Szív- és érrendszeri betegségek

A testsúlyfelesleg csökkentésének hatásai a vérnyomásra

A kezelés során elért testsúlycsökkenés egyaránt kihat a szisztolés és diasztolés vérnyomásra. Minden 10 kg testsúlycsökkenés átlagosan 10-20 Hgmm vérnyomáscsökkenéshez vezethet. Ez a vérnyomáscsök­kentő gyógyszerek dózisának csökkenésével vagy jó esetben a vérnyo­máscsökkentő gyógyszer elhagyásával járhat.

A testsúlycsökkentés és a diabétesz kialakulásával kapcsolatban is sok vizsgálat történt. Ha 2 év alatt sikerült átlagosan 4,5 kg testsúly­csökkenést elérni, akkor a frissen fellépett cukorbetegség aránya 30%-kal csökkent Más vizsgálatokban a diabétesz kialakulásának valószínű­ségét követték.

Vizsgálatok, eredmények

Finnországi vizsgálatban komplex életmód- és diétás program résztvevői között 3 év követési idő során 4,2 kg-os fogyás mellett csak 11 %-ban, míg a kontrollként szereplő csoportban 0,8 kg-os testsúlycsökkenés mellett 23%-ban jött létre diabétesz, azaz a dia­bétesz kialakulásának valószínűsége – a haskörfogat jelentős mérsék­lődésének betudhatóan – a diétás csoportban 58%-kal csökkent.

Az Egyesült Államokban az ún. Diabétesz Prevenciós Programban olyan betegeknek a sorsát befolyásolták és követték, akiknek egy része már prediabétesz állapotba volt sorolható. A placebót kapó személyek­hez képest egy tréningprogrammal összekötött testsúlycsökkentés a diabétesz előfordulását 58%-kal, egy metformin hatóanyagú inzulinér­zékenységet javító szer pedig 31%-kal csökkentette. Ez utóbbi alapján felmerülhetne, hogy a prediabétesz valódi diabétesszé alakulását gyógyszerrel próbáljuk, megelőzi, azonban erre nincs hivatalos ajánlás, hiszen az életmódváltozás ebben a vizsgálatban is felülmúlta a gyógy­szer ilyen irányú hatását.

Az elhízott egyéneknél bekövetkező testsúlycsökkenés javíthatja a vérzsírértékeket. Ha a testsúly 10%-kal csökkent, a koleszterinszint mintegy 10%-kal, a trigliceridszint mintegy 30%-kal csökkent, a védőhatású HDL-koleszterin szintje pedig 5-10%-kal emelkedett. Más vizsgálat szerint minden 10% testsúlycsökkenés átlagosan 0,2 mmol/l-rel csökkenti a szérumkoleszterin-szintet.

Kutatási eredmények! A testsúlycsökkenés nemcsak a rizikófaktorokat javíthatja, hanem kedvező hatása lehet a halálozásra is. Amerikában 15 000 tudatosan fogyókúrázó nő körében a halálozás 20%-kal csökkent a nem fogyó­kúrázók csoportjában észlelthez képest, ezen belül főleg a diabé­tesszel összefüggésben levő halálozás mintegy 30, a daganatos be­tegségekkel összefüggő mintegy 40%-kal.

A testsúlycsökkentéssel kapcsolatban kiemelt jelentősége van a ha­si zsírszövet csökkentésének. Az INTERHEART vizsgálatban a szívinfarktusos betegek sorsát nem annyira a testtömeg, hanem a haskörfogat határozta meg. Egy skót vizsgálatban összefoglalták az elhízottak 10 kg-os testsúlycsökkenésé­től várható előnyöket.

Ezek a következők:

  • 20%-kal kevesebb haláleset;
  • 30%-kal kevesebb diabétesszel összefüggő haláleset;
  • 40%-kal kevesebb elhízással kapcsolatban lévő rosszindulatú daga­natos megbetegedés;
  • 10-20 Hgmm-rel csökkenő vérnyomás;
  • 20-50%-kal alacsonyabb éhomi vércukorérték;
  • 10%-kal csökkenő koleszterinszint;
  • 30%-kal csökkenő trigliceridszint;
  • 8%-kal emelkedő védőhatású HDL-koleszterin-érték.

A fentieket elemezve a következő megjegyzéseket tehetjük: az összes halálozás csökkenése azt is jelenti, hogy a 10%-os testsúlycsök­kentésnek nincs más irányú kedvezőtlen hatása. Egyes gyógyszerekkel végzett vizsgálatokban néha előfordul, hogy a szív- és érrendszeri ha­lálozás ugyan csökken, viszont más betegségek vagy tünetek viszont gyakoribbá válnak.

A diabétesszel összefüggő halálozás csökkenése azt jelzi, hogy mi­lyen nagy a diabétesz rizikószerepe a halálozásban, és ha az elhízás csökkentésén keresztül a diabétesz előfordulását is csökkentjük, az a halálozás csökkenéséhez is vezet.

Az elhízással összefüggő rákos megbetegedések jelentős csökkenése testsúlycsökkenés hatására azt jelzi, hogy az elhízásnak nemcsak a szív- és érrendszeri, hanem a daganatos betegségek keletkezésében is jelentős szerepe lehet, így túlsúlyos nők körében a méhtest-, epehólyag-, emlőrák, elhízott férfiakban a prosztata- és a vastagbélrák gyako­ribb előfordulását észlelték. Mindkét nemben gyakoribb volt a vese- és a hasnyálmirigyrák túlsúly fennállása esetén. Ebbe a csökkent fizikai aktivitás is belejátszhat.

Fontos! A vérnyomás-, vérzsír-, vércukorértékek fogyókúrával történő csök­kentéséről már beszéltünk. Az életmódváltozásnak azonban nem­csak a testsúlymérlegen, a laboratóriumi leletekben és a vérnyomás­mérés adataiban is megnyilvánuló előnyei vannak, hanem a halálo­zás csökkenésében is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.