Veszélyes vagy biztonságos

Hogyan fogyjunk tartós eredménnyel? Mennyi kalóriára van szükségünk?

Lefogyni könnyű. Az alacsonyabb testsúly megtartása viszont kemény dolog. A fo­gyókúrás diéták rövid távon hatékonyak lehetnek, de a súlyfelesleg hamar visszatér.

A fogyásnak és az alacsonyabb testsúly megtartásának csak egy bizonyítottan mű­ködőképes módja van: egyszerű, de alapvető változtatásokat kell bevezetni az étrendünk­ben és a testmozgás területén. Ezek a változá­sok mindennapi életünk részévé kell hogy váljanak, tehát gondolkodjunk el rajta, hogy képesek vagyunk-e áldozatot hozni.

Függetlenül attól, hogyan akarunk célt érni, nem árt megismerni a fenntartható súlycsökkentés alapelveit, és kerülni az olyan programokat és termékeket, amelyek kísér­tést jelentenek.

Tényleg túlsúlyosak vagyunk?

A testtömegindex (TTI) alapján megállapít­ható, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem. Értéke alapján felmérhetjük, milyen mérték­ben vagyunk kitéve bizonyos egészségügyi kockázatoknak. A TTI kiszámításához osszuk el kg-ban mért súlyunkat m-ben mért magasságunk négyzetével. Ha a TTI 20-25 között van, akkor a testsúlyunk megfelelő. A 25-nél magasabb érték túlsú­lyosságot jelez, és meg kellene próbálni legalább nem hízni. A 27-nél magasabb érték azt je­lenti, hogy fokozottan ki vagyunk téve a cukorbetegség, a szélütés és a szívinfarktus veszélyének. Ha súlyfeleslegünk a test középső részére összpontosul (pocak), vagy esetünkben legalább két kockázati tényező áll fenn, pl. magas vérnyo­más vagy emelkedett koleszterinszint, akkor fogynunk kell.

Hogyan fogyjunk tartós eredménnyel?

 

Ha sikerült leadni a testsúlyunk 10%-át, próbáljuk meg pár hónapig tartani új súlyun­kat. Ebben segít a testmozgás: megakadá­lyozza a leadott kilók visszavételét. Mivel fel­pörgeti az anyagcserét, hatékonyabban ég el a szervezetben lerakódott zsír. Az izmok erősítésével tovább növelhetjük az elégetett kalóriamennyiséget, mert az izmok kalória­szükségletét nyugalmi állapotban is ki kell elégíteni. A rendszeres testmozgás persze más szempontból is jót tesz az egészségnek.

Jegyezzük meg! Ne csökkentsük az energiabevitelt napi 1200 kcal (5000 kJ) alá orvosi ellenőrzés nélkül, mert az ilyen fogyókúra hetekre kihat a reakcióidőre (ilyen állapotban tilos az autóvezetés), és a végén fékezhetetlen falásrohamokba torkollik. Emellett kerüljük a magas fehérjetartalmú, szénhidrátmentes fogyókúrákat, ami hányingert, rossz szagú leheletet, székrekedést, sőt arra hajlamosaknál köszvényt is okozhat.

Mennyi kalóriára van szükségünk?

A testsúly fenntartásához, az alapvető élettani funkciók (a szívműködés, az anyagcsere és a légzés) ellátásához és más tevékenységekhez szükséges mennyiségre. Ez egy 65 kg súlyú, 50 éves nő esetében napi 1800 kcal (7500 kJ).

Egy közepesen aktív 35 éves, 72 kg-os férfi­nak a testsúlya fenntartásához ennél több – naponta kb. 2700 kcal (11 260 kJ) – energiát kell elfogyasztania. Az egészséges fogyáshoz csökkentheti az energiabevitelt és fokozhatja a testmozgást – ez utóbbi megnöveli a kalória­szükségletet. Ha sikerül lefogynia, az alapvető élettani funkciókhoz szükséges energia­mennyiség csökkenni fog, de a testmozgás miatt többet ehet anélkül, hogy visszahízna.

Kártékony fogyókúrák

Sokan rájöttek már, hogy egyes divatos fo­gyókúrák egészségtelenek és kevéssé hatéko nyak: ritkán eredményeznek tartós súlycsök­kenést, ráadásul az egészségünk is rámehet.

