Veszélyes vagy biztonságos

A futás előnyei és hátrányai, hogyan fussunk?

Lehetséges egyszerre fogyni, edzeni a szív­es érrendszert, legyőzni a stresszt és a ki­merültséget anélkül, hogy mindez rengeteg időbe és pénzbe kerülne? Igen: futással. Csak egy pár futócipőt kell venni, hetente három­szor 20-30 percet rászánni, és máris minden adott a kiváló testedzési programhoz.

Futás helyett gyaloglás

Egyes szakértők lassabb tempójú edzést javasolnak. Igaz ugyan, hogy azonos energiamennyiség elégeté­séhez jóval többet kell gya­logolni, de ez a mozgás is erősíti a csontjainkat és se­gít megelőzni a csontritku­lást anélkül, hogy nagyobb megterhelést jelentene az izmainkra és az ízületeinkre.

A gyaloglás még az éle­tünket is meghosszabbíthat­ja néhány évvel! Egy 12 éven át folytatott vizsgálat eredményei szerint azon nemdohányzó nyugdíjas férfiaknál, akik naponta leg­alább 3 kilométert gyalogol­tak, feleakkora volt a halálo­zási arány, mint a napi másfél kilométernél keve­sebbet gyalogló társaiknál.

rendező

A „fájdalom nélkül nincs eredmény” elv a túlerőltetés miatt bekövetkező sérülések forrása lehet bármilyen egészséges is a futás, jelentós izom- és ízületi fájdal­makat, illetve egyéb sérüléseket okozhat, ha túlzásba visszük.

[table id=466 /]

Előnyök és hátrányok

A kutatók megállapították, hogy a rendszeres futás csökkenti a koleszterinszintet és a vér­nyomást, fogyaszt, emellett megnyugtat és jobban is alszunk tőle. Futás közben – külö­nösen hosszabb távon – endorfinoknak neve­zett hormonok szabadulnak fel, amelyek jó közérzetet és sajátos lelkesültséget („futómá­mort”) okoznak.

A futás ugyanakkor erősen megterheli a lábfej, a láb és a hát csontjait, ízületeit és izmait. A futómámor következtében a futók hajlamosak túledzeni magukat. Ha heti 32 km-nél vagy alkalmanként 8 km-nél többet futunk, nő a sérülés veszélye, különösen ak­kor, ha az edzések közé nem iktatunk egy-egy nap pihenést vagy kisebb intenzitású test­mozgást, pl. kerékpározást vagy jógát.

Tipp: Erősíti a motiváltságot és megkönnyíti a heti edzésrend betartását, ha nem egyedül futunk.

Csináljuk – de okosan

  • Vegyünk jó minőségű futócipőt. Legyen kellően párnázott, hogy felfogja a talajfo­gás ütődését, és tartsa jól a talpboltozatot, a sarkat és a bokát. Egy pár cipő átlagosan 500-800 km-t bír ki, utána le kell cserélni.
  • Józan cél. Mértékletesen válasszuk meg a sebességet, a távolságot és az edzés gya­koriságát. A kezdők váltogassák a futást gyaloglással, s fokozatosan növeljék a sebességet és a megtett távolságot. Heti háromszori 20-30 perces futás ésszerű cél.
  • Igyunk sok vizet. Ne közvetlenül futás előtt/alatt igyuk tele magunkat; a szerve­zet nem tudja ilyen gyorsan felvenni a vi­zet. A nap folyamán egyenletesen elosztva igyunk, így elkerülhető a kiszáradás.
  • Bemelegítés és levezetés. Futás előtt gya­logoljunk vagy kocogjunk néhány percig, majd megfelelő gyakorlatokkal nyújtsuk a térdünket, valamint a comb és a lábszár iz­mait (20 másodperces folyamatos nyújtást végezzünk, ne rövid rántást). Futás után rövid sétával lazítsunk, majd ismételjük meg a nyújtó gyakorlatokat.
  • Figyeljünk a test jelzéseire. Izomláz ese­tén hagyjunk ki néhány alkalmat; ha nem enyhül a fájdalom, forduljunk orvoshoz.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.