Szívbetegség és stroke elkerülése

Hideg idő és megfázás – tippek a szívbetegek számára!

Hacsak nem olyan szerencsés, hogy telente elutazhat egy melegebb éghajlatú országba, a hideg elől nem nagyon menekülhet. Az idősebbek számára különösen veszélyes lehet a hideg – részben, mert kevésbé képesek érzékelni a hőmérséklet-különbségeket, részben pedig azért, mert sokan takarékoskodnak a fűtéssel.

Márpedig a hideg nagy megterhelést jelent a szívnek és a keringési rendszernek

A vérerek összehúzódnak, ezért megnő a vérnyomás és a vérrögképződési hajlandóság. Ugyanakkor nő a szervezet oxigénigénye, ahogy megpróbálja fenntartani a normális testhőmérsékletet, ezért a szív és más létfontosságú szervek nem jutnak elegendő oxigénhez.

Ez magyarázza, hogy miért fordul elő több szív eredetű halál decemberben és januárban, mint júniusban és júliusban.

Jegyezzük meg! Télen magasabb a szívinfarktus és stroke okozta halál gyakorisága, de az egyéb szívproblémák, például a szívelégtelenség – amikor a szív nem képes megfelelő erővel pumpálni a vért – miatt bekövetkező halálozás aránya is megnő télen.

Télen az ideális szobai hőmérséklet 18 és 21 °C között van, és ajánlatos melegen öltözni. Az aktív élet és az egészséges táplálkozás ugyancsak védő hatású a hideg ellen.

A szélsőségek kerülése

Kerülje a hirtelen hőmérséklet-változásokat. Ha megfelelő ruházat nélkül megy ki a meleg lakásból a mínuszokba, az különösen veszélyes lehet. Ugyancsak kerülendő a hirtelen fizikai megerőltetés, különös tekintettel arra, hogy télen az emberek aktivitási szintje általában csökken, ennek megfelelően az állóképességük is rosszabb. Ha például kénytelen kimenni reggel ellapátolni a havat a kocsifelhajtóról, lassú mozdulatokkal végezze a feladatot, és ne felejtsen el melegen, rétegesen felöltözni.

Nem kell télen többet enni

A téli halálozások egy másik oka az lehet, hogy a vér a hideg hatására besűrűsödik, ezért a koleszterinszint ősszel és télen magasabb, mint tavasszal vagy nyáron. Ne egyen télen a szokásosnál nagyobb adagokat, és különösen kerülje a szénhidrátokban gazdag, „vigasztaló” nassolnivalókat. Az étrendi változások ugyanis még inkább megemelhetik a koleszterinszintet, súlygyarapodást okozhatnak, és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat. Télen főzzön tápláló leveseket, süssön almát, sütőtököt, egyen sok narancsot, mandarint és egyéb egészséges ételeket.

Légzőszervi fertőzések

Telente megnő a meghűléses betegek száma. Bár a közönséges nátha nem súlyos betegség, a komoly fertőzések, mint például az influenza, a hörghurut (bronchitis) vagy a tüdőgyulladás több mint kétszeresére növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát, áll a European Heart Journal című folyóirat egyik tanulmányában, amelyet háziorvosok feljegyzései alapján, több mint kétmillió beteg adatainak feldolgozásával készítettek. A légzőszervi fertőzések az egész testre kiterjedő gyulladásos reakciót váltanak ki, ami a vérerekre is hatással van, és a plakkok felszakadását okozhatja.

Ez okból is ajánlják tehát az orvosok az influenza elleni védőoltást a szívbetegeknek. Még ha a fertőzéstől teljesen nem is óv meg, a betegség kevésbé súlyos lefolyású, és kevesebb a szövődmény.

Bakteriális változások

A kutatók szerint az enyhe fertőzéseknek nem csupán az érelmeszesedés, de például a cukorbetegség, sőt még a rák egyes fajtáinak kialakulásához is közük lehet. Egyre több a bizonyíték, hogy fertőzések váltanak ki bizonyos korral járó betegségeket. Orosz kutatók egy csoportja azt állítja, hogy maga az öregedés is „fertőzéses eredetű”.