A leggyakoribb hiba a túlzott, drasztikus kalóriamegvonás. Az alapvető élettani funk­ciók ellátásához sem elegendő energiát nyúj­tó fogyókúrák rosszulléthez vezethetnek, táplálkozási szempontból sem megfelelőek, ráadásul tartós károsodást okozhatnak. Lelas­sítják az anyagcserét, így a szervezetnek ne­héz elégetnie a zsírt. A túlzottan energiasze­gény fogyókúrák hatására a szervezet egy idő után figyelmen kívül hagyja a természetes éhségérzetet. Amikor abbahagyjuk a fogyó­kúrát, az étkezések tekintetében külső jelekre, ételhirdetésekre, hangulatokra hagyatkozunk, ami megint helytelen étkezési szokásokhoz és visszahízáshoz vezet. Miről ismerszik meg az egészségtelen és hatástalan fogyókúra?

 • A reklámokban olyan szavakat használ­nak, mint erőfeszítést nem igénylő, könnyű, garantált, áttörés és természetes, vagy a zsír elégetését, blokkolását, eltüntetését ígérik.
 • Bizonyítatlan hivatkozások vagy előtte-utána fotók. Ha a fogyókúra tényleg hatékony lenne, az állításokat orvosi szakfolyóiratokban közzétett tudományos vizsgálatok támasztanák alá.
 • A hangsúly egy étel vagy ételcsoport (pl. grépfrút, káposztaleves, fehérjében gazdag ételek, szénhidrátban gazdag ételek) nagy mennyiségben történő fogyasztásán van.
 • Kevés ételfélére korlátozott szigorú étrend.
 • Egyes tápanyagcsoportok kombinálásának vagy különválasztásának megkövetelése (pl. egy csak fehérjét tartalmazó étkezés után egy csak szénhidrátot tartalmazó ét­kezés következik).
 • Az állítólag „titkos”, vagy „csak természe­tes”, vagy „zsírpusztító” összetevőket tar­talmazó termékek.
 • Testmozgás nélküli súlycsökkenést ígérő programok.

Milyen a jó fogyókúrás program?

Ha a magányos fogyást túl ne­héznek találjuk, csatlakozhatunk szervezett fogyókúrás program­hoz. Mi az, amit egy jó programtól elvárhatunk?

 • Bizonyított hatékonyság: hosszú távú adatok állnak rendelkezésre minden ügyfélről, nem csak a sikertörténetekről.
 • Szakmai megbízhatóság: A programot szakképzett dietetikus vezeti pszichológus és testedző segítségével.
 • Fokozatos testsúlycsökkentés: A program legfőbb célja a hosszú távú étkezési szokások megvál­toztatása.
 • Kiegyensúlyozott táplálkozás: A megengedett ételek listája tartalmazza az alapvető táplálékcsoportokat. A program része az egészséges ételek elkészíté­sének oktatása is.
 • Könnyen hozzáférhető ételek: Valamennyi ajánlott étel besze­rezhető a szupermarketekben.
 • Testedzési tanácsok: Megismer­teti az egészséges, biztonságos testmozgás alapelveit.
 • Megváltozott szokások: írásos anyagot, vagy ami meg jobb, személyes tanácsadást adnak a megváltozott étkezési szoká­sainkkal kapcsolatosan.
 • Utókezelés: A célként kitűzött súly elérése után is folyamato­san segítséget kapunk.

Ételhelyettesítők

Az ételhelyettesítő italokból a fogyókúrás ipar nagy forgalmat bonyolít. Ezek folyadékkal – tejjel, vízzel, esetleg gyümölcslével – össze­keverendő por formájában kaphatók. Alacsony zsírtartalmuk, magas fehérje- és rosttartalmuk, ill. a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok révén kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítanak korlátozott energia­bevitel mellett. Szakértők azt tanácsolják, hogy legfeljebb napi egy étkezést helyettesít­sünk velük. Amikor ilyen terméket vásáro­lunk, ellenőrizzük a címkén az alábbiakat:

 • Tartalmaz-e tápláló fehérjeforrásokat, pl. gabonaféléket, hüve­lyeseket, tej savót vagy hidrolizált fehérjét.
 • Nincs-e benne kazein (tejfehérje). Ezt ne­héz megemészteni, és allergiás reakciót válthat ki.
 • Tartalmaz-e legalább 5 g oldható és nem oldható rostot vegye­sen. Jó keverék pl. a zab- és búzakorpa.
 • Tartalmaz-e meg­felelő vitaminokat, ásványi anyagokat és esszenciális zsír­savakat.
 • Alacsony-e a zsírtartalma, nincs-e benne hozzáadott cukor, mesterséges ízesítő és adalékanyagok.

