük meg az eredményt.
  2. lépés: Ellensúlyozzuk a túlsavasodást úgy, hogy a táplálkozás te-rén álljunk át bázisképző alapélelmiszerekre. A részleges átállás is sokat segíthet.
  3. lépés: Számoljuk fel a belső és külső zavaró tényezőket, például a betegséggócokat és a tartós stresszt. Terapeutánkkal együtt derítsük ki, hol rejlenek egyéni testi és lelki problémáink és térképezzük fel környezetünket az egészségünket veszélyeztető helyzetek kiszűrése érdekében. A kezeléshez hozzátartozik a bélflóra regenerálása is.
  4. lépés: Rendszeres mozgással és testedzéssel aktivizáljuk szervezetünk különböző működésköreit.
  5. lépés: Időnkkel és életünkkel tudatosan bánva, aktív lazítással szilárdítsuk meg a sav-bázis egyensúlyt és alakítsuk ki minden síkon kielégítő életmódunkat.
  6. lépés: Fokozzuk ellenálló képességünket természetgyógyászati eljárásokkal: savkivezető eljárásokkal, például fürdőkkel, pakolásokkal, biokémiai módszerekkel, homeopátiával, akupunktúrával, masszázzsal.

Vigyázat!

A következő esetekben feltétlenül kérdezzük meg kezelőorvosunkat, mielőtt beavatkoznánk a sav-bázis háztartásunkba:

  • Súlyos veseműködési zavarok,
  • Véralvadást gátló szerek szedése esetén
  • Súlyos betegség vagy műtét után
  • Szív- és keringési betegségek és fogyással járó betegségek esetén, melyek felemésztik a testet, például rák vagy AIDS.
Vigyázat! Ezenkívül ne feledkezzünk meg a következő alapelvről: hajtó hatású és salaktalanító eljárásokat csak egészséges emberek alkalmazhatnak orvosi vagy természetgyógyászi felügyelet nélkül!

Miért fontos az átfogó koncepció? Legyünk kritikusak magunkkal szemben!

Kezdjük el

A sav-bázis háztartás harmonizálása nem fáradságos, hanem örömteli és élvezetes folyamat! Miközben a sav-bázis egyensúly megteremtésére törekszünk, nagyon hamar változásokat fogunk észlelni: a könnyen kezelhető tesztcsíkkal végzett savmérések már a bázisképző táplálkozás jegyében töltött első nap után azt fogják mutatni, hogy most kevésbé savas a testünk. De nemcsak a testi, de a lelki közérzetünk is javulni fog.

Pozitív változások:

Hosszú távon meg fogjuk állapítani, hogy ritkábban betegszünk meg, mert fokozódik az ellenálló képességünk. Szebb lesz a bőrünk, a hajunk és a körmünk, jó lesz az ínyünk vérellátása és már csak elvétve lép fel fogszuvasodás. Az izmaink lazábbak és erősebbek lesznek. Nem beszélve azokról a hatásokról, melyeket nem is veszünk észre – példáid a csontritkulás hatékony megelőzéséről!

betegseg
A sav-bázis háztartás harmonizálása nem fáradságos, ezért törekedjünk rá!

Ne stresszeljük magunkat állandó méréssel! – De ne is halasszuk el!

A hatlépéses koncepciót ne nyomásként éljük meg, mert azzal csak fölösleges, savképző stresszt okozunk magunknak. Ha néha Mindenkivel előfordul, hogy sportolás helyett inkább leheveredik vagy hirtelen ellenállhatatlan vágyat érez, hogy bekapjon egy darab csokoládét. Fogadjuk el ezt, engedjünk egy napig a kísértésnek, azután egyszerűen folytassuk a programot, így jóval nagyobb az esély arra, hogy hosszú távon betartjuk!

Ugyanez érvényes a napi savprofil mérésére. Ha kezdetben egy darabig minden nap elvégeztük a tesztet, utána már nem kell naponta mérnünk az értékeket.

Jegyezzük meg! Nem az a lényeg, hogy mindennapos méréssel gyötörjük magunkat, hanem hogy ellenőrizzük a sav-bázis egyensúly stabilizálása terén elért hosszú távú eredményeket.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.