Szauna

Szauna gyerekeknek – Minden korosztály mehet?

A finnek a gyerekeket már egészen kiskoruktól kezdve magukkal viszik a szaunába. Nem szól semmi az ellen, hogy valaki a gyermekeivel együtt üljön be az izzasztókabinba. Újszülöttek esetében azonban nagyon kell vigyázni, mivel a hőháztartásuk még nem működik kifogástalanul. A finnek példája mindenesetre azt bizonyítja, hogy a szauna még a csecsemőkre nézve sem ártalmas. A gyermekek számára nem jelent problémát a nagy hőség, és a felnőttekhez hasonlóan rájuk is kedvező hatással van a szauna.

szauna_gyerekeknek
A gyerekeket ne engedjünk szaunázni felnőtt kíséret nélkül!

 Csak is a szobatisztaság

Higiéniai okokból – főleg a nyilvános fürdőkbe – csak a már szobatiszta gyereket ajánlatos vinni, tehát körülbelül hároméves kortól. Ezeken a helyeken ez amúgy is előírás. A pelenka csak problémát okoz, ezért a gyereknek mindenképpen képesnek kell lennie meztelenül tölteni a szaunázás idejét. A kisebb gyerekeknek ez amúgy is kellemesebb érzés.

Felnőtt felügyelet fontos!

Gyerekek nem maradhatnak egyedül a szaunában, legalább egy felnőttnek mindig szemmel kell tartania őket. Figyeljen oda arra is, hogy a kicsik ne mozogjanak túl sokat a kabinban, mivel ez őket is – ugyanúgy, mint a felnőtteket – nagyon megterheli. Mivel a gyerekek teste kisebb, kevesebb időre van szükségük az átmelegedéshez. Ugyanúgy igaz ez a lehűlési fázisra. Főleg a különböző vízijátékok foglalják le a kicsiket; figyeljen rá nagyon, hogy a kis fürdővendégek ne hűljenek le túlzott mértékben. Inkább fékezze meg időben gyermekei lelkesedését.

A gyerekek számára az izzasztófürdő természetesen ugyanolyan előnyökkel jár, mint a felnőttek esetében: az immunrendszer megerősödésétől kezdve, a nyugtató, ellazító hatáson át a családdal töltött szabadidő élvezetéig.

Figyelem: túlzott lehűlés!

Gyerekek esetében nagyon figyeljen oda a hűtési fázisra. Mivel kisebb a testfelületük, gyorsabban meg tud változni a testhőmérsékletük, és könnyen túlhűthetik magukat.

Szauna időseknek – Nincs korhatár!

A szaunakabin használatának nincs felső korhatára. Az idősek számára is rengeteg pozitív hatással jár az izzasztófürdő. Sokan attól tartanak, hogy a szauna túlzottan megterheli a szívüket, pedig -mint azt már tudjuk – a szív terhelése egyáltalán nem olyan nagy az izzadás közben, inkább a szív és a vérkeringés működése válik hatékonyabbá.

Éppen idős korban jelenek meg bizonyos betegségek, amitől itt is-ott is fáj valami. Az artrózis, reumás panaszok, vérellátási problémák, alvászavarok, elernyedt szövetek és a száraz bőr mind nagy problémát jelentenek az időseknek. Ehhez hozzájárul, hogy közülük sokan nem tudják, hogy mit kezdjenek az idejükkel, hogyan tervezzék meg a pihenésüket. Úgy érzik, kicsúszik a lábuk alól a talaj, és ez nincs kifejezetten

Jó a szívnek

A szíve miatt nem kell aggódnia a szaunában. A terhelés sokkal kisebb, mint gondolná. Az izzadás közben a szíve hozzáedződik a hatékonyabb munkavégzéshez. Az idősek közül sokan elsősorban a társasági életet kedvelik, amit egy szaunadélután nyújt nekik. A szauna testre és lélekre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen, és a szellemet is élesen tartja. Sok idős embernek azonban magas a vérnyomása. A szaunafürdő segíthet spórolni a gyógyszerek költségén, mivel csökkenti a vérnyomást. Csökken a szívre nehezedő terhelés, mert az alacsonyabb vérnyomásnál sokkal könynyebben végzi a munkáját

De! A vérellátási és érproblémákkal is meg kell küzdenie az idősek egy részének. A korral ráadásul megjelennek az erekben az elhasználódás nyomai, az érfal veszít rugalmasságából. Ezeket a tüneteket nem lehet teljes mértékben megelőzni, azonban az öregedés jelei enyhíthetőek. A hideg és meleg váltakozásának kiváló érkarbantartó hatásáról már volt szó.

Sajnos! Az a tény, hogy idősebb korban a bőr feszessége csökken és megjelennek a ráncok, kevésbé érinti a fizikai egészségi állapotot, mint inkább a jó közérzetet. Az évek során a szövetek lerakódásai miatt a kollagénrostok veszítenek rugalmasságukból; ezen kívül a bőr nedvességtartalma is csökken, és száraz lesz. A bőr állapotából következtetni tudunk az emberek korára! Az izzasztókabinban a bőr csodálatosan átnedvesedik és idővel feszesebb és rugalmasabb lesz.

Az izzasztófürdő emellett serkenti a lecsökkent sejtanyagcserét is. Fontos azonban, hogy a szaunázást követően gondosan bekenjük magunkat száraz bőrtípusra való testápolóval. Az egyértelmű, hogy rendszeres szaunázóként sem lesz olyan a bőrünk, mint egy húszévesé, viszont a szaunázás fiatalabb és frissebb bőrrel ajándékoz meg minket!

Mindenképpen szaunázzunk!

Az idősebb embereknek sokkal kevesebb alvás is elég, mint a fiatalabbaknak, és ez így is normális. Viszont az idősek számára komoly problémát jelent a szundikálás, mivel nehezen tudnak elaludni vagy nem tudják átaludni az éjszakát. Ha Ön is így van ezzel, akkor próbálja ki a szauna megnyugtató hatását! Ha ugyanis az esti órákban veszi igénybe a szaunát, akkor a maga javára fordíthatja a paraszimpatikotóniás utóingadozásokat, vagyis az idegek megnövekedett aktivitását. Ennek a következménye egy könnyebb és mélyebb alvás lesz, amely után reggel kipihenten fog felébredni,

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.