Ezt úgy kell érteni, hogy ha óvjuk szervezetünket az enyhébb fertőzésektől, például az influenzától vagy az ínybetegségektől, nem csupán a szívinfarktus, a stroke és a korai halál ellen védekezhetünk, de sok egyéb olyan, kóros folyamat elindulását is kivédhetjük vagy késleltethetjük, amelyek az idős korhoz gyakorta társuló betegségek és a rokkantság hátterében állnak.

A fertőzések terjedése

Bizonyára sokszor hallotta már, hogy a légúti fertőzések köhögés és tüsszögés útján terjednek. Ez az állítás valóban igaz, de a helyzet az, hogy a nátha és az influenza sokkal gyakrabban terjed más módon, például kézfogás útján, vagy olyan kilincs vagy telefonkagyló érintése révén, amit előttünk fertőzött személy fogott meg.

A Cardiffi Egyetem náthával és megfázással foglalkozó kutatói szerint azonban nem is olyan könnyű elkapni a náthát. Egy köhögő vagy tüsszögő személyhez meglehetősen közel kell állni ahhoz, hogy megkapjuk a betegséget, ami sokkal gyakrabban terjed az ujjak érintkezése révén: egy kézfogás valójában nagyobb kockázattal jár, mint egy puszi.

A legújabb kutatások szerint a légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusok akár két napig is életképesek maradnak a kezünkön. A fertőzés átadásának tipikus útja, hogy kezet fogunk valakivel, majd megdörzsöljük az orrunkat vagy a szemünket, ami gyakori önkéntelen mozdulat.

Ha az illető, akivel kezet fogtunk, náthás, jó eséllyel mi is elkapjuk a betegséget. A szem-dörgölés azért veszélyes, mert a könnycsatornák összeköttetésben vannak az orrjáratokkal, és így nyitva áll az út a fertőzés előtt.

Jó tudni… Miért kell sok folyadékot inni?

A napi folyadékszükséglet (20 testtömegkilogrammonként 2,5 dl) kielégítése mindig fontos. Ráadásul a náthával és influenzával járó gyulladás hatására a vér „sűrűbb” lesz, és könnyebben képződnek vérrögök az erekben. A helyzet még rosszabb, ha a beteg lázas is, mert a láz további folyadékveszteséget okoz. Ha tehát elkapja a náthát, ügyeljen rá, hogy nagyon sok folyadékot igyon.

Mosson kezet

A fertőzések elleni védekezés nem nehéz, mindössze gyakran és alaposan kezet kell mosni. Lehetőség szerint ne fogjon kezet boldog-boldogtalannal, inkább az alapos kézmosásra ügyeljen. Vizsgálatok szerint a rendszeres kézmosás még az egy háztartásban élőknél is csökkenti a nátha átadásának esélyét.

…és fertőtlenítsen!

Ugyancsak hatékony védekezés a nátha és az influenza ellen a felületek rendszeres fertőtlenítése. A kilincsek vagy a hűtőszekrény ajtaja kiváló közvetítők a fertőzés átadásához, akárcsak a telefon, a számítógép billentyűzete, a konyhapult és a konyharuhák.

Mivel nem kerülhetjük el minden esetben a más emberekkel való érintkezést, érdemes magunkkal hordani egy kis üvegnyi alkohol alapú kézfertőtlenítő gélt vagy spray-t, amivel megtisztíthatjuk a kezünket kézfogás vagy sokak által használt felületek megérintése után.

A vírusok terjedése

Egy vizsgálat során bebizonyosodott, milyen könnyen átterjednek a náthát okozó vírusok a kezekre.

A kutatók 15 rhinovírussal – a náthás esetek mintegy feléért felelős kórokozókkal – fertőzött felnőttet kértek meg arra, hogy töltsenek egy éjszakát egy szállodában, majd minden szobában megvizsgálták a kemény felületeket. A 150 helyszín 35 százalékában találtak rhinovírusokat, a legtöbbet a kilincseken, a tollakon, a villanykapcsolókon, a távirányítókon, a csapokon és a telefonokon.

Ezután megkértek öt önkéntest, hogy érintsék meg a villanykapcsolókat, a telefonok nyomógombjait vagy kagylóját, majd megvizsgálták az ujjvégeiket vírusfertőzés szempontjából.

Egy órával a tárgyak megérintése után a résztvevők 60 százalékának ujjain kimutattak vírusokat, de még 18 órával később is találtak vírusokat a résztvevők harmadánál.

