Sav-bázis egyensúly

Bázikus hatású készítmények – mértékkel fogyasztva jótékony hatásúak – 1.helyen a szódabikarbóna

A gyógyszeripar is felismerte a túlsavasodás problémáját, és sok olyan készítményt kínál, amelyek bázisokat visznek be a szervezetbe. Ezeket a szereket azonban nem szabad az orvossal vagy a terapeutával történt előzetes egyeztetés nélkül alkalmazni.

Szakszerűtlen alkalmazásuk azt eredményezheti, hogy túl sok olyan sav kerül semlegesítésre, melyek az emésztéshez szükségesek. Lehetséges következmények: gyomorproblémák, puffadás, hasmenés. De hosszú távon bázisokban gazdag táplálkozással és megfelelő életmóddal kell ellensúlyozni a túlsavasodást.

Harmonizálás bázisteával

A kémiai úton előállított bázikus hatású készítmények mellett létezik növényi alternatíva is. A hozzávalók beszerezhetők a gyógyszertárakban vagy a gyógynövényboltokban: 2-2 rész mezei zsurló és csalánlevél, l-l rész kamilla és édesköménymag. Ihatjuk a teát két hétig kúraszerűen, a sav-bázis háztartás harmonizálásának kezdetén, vagy akár alkalmanként is, például parti után.

A leghíresebb bázikus készítmény: a nátron, ismertebb nevén a szódabikarbóna

A szódabikarbónának vannak más nevei is: nátrium-hidrogén-karbonát, nátri-umbikarbonát, étkezési nátron, étkezési szóda. A szódabikarbóna enyhíti a kiadós étkezések utáni teltségérzetet. Oldjunk fel egy teáskanál szódabikarbónát egy pohár vízben. A túlzott mennyiségű gyomorsav semlegesítése során szénsav keletkezik, amely néha böfögés útján távozik.

Vigyázat: A szívbetegeknek tartózkodniuk kell a szódabikarbónától. Befolyásolhatja a káliumszintet, ami, ha a beteg egyidejűleg digitálist is szed, veszélyes lehet.

Mire használhatjuk még a szódabikarbónát?

Tegyünk egy pohár vízbe ízlés szerint citromlevet, ecetet vagy almalevet, végezetül egy fél teáskanál szódabikarbónát és máris kész a jótékony hatású üdítőital. Szódabikarbónával hamarabb megpuhulnak a zöldségek. Ezáltal megőrzik vitamintartalmukat és könnyebben emészthetővé válnak, ráadásul a zöldborsó, a zöldbab és a káposzta jobban megőrzi zöld színét is. Forraláskor tegyünk egy liter vízhez egy teáskanál szódabikarbónát.

Szódabikarbóna
Szódabikarbóna

Legjobb praktikák a szódabikarbónával:

Frissítsük fel az arcbőrünket szódabikarbónával. Ez az anyag tisztítja és bársonyossá is teszi a bőrt. Töltsük meg a mosdót langyos vízzel, keverjünk el benne négy teáskanál szódabikarbónát és öblítsük le az arcunkat a szódabikarbónás vízzel. Utána ne mossuk le az arcunkat, ha-nem itassuk le róla a nedvességet törülközővel. A szódabikarbónás lábfürdő jólesően ellazítja a fáradt lábat: Keverjünk három teáskanál szódabikarbónát tíz liter meleg vízhez.

Lábizzadás ellen reggel szórjunk a cipőnkbe egy kevés szódabikarbónát

Este pedig tisztítsuk meg a cipőnket. Lefekvés előtt vegyünk szódabikarbónás lábfürdőt. A zokni-/harisnya-mosáskor is beletehetünk egy evőkanál szódabikarbónát az öblítővízbe.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.