Wellness otthon

Méregtelenítés régen és ma: Gerson-kúra, galgant-leves

A méregtelenítés eredete az ókori Egyiptomba, Görögországba nyúlik vissza. Hippokratész hitt a böjt gyógyító erejében, Püthagorasz a követ­kezőket nyilatkozta róla: „A böjt kitűnő eszköz az egészség megőrzésére és helyreállítására”. Spártában a súlyfelesleggel rendelkező férfiakat pénzbüntetéssel sújtották és böjtölésre kötelezték mindaddig, amíg vissza nem nyerték régi formájukat és harci erejüket.

Galgant-leves és méregtelenítés

A középkorban élő Hildegard Von Bingen bencés apátnő (1098-1179) nevéhez fűződik a méregtelenítés egyik speciális receptje, amelyet saját betegségének kezelésére dolgozott ki. A böjt 6-10 napig tart, amelyben főszerepet játszik az epeserkentő, torlaszoldó galgant-leves. Mivel az alacsony energiabevitel hatására a szervezet hőtermelése csökken, ezért fontosnak tartotta a melegítő hatást kiváltó levesek alkalmazását, amelynek alapanyagai között a tönkölybúza, zöldség­félék, fűszerek szerepeltek.

A levesek elfogyasztása közötti szüne­tekben ánizsteát, törkölykávét, vízfogyasztást írt elő. Az étkezési és folyadékfogyasztási megszorítások mellett a gyaloglás, meditáció és a reggelenkénti beöntés és masszázs sem maradhatott el. Hildegard Von Bingen több mint 2000 gyógynövény hatását ismerte és alkalmazta. Hitt a pozitív gondolatok tisztító erejében is. Nézete szerint a bosszúság, düh, harag méreganyagokat termel a szervezetben, amelyek gyengítik az immunrendszert, megváltoztatják bizonyos hormonok termelődését, végső soron betegségek kialakulását idézik elő.

Fon­tosnak tartotta a gondolatok kitisztítását, a harag, bosszú, negatív érzések megszüntetését, konfliktusok megoldását, kibeszélését, a lelki béke helyreállítását. Hitt a Hold és a kozmikus erők regenerációban betöltött hatásában.

A következő elveket vallotta magáénak:

 • Legyen táplálékod a gyógyszered!
 • Használd a természet adta gyógyító szereket!
 • Ora et labora! (Imádkozzál és dolgozzál!)
 • Tarts egyensúlyt alvás és mozgás között!
 • Tisztítsd testedet vérleadás, érvágás útján!
 • Tisztítsd lelkedet böjtöléssel és pszichoterápiával!

Paracelsus (1493-1541), a reneszánsz egyik legnagyobb orvosa is nagy jelentőséget tulajdonított a böjtnek. Saját maga készített ter­mészetes alapanyagú gyógyszereivel vált ismertté szerte Európában.

A 19. században Ottó Buchinger (1878-1966) katonaorvos saját be­tegségének gyógyítására dolgozta ki méregtelenítő módszerét, ame­lyet teljes táplálékmegvonás jellemzett, azonban zöldségleves szűrt levét, gyógyteát és ásványvizet írt elő, a kávé, alkohol, dohányzás, édességek, édesítőszerek teljes megvonása mellett. Emellett keserűsós beöntést alkalmazott a belek tisztítására és szigorú orvosi felügyelet mellett a gyógyszeradagok csökkentését szorgalmazta. Ezt a tisztító­kúrát még a mai napig is alkalmazzák.

Mayr (1875-1965) az emésztőrendszer megfelelő működésének tulajdonította a szervezet egészségét. Ezért az emésztési folyamatok helyreállításán fáradozott saját módszerével, amely korában igen hatékonynak bizonyult. A három hétig tartó kúra alatt tejjel és zsem­lével táplálta betegeit, emellett glaubersóval történő hashajtást és bélmasszázst alkalmazott.

A Melius-kúra két szakaszból tevődik össze:

 • A kezdőfázisban főtt barnarizst, friss zöldséget, gyümölcsöt és egy speciális zöldséglevest, valamint Melius-féle tisztító gyógyteát adnak.
 • A második szakaszban mindemellett a biobor és a tej savó is szerepet játszik.

A tisztítókúrák között említést kell tenni a Breuss-féle böjtről is, amely hat hétig tart, mindeközben csak frissen facsart zöldség és gyümölcs­levek kerülnek terítékre és az ima sem maradhat el.

