Sav-bázis egyensúly

Savas probléma – Túlsúlyosak vagyunk? Ne csüggedjünk, van rá megoldás!

A társadalom azonban lassanként a tudatára ébred annak, hogy a túlsúly egyre komolyabb problémát jelent. A túlsúly legalábbis részben felelős számos betegségért, a szívinfarktustól kezdve egészen a túlterhelt mozgásszervek betegségeiig. Az egészségmegőrzés semelyik módja nem olyan hatásos, mint a testsúlyszabályozás!

A probléma háttere rendkívül „savas”: legyen szó tudatlanságról, motivációhiányról vagy tartósan zavart étkezési szokásokról – a túlsúlyos emberek túl sokat, túl zsírosan vagy túl édesen esznek, ugyanakkor nem mozognak eleget. A savasító bűnök, tehát a cukor, az alkohol, a dohányzás és a mozgáshiány a test krónikus túlsavasodásához vezetnek annak minden negatív egészségügyi hatásával együtt. A túlsúlyos embereknek elsősorban a szívük, a keringési rendszerük és a mozgásszerveik sínylik meg a következményeket.

A fogyókúrák túlsavasodáshoz vezetnek

A tiszta fogyást szolgáló kúrák nagy része arra irányul, hogy rövid idő alatt minél nagyobb súlytól szabaduljunk meg. Ilyenkor törvényszerűen fellép a jojó-effektus: a táplálkozási szokások nem változnak alapvetően, így a fogyókúra után gyakran még több kilót szedünk fel. Többnyire azok a fogyókúrák is egyoldalúak és savképzők, amelyek sok fehérjén alapulnak vagy megengedik a szénhidrátokat, viszont tiltják a zsiradékokat.

Jegyezzük meg! A diétás ital, a zacskós leves vagy a diétás por az étel-design ipar más termékeihez hasonlóan soha nem veheti fel a versenyt a természetes táplálékkal, és hosszú távon inkább káros, mint hasznos.

Hosszú távú testsúlyszabályozás a sav-bázis egyensúly révén

Csak az tud sikerrel lefogyni és tudja hosszú távon megőrizni kívánt testsúlyát, aki tartósan változtat táplálkozásán, rendszeresen többet mozog és búcsút mond az olyan szokásoknak, mint hogy csokoládét eszik, ha izgalom éri.

Persze némi türelem kell a dologhoz:

Táplálkozásunkon csak fokozatosan változtathatunk sikerrel. Az erőnlét javítása is csak lassan történhet, nehogy túlerőltessük az amúgy is túlterhelt mozgás-szerveket. Tűzzünk magunk elé kisebb, reális célokat, melyeket megfelelő idő alatt elérhetünk – a sikerélmények szárnyakat adnak a következő célhoz vezető úton!

Fogyókúra helyett élvezetes táplálkozás

A bázisorientált konyha nem fogyókúra, hanem ideális táplálkozási forma, melynek segítségével olyan célokat érhetünk el mint a tartós testsúlycsökkenés és a kiegyensúlyozott savbázis háztartás. Ehetünk zöldségeket, leveles zöldségeket, salátákat és burgonyát, csak arra kell ügyelnünk, hogy mértékkel használjunk cukrot, fehér kenyeret, fehér tésztát vagy fényezett rizst, valamint állati eredetű zsiradékokat.

Ez a fajta táplálkozás elégedetté tesz, nem pedig kiéhezetté, mert semmiről nem kell teljesen lemondanunk és mindig addig ehetünk, amíg jól nem lakunk. Ezen kívül már nem is leszünk annyira (farkas)éhesek, mert már nincs túlsavasodva a gyomrunk – így megszűnik a túlzott éhségérzet.

Próbáljuk meg! Részleges böjt

Az átállás megkezdésére jó lehetőség a részleges böjt. Az egyéni egészségi állapottól, étvágytól, idegállapottól és más tényezőktől függ, hogy le tudunk-e mondani az állati fehérjéről, és ha igen, milyen időelosztásban: vagy néhány egymást követő napon vagy hetente egyszer-kétszer vagy kéthetes időszak folyamán minden második napon.

Zöldséglevek
Turmix böjt

A részleges böjt kiterjedhet a koffein és a tein, a cukor vagy az alkohol elhagyására is. Fogyasszunk sörélesztő-tablettát és amarántot, és ügyeljünk arra, hogy elegendő B-vitamint és esszenciális aminosavat vigyünk be a szervezetünkbe, melynek kitűnő forrásai a természetes növényi olajak.

Burgonyakúra

A burgonya nem hizlal. Épp ellenkezőleg: a burgonyakúrától leolvadnak rólunk a kilók. Bázisokban gazdag burgonya, zöldség, saláta, természetes növényi olajak, gyümölcsök minden megengedett. Együnk hat napig kizárólag burgonyalevest, -salátát, héjában főtt burgonyát zöldséggel és salátaköretekkel. A kúra ráadásul hatékony segítséget nyújt a fogyásban is.

Burgonya
Burgonyakúra, próbáljuk ki!

Dinner-cancelling

Az úgynevezett esti böjtnél vagy dinner-cancellingnél (lefordítva: „a vacsora törlése”) 16 óra után már semmit nem eszünk, nem fogyasztunk szeszes italokat, sem olyanokat, amelyek koffeint vagy teint tartalmaznak.

Helyettük nyugtató, gyomorbarát gyógyteákat vagy szénsavmentes ásványvizet kell inni, melyek az éhségérzetet is csillapítják. Időközben sikerült tudományosan igazolni, hogy az eseti böjtnek köszönhetően alvás közben növekedési hormon szabadul fel, amely lassítja a természetes öregedési folyamatot, ezen kívül támogatja a fogyást is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.