Tudatos étkezés

Hogyan alakítsunk ki egészséges kapcsolatot ételeinkkel?

Amikor az ételhez fűződő kapcsolatunk harmóniája megbomlik, elveszítjük az evés ösztönös élvezetét. Amikor pedig ez a kapcsolat már sok-sok éve rendezetlen, könnyen elfeledkezünk róla, milyen is a „normális” étkezés. Pontosabban milyen volt a „normális” étkezés, hiszen gyermekként szinte mindenki élvezte az evésből fakadó természetes boldogságot és annak ösztönös tudatosságát, hogy mekkora mennyiség elégíti ki az embert.

Fontos hogy legyen kapcsolatunk az étellel.
Fontos hogy legyen kapcsolatunk az étellel.

  Lássuk az ételhez való egészséges kapcsolat néhány alapelemét!

  1. Boldognak érezzük magunkat, és teljesen belemerülünk az életbe, amikor nem eszünk. (Nem az étel az egyetlen megbízható örömforrásunk és kielégültségünk kizárólagos záloga.)
  2. Amikor nem vagyunk éhesek, nem eszünk.
  3. Abbahagyjuk az étkezést, amikor jóllaktunk, és képesek vagyunk ételt meghagyni a tányérunkon.
  4. Legalább néhány óra eltelik úgy, hogy nem vagyunk éhesek, és nem gondolunk az ételre. Ezeket az időszakokat olyan (étkezési) időszakok szakítják meg, amikor éhesek vagyunk, és örömünket leljük az evésben.
  5. Számos különféle ételt fogyasztunk élvezettel.
  6. Megőrizzük az egészséges testsúlyunkat, amely állandó vagy két-három kilón belül ingadozik. Csupán néhány havonta vagy évente szükséges megmérnünk a súlyunkat.
  7. Nem vagyunk rögeszmések az étellel kapcsolatban, és nem számoljuk a kalóriákat, hogy az alapján döntsük el, vajon „megengedhetjük-e” magunknak valami elfogyasztását, vagy sem.
Ha nem vagyunk éhesek nem eszünk, ennyire egyszerű! :- )
Ha nem vagyunk éhesek nem eszünk, ennyire egyszerű! :- )

Ha a fenti lista egyes elemei (vagy akár az összes) nem illenek Önre, nyugodjon meg, nincsen egyedül!  Sokan alakítottunk ki egészségtelen szokásokat, az életben minket ért különböző hatások miatt. Szerencsére a tudatos étkezés képes helyreállítani bennünk az egyensúly, a megelégedettség és az ennivalóban talált élvezet természetes érzését.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.