Szívbetegség

Zsírok, melyekre szükségünk van

Az alapvető zsírsavaknak két „családjuk” van. Mindkettőt a táplálékunkkal kell magunkhoz vennünk, mivel a szerveztünk nem képes előállítani őket. Ezt a két fajta zsírsavat „omega-3″-nak és „omega-6″-nak nevezzük. Az omega-6 zsírok „nagymamája” a linolsav, mely gamma-linolénsavvá alakulhat.

Omega 3 zsírsavak, melyekre feltétlen szüksége van a szervezetünknek.
Omega 3 zsírsavak, melyekre feltétlen szüksége van a szervezetünknek.

Az omega-3 zsírsavak „nagymamája” a linolénsav, mely EPA-vá (eicosapentaenoic-sawá) és DHA-vá (docosahexa-enoic-savvá) alakulhat, melyekből a nagyon fontos és az egészséget elősegítő prosztaglandin zsírsavak képződnek, melyek erős gyulladás gátló, valamint szív- és artériavédő hatással rendelkeznek.

A szervezetünknek mind az omega-6, mind az omega-3 típusú zsírsavakra szüksége van. Az átlagos étrendben azonban mindkettő elégtelen mennyiségben van csak jelen – különösen igaz ez az omega-3 zsírsavakra.

A legjobb táplálékbeli forrást a magvak és diófélék jelentik, az E-vitaminnal együtt, mely természetes antioxidáns. Ezeket az ételeket frissen kell fogyasztanunk, hogy kinyerjük belőlük a természet nyújtotta jótékony hatást, vagy, az eszkimókhoz hasonlóan, megtanulhatjuk a táplálkozási lánc trükkjeit.

Omega 3 az egészségért!
Omega 3 az egészségért!

A zsír táplálkozási lánc

A halak a hideg vízi planktonok elfogyasztásával jutnak omega-3 zsírsavakhoz. Ahogy ezek a halak elkezdik EPA-vá alakítani a linolénsavat, áldozatul esnek a nagyobb ragadozó halaknak, mondjuk a makraiaknak vagy a heringeknek. Ezekben a halakban még magasabb szinten koncentrálódik az EPA, mígnem megeszi őket egy fóka. Vagyis az eszkimók koncentrált

EPA-t vesznek magukhoz, amikor elfogyasztják a fókák húsát. Mivel a legtöbb nyugati ember számára a fókahús nem túl étvágygerjesztő, a legjobb, amit tehetünk, ha ragadozó, vagy olajos halakat építünk be az étrendünkbe, mint például a lazac, a hering, a makréla vagy a szardínia. Egy másik megoldás, ha naponta étrend kiegészítő tabletta formájában koncentrált EPA-t veszünk magunkhoz, mely általában némi DHA-t és E-vitamint is tartalmaz, ami megakadályozza az oxidációt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.