Szauna

Szauna mindenkinek? Mindig, minden esetben szabad használni?

Szaunázás terhesség alatt

A terhesség különleges esemény egy nő életében. Egy új emberi élet van kialakulóban, ezért mind a testnek, mind a szellemnek rá kell erre hangolódnia. A leendő anya immár két életért tartozik felelősséggel, és természetesen a legjobbat szeretné a babának. Főként a szaunakedvelőkben merül fel a kérdés, hogy tovább hódolhatnak-e hobbijuknak, vagy fel kell hagyniuk vele a terhesség idejére?

HT
Jó hatással van a terhességre a szauna.

 A finnek szemszögéből nézve:

Ismét segít a kérdés megválaszolásban, ha Finnország felé tekintünk. A szauna mélyen gyökeredzik a finn hagyományokban. Régen is jártak a finn terhes nők szaunázni. Nincs említés, hogy bármikor is problémák adódtak volna, sőt, a finnek mindig úgy emlegetik a szaunát, mint teljesítményük forrását. Ráadásul régen Finnországban rengeteg baba jött világra a szaunában, mivel gyakran ez volt az egyetlen helyiség, ahol az életük nagy részét töltötték. Persze a szülésnél a szauna nem volt 100 °C-ra felfűtve, de nem sokkal maradt el ettől.

Mint a finnek

Tegyen úgy, mint a finnek: ott még terhes nők is rendszeresen járnak szaunába. A változatos jótékony hatásokkal Ön is csak nyerhet. Mindazonáltal kerülje a cédrusfaolajt tartalmazó felöntéseket, mivel ezek fájásokat válthatnak ki.

Időközben megvizsgálták a terhesség alatti szaunázás hatásait. Kedvezőtlen hatásokat nem mutattak ki, épp ellenkezőleg: a szauna számos előnnyel jár a leendő anya számára. A rendszeres szaunázás segít ellazítani a medence izomzatát és bizonyos mértékben tágítani a szülőcsatornát. Ennek eredményeként rövidebb ideig tart és könnyebben megy a szülés, ezáltal kisebbek és elviselhetőbbek a szülési fájdalmak

Ödémák kialakulása

Egyes nők terhesség alatt hajlamosak arra, hogy víz gyűljön meg a szöveteikben, másnéven ödémák alakuljanak ki náluk. Ebben az esetben is segít az izzasztófürdő, mivel a szaunázás közben a felesleges víz az izzadással távozik, és a rendszeres inger megelőzi újabb ödémák kialakulását.

Még is csak jó hatással van a szauna az anyukákra

A szauna karcsúsító hatása nem csak a várandós anyára van jó hatással. Az anya verejtékével és vizeletével a magzat anyagcseretermékei is kiválasztódnak. További pozitív tényező a terhes nők számára a szauna ereket edző hatása, mivel javítja és stabillá teszi a vérkeringést. Ez leginkább a szülés utáni átállási fázisban hasznos. A rendszeres szaunahasználat csökkenti a hajlamot visszértágulat kifejlődésére, ami gyakori probléma a terhes nőknél. A visszértágulat megnöveli a trombózis kockázatát, ami terhes nőknél amúgy is magas.

A rendszeres izzasztófürdő a trombózis ellen is biztosít bizonyos védelmet. Ha már jelen vannak a kitágult visszerek, ezek a szaunázás során nem tágulnak tovább, azonban a hideg vizes hűtés hozzáedzi a még egészséges ereket a megfelelő reagáláshoz. Ha a visszértágulatok nem akut gyulladás állapotában vannak, akkor semmi sem szól a szaunázás ellen. Amikre azonban mindenképpen figyelnie kell, ha terhesen szaunázik, azok a felöntések. A cédrusfa-olajat tartalmazó összetevők fájásokat válthatnak ki. Kérdezze meg minden felöntés előtt, hogy pontosan milyen aromaolajakat tartalmaz, vagy egyszerűen mellőzze ezeket.

Ha a terhesség alatt magas vérnyomásban szenved, akkor a hűtésnél semmiképpen se használja a hideg vizes medencét, mivel az erőteljesen megemeli a vérnyomást. A felfrissülés ezen módja terhesség alatt egyébként sem ajánlott.

A nők egy része a terhesség alatt vérszegénységben szenved, amit anémiának is neveznek. Ennek kiváltó oka az elégtelen vasbevitel, mivel a kismama és a magzat szervezetének meg kell osztoznia a létfontosságú nyomelemen. Ilyenkor nem szabad szaunázni, mert túl nagy megterhelést jelent az anya és a még meg nem született gyermek számára. A vérszegénység vastablettával és húsokban gazdag étrenddel rendszerint megelőzhető. Ha az értékek ismét normálisak, nincs akadálya az izzasztófürdő használatának. A biztonság kedvéért kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt ismét belefog a szaunázásba.

Vigyázzon az anémiával!

Terhesség alatti vérszegénység esetén nem szabad szaunázni! Kezeltesse az anémiáját a nőgyógyászával, és beszélje meg vele, hogy mikor lehet ismét izzasztófürdőt venni.

A szaunában a baba miatt nem kell aggódnia. Ha megnézzük Finnországot, láthatjuk, hogy ott általános gyakorlat a terhes nők rendszeres szaunahasználata. Egyes vélemények szerint a szaunázás a terhesség alatt a fejlődési rendellenességek gyakoribb kialakulásához vezet, azonban Finnország fejlődési rendellenesség rátája a többi országgal összehasonlítva inkább alacsonyabb. Amennyiben nem biztos abban, hogy az Ön terhessége esetében a szauna kedvező, vagy inkább kedvezőtlen hatással járna, kérje ki nőgyógyásza tanácsát.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.