Stresszkezelés

Mit jelent az álmatlanság?

A szakértők rossz alvásnak azt nevezik, ami még nem eredményez feléb­redést, de a mélyalvási fázisokban zavar mutatkozik. Ez nemcsak kial­vatlansághoz, koncentrációhiányhoz vezet, de problémákat idéz elő az éhsé­get szabályozó mechanizmusban és a glükózanyagcserében is. Elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség lehet a következmény, továbbá jelentősen megnő az infarktus és az agyvérzés kockázata. Túlsúlyosaknál az obstruktív alvási apnoé is gyakoribb, ami eleve gátolja a pihentető alvást.

Rendszeres alváshiánynál romlik a memória, és izomfájdalmak lépnek fel – ezt állapította meg az angliai Future Foundation nevű szervezet. Ál­matlan időszak alatt vagy után az érintettek fele levertnek és boldogtalan­nak érzi magát. Mindezt a European Social Survey (Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálata) kutatásai is megerősítik, melyek eredménye sze­rint feltűnően sok a szomorú, szorongó, deprimált (lehangolt) személy azok körében, akik ritkán vagy sohasem tudják kialudni magukat.

Egyre többen panaszkodnak állandósult fáradtságra, fáradékonyságra. Elég jól körülírható tünetegyüttesről van szó, amelynek elfogadott neve „krónikus fáradtság-szindróma”, de újabban az angol TATT (Tired All The Time Syndrome) rövidítést is használják. Jellemzője a tartósan (legalább egy hónapig) fennálló, megmagyarázhatatlan levertség és erőtlenség, amitől az ember képtelennek érzi magát arra, hogy megbirkózzon a napi feladatok­kal. Aki ilyet tapasztal, annak elsőként azt kell megállapítania, hogy milyen okok állhatnak a háttérben. Ezután próbálja feltérképezni, milyen az általános lelkiállapota, és kezeltesse a problémát.

Miért nem tud aludni?

A rossz alvás okaival összefüggésben használják a szakemberek az „ébredési késztetés” és az „alvási késztetés” fogalmát. Az alábbi négy eldöntendő kérdés megválaszolásával kiderülhet, milyen hatások befolyásolják az Ön esetében az alvásritmust, mi készteti arra, hogy alvás helyett ébren maradjon, és mit tehet mindezek ellen.

  • Sűrűn tapasztalja, hogy amikor leül a tévé elé, mindjárt elalszik, de az ágyban nem jön álom a szemére? Ha igen, akkor az Ön esetében túl erős az ébredési késztetés. Lehet, hogy a nappali idegeskedés szorongás tér vissza alvás előtt. Esetleg korábban is forgolódott már álmatlanul, s attól tart, hogy most nem tud majd pihenni. Próbáljon megnyugodni és nem görcsösen az elalvásra koncentrálni. Gondoljon inkább egy kellemes érzéseket kiváltó eseményre vagy történésre.
  • Előfordul, hogy izgalmas, nyomasztó, szentimentális vagy egyéb erős érzelmi hatást kiváltó film vagy olvasmány hatására nehezen, esetleg sehogy sem tud elaludni? Ebben az esetben az élmények túlzottan stimu­lálják az agy ébrenléti központját, ami nem képes „kikapcsolni”. Lefekvés előtt kerülje az ilyesmit. Adja át magát valamilyen nyugtató hatású, „álomhozó” tevékenységnek, például vegyen meleg fürdőt vagy meditáljon.
  • Napközben gyakran sziesztázik, és aztán azt tapasztalja, hogy éjjel nem tud pihenni, vagy nem alszik eleget? Az igen válasz arra utal hogy szervezetének alvási késztetése lecsökkent és az ébrenlét! késztetés tűi erős. Hagyja el a nappali szundikálásait, vagy tegye át máskorra.
  • Ülőmunkát végez, és keveset mozog? A szellemi aktivitás mellett testmozgás is szük­séges ahhoz, hogy estére elálmosodjon, vagyis fellépjen az alvásigény. Hatékonyan elősegíti a jó alvási, ha hetente legalább háromszor tornázik vagy kondizik.

 

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.