A Hay-diéta alapelvei szerint bizonyos ételek együttes fogyasztása nem megengedett. Például az egyszerű cukor, ill. keményítőtartalmú étel nem ehető fehérjetartalmú étellel egy időben, vagyis a hús burgonyával nem fogyasztható egyszerre stb. Fontos az étkezések közötti négyórás szünet betartási is.

Beszélhetünk burgonya, rizsdiétáről is, amikor 1-4 napon keresztül csak és kizárólag főtt burgonya vagy rizs kerül terítékre só és zsiradék hozzáadása nélkül. A belek tisztítása is külön előírás.

Gerson-kúra

Max Gerson (1881-1959) nevéhez fűződik az ún. Gerson-kúra, amely mél­tán vált népszerűvé szerte a világon. Gerson doktor először lupuszos (autoimmun betegség) betegek kezelésére alkalmazta speciális étrendjét, amely a krónikus gyulladások és daganatos betegségek terápiájában is igen hatékonynak bizonyult.

A Gerson-gyógymódnak két célja van:

 • a test méregtelenítése,
 • az immunitás fokozása.

A méregtelenítés eszköze maga a diéta

Első és talán legfontosabb alappillér a folyamatos folyadékbevitel, amely reggel 8 és este 7 óra között 13 pohár vegyszermentes zöld­ség – és gyümölcslé elfogyasztását jelenti. A leveket sárgarépából, zöldsalátából, zöldpaprikából, almából, vöröskáposztából, petrezse­lyemgyökérből, zsázsából stb. állítják össze. A leveken kívül három étkezést biztosítanak.

Reggelire általában vízben főtt zabkása, vízben párolt gyümölcsök, aszalt szilva, mazsola, szárított sárgabarack, nagy pohár frissen facsart narancslé, banán kerül terítékre. Az ebéd és a vacsora azonos: nagy adag nyers saláta, Hippokratész-zöldségleves, héjában sült burgonya párolt főzelékkel, friss gyümölcs kap szerepet. A Hippokratész-leves a zöldségfélék megfelelő arányának és minőségének köszönhetően epe-, máj serkentő és vizeletkiválasztó hatást eredményez.

Lássuk a receptet:

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 2-3 póréhagyma, 1 fej zeller, 1-2 fehér gyökér, 3-4 burgonya, 2-3 pa­radicsom, 1-2 gerezd fokhagyma, rozmaring, majoránna. A zöldsége­ket összedaraboljuk, annyi vízzel eresztjük fel, hogy a felszín fölött kb. 2 centivel ellepje. Lassú tűzön puhára főzzük, majd áttörjük. A leves akkor jó, ha sűrű, pépszerű.

Mindemellett a Gerson-kúra néhány igen fontos javaslatot is megfogalmaz, melyek a következők:

 • Az elfogyasztott ételnek kb. fele legyen nyers zöldség vagy gyümölcs.
 • A salátákhoz adjunk csíráztatott magvakat – búza, bab, lencse stb.
 • Salátaöntetként mézet és almaecetet vagy hidegen sajtolt olajokat használjunk.
 • Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben kell főzni.
 • Ne használjunk sót, borsot vagy más erős fűszert.
 • Fűszerezzünk rozmaringgal, borsikafűvel, majoránnával.
 • A cukrot, édességeket teljesen hagyjuk el, akácmézzel édesítsünk.
 • Kerüljük a finomított gabonaféléket: a fehér kenyeret, fehér lisztből készült pékárut. Helyette teljes kiőrlésű – Graham-lisztből készült – barna kenyeret, fehér rizs helyett barna rizst fogyasszunk.
 • Legkevesebb három hónapig teljesen hagyjuk el a tejterméket, az­után is csak nagyon sovány tejből készülteket fogyasszunk.
 • Minden főétkezéshez igyunk egy pohár frissen centrifugált répa-almalevet.
 • Ne használjunk alumíniumedényt, hanem zománcozottat vagy rozsdamentes acélt.

A tisztítókúrák, böjtök jelentősége nem csupán a megelőzésben, ha­nem bizonyos betegségek kezelésében is bizonyítottan hatékony. Ide tartoznak az immunbetegségek, bizonyos daganatos betegségek, akut infekciók, krónikus gyulladások (pl. rheumatoid arthritis), sclerosis multiplex, mentális betegségek (pl. schizophrenia), emésztőrendszert érintő megbetegedések, máj- és epebetegségek, légzőszervet érintő betegségek (pl. asztma, krónikus bronchitis), anyagcsere-betegségek (pl. hiperkoleszterinémia, köszvény) stb.

A betegségek fennállta esetén, de a preventív böjtölés elkezdése előtt is kötelező az előzetes orvosi kivizsgálás, tanácsadás és a kúra alatti folyamatos orvosi kontroll!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.