„Zsírégető” tabletták

Az 1980-as években két elhízottság elleni gyógyszer, a fenfluramin és a dexfenfluramin forradalmi változásokat ígért a súlycsökkentés terén. Ezeket egy másik hatóanyaggal, a phen-terminnal kombinálták. Nagy riadalmat kel­tett azonban, amikor 1997-ben leírták, hogy ez a kombináció súlyos, életveszélyes szívbe­tegséget okozhat. A felhasználók 30%-ánál súlyos EKG-elváltozásokat találtak, így ezeket a szereket azóta ki­vonták a forgalomból.

Szakértők szerint kevés fogyókúra éri meg az árát, és néhány kifejezetten veszélyes. Az orvosok többsége nem támogatja a súlycsökkentő szerek használatát, inkább az élet­módbeli változások szükségességét hangsú­lyozzák, íme a tények pár fogyókúrás termékről.

 • Króm-pikolinát. A krómot mostanában izomépítő és súlycsökkentő szerként vizsgálják, de hatásosságát tudományos bizonyítékok nem támasztják alá. Nagy mennyiségben sejtkárosodást okozhat.
 • L-karnitin. Ez az aminosav egyesek szerint növeli a zsírtartalékok elégetésének ütemét.
 • Vízhajtók és hashajtók. Ügy vélik, hogy a hashajtók a belek „kipucolásával” segítik a súlycsökkenést. De mivel hatásukat a vastagbélben fejtik ki, az energia felszívódása pedig a vékonybél­ben történik, a hashajtók valójában nem fogyasztanak. A vízhajtók csak vízvesztést eredményeznek, nem súly­csökkenést. Orvosi ellenőr­zés nélkül alkalmazva mind­kettő komoly egészségügyi problémákat okozhat. Soha ne használjunk olyan fogyasztószert, amitől sűrűn kell vizelni vagy székelni.
 • Pektin, psyllium és a magas rosttartal­mú tabletták. E termékek nagy mennyi­ségű vízzel bevéve megduzzadnak a gyomorban és teltségérzetet okoznak. Ugyanezt a hatást érjük el, ha több babot, zabkorpát, gyümölcsöt, zöldséget fogyasz­tunk; ezek olcsóbbak és táplálóbbak is.
 • Étvágycsökkentő gyógyszerek. Ezek a termékek állítólag csökkentik az étvá­gyat és gyorsítják az anyagcserét. Mellék­hatásként veszélyes vérnyomás-emel­kedést, tápanyaghiányt, kiszáradást és függőséget okozhatnak, mert mind nagyobb adagok kellenek ugyanazon hatás eléréséhez.
 • Hidroxicitromsav. Egy indiai citrus­féléből készült kivonat, amely állatkísérle­tekben csökkentette az étvágyat, de embereken még nem tesztelték alaposan, és veszélyes mellékhatásai lehetnek.
 • Gyógynövénykivonatok. A ma huang (ephedra, kínai csikófark) hörgőtágító hatása miatt bizonyos asztmagyógyszerek alapanyaga, de az amfetaminhoz hasonló hatást is kivált a központi idegrendszer­ben. Javítja a koncentrálóképességet, csökkenti az étvágyat és növeli a zsírége­tést. Ezért szerepel a doppinglistán és az ún. heráldrogok között is. Az ephedrakivonat (főleg más hatóanya­gokkal kombinálva) nem veszélytelen, számos mellékhatása van (vérnyomás­emelkedés, szívdobogás, remegés, bőr­gyulladás, fejfájás, idegesség, álmatlanság), sőt – akár az amfetaminnál – fennáll a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye is.

A koplalás gyorsabb?

Nem igazán és nem is hatásos. A szervezet két-három na­pig elvan élelem nélkül is, de a leadott súly nagy része víz, ami jórészt visszapótlódik, amint enni kezdünk. A koplalás meg ellentétes eredménnyel is járhat, mert hányingert, gyengeséget és depressziót okozva alááshatja az elszánt­ságot, és utóbb túlzott mértékű evéshez vezethet.

 • Az éhezés veszélyes az egészségre. A koplalás alatt veszítünk izmaink tömegéből. Ez köszvényt, egyeseknél pedig akár halá­los kimenetelű szívritmus­zavart okozhat.
 • A böjtölés nem méregteleníti a szervezetet. Valójában a máj és a vesék felelnek ezért, és ezek a böjtöléstől függetlenül működnek.
 • Ha más, pl. vallási okból böjtölünk, ajánlott néhány irányelvet betartani. Először is: soha ne böjtöljünk 24 óránál tovább. A böjt ideje alatt igyunk sok folyadékot, hogy a szervezetünk ne száradjon ki. Ha gyógy­szert szedünk, beszéljük meg a koplalást az orvo­sunkkal.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.