Megállapították, hogy a náthát okozó vírusokkal fertőzött emberek gyakorta viszik át a vírusokat a környezetükben található tárgyakra, ahonnan a vírusok könnyedén átkerülnek más emberekre a normális napi tevékenységek során.

Azért nehéz elkerülni a náthát okozó vírusokat, mert soha nem tudhatjuk, hogy az olyan tárgyakat, amelyeket nyilvános helyen megérintünk, nem fogta-e meg előttünk valaki, aki otthagyta a vírusait. Ráadásul, a legtöbb légzőszervi fertőzést a velünk egy háztartásban élőktől kapjuk el, különösen az óvodás-, iskoláskorú gyermekektől. A lakásban különböző felületek hordozhatják a vírusokat, ezért egyetlen náthás családtag vagy látogató mindenkit megfertőzhet.

Védekezés a vírusok ellen:

  • Felejtse el a kézfogást! Mivel sokszorosan bebizonyosodott, hogy a kézfogás a fertőzések terjedésének egyik fő útja, közeli barátainkat ne kézfogással, hanem inkább csókkal üdvözöljük, vagy a helyzettől függően improvizáljunk. Amikor legközelebb valaki felénk nyújtja a kezét üdvözlésképpen, inkább cuppantsunk a levegőbe az arca mellett, vagy gyorsan öleljük meg.
  • Rendszeresen fertőtlenítsen otthonában! A kilincsek, a csapok, a távirányítók és a hűtőszekrény ajtaja remek vírusgyűjtőnek számítanak, de ügyelni kell a telefonok, a számítógépes billentyűzet és egér, a villanykapcsolók, a konyhai felületek és a konyharuhák rendszeres tisztítására is.
  • Használja a mikrohullámú sütőt fertőtlenítésre! Ha két percre beteszi a mosogatószivacsot vagy -rongyot a mikroba, legmagasabb fokozatra állítva a készüléket, elpusztíthatja mikroorganizmusok 99 százalékát. Figyelmeztetés: csak nedves szivacsot vagy rongyot tegyen a mikroba, mert szárazon meggyulladhatnak!
  • Menjen sétálni! Egy vizsgálat szerint azok a változó koron túli nők, akik rendszeresen végeznek közepes intenzitású testmozgást – például hetente ötször 45 percig gyors tempóban gyalogolnak – akár háromszor kisebb eséllyel kapnak náthát, mint inaktív társaik.
  • Igyon egy kis bort! Spanyol kutatók szerint a bor, főként a vörös, véd a nátha ellen. 4000 önkéntes egy évig tartó vizsgálata után azt találták, hogy akik mindennap megittak kettőnél több pohár bort, 44 százalékkal kisebb eséllyel kapták el a náthát, mint nem ivó társaik.
  • Fogyasszon fokhagymát! Angliában egy 146 önkéntes bevonásával végzett vizsgálat során a csoport egyik fele naponta kapott fokhagymakivonatot, a másik fele viszont csak placebót. A tél 90 napja alatt a fokhagymát szedők közül 24-en, a másik csoportból viszont 65-en kaptak náthát. Akik a fokhagymakivonat szedése ellenére náthásak lettek, gyorsabban felépültek a betegségből, mint a másik csoport tagjai, és enyhébbek voltak a tüneteik is.
  • Erősítse meg az immunrendszerét! Az egészséges, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend és a napi 7 óra alvás ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben.

Hogyan kerülhetjük el a náthát és az influenzát?

A kutatások megerősítették, hogy a kézmosás és a tárgyak rendszeres fertőtlenítése véd a leghatékonyabban a nátha és az influenza ellen.

Amikor a kutatók a kézmosás mellett kampányoltak, és ingyenes kézfertőtlenítő-mintákat osztogattak egy egyetemi kollégium előterében a diákoknak, azt találták, hogy ezek a diákok ritkábban betegedtek meg influenzában és náthában, valamint kevesebbet hiányoztak, mint azok, akik nem vettek részt a kampányban.

Egy kanadai vizsgálat szerint a náthavírusokkal fertőzött felületek lefújása fertőtlenítő spray-vel a vírusok 99,9 százalékát egy percen belül elpusztítja.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.