Veszélyes vagy biztonságos

Csípőprotézis előnyei és hátrányai

A csípőízület a test igavonója. Hordozza a testsúlyt, és a térd segítségével lehetővé teszi, hogy járjunk, fussunk, elforduljunk, lehajoljunk és másszunk. Az egy életen át tartó igénybevétel kopással jár, amit gyakran súlyosbítanak sérülések vagy ízületi gyulla­dás. Mindezek eredményeként az emberek egy részénél időskorra a csípőízület krónikus, erős fájdalma és korlá­tozott mozgékonyság alakulhat ki.

A fájó ízületekre sze­rencsére van már gyógy­mód: a csípőízületi pro­tézis. Ennek beültetése az esetek 90-95 százalé­kában sikeres.

Jegyezze meg! Csípőprotézis-műtét után hat hónapig vagy akár egy évig is korlátozzuk a fizikai tevékenységet. A műtét öt-hat nap kórházi tartózkodást igényel. A páciensek többsége saját lábán, bottal hagyja el a kórházat. Egyeseknek jót tesz egy-két hónap gyógytorna.

Hogyan működik a csípőprotézis?

A csípőízület két részből álló gömbízület. Részei a combcsont végén elhe­lyezkedő gömb, vala­mint a medencecsont oldalán található, csészé­re emlékeztető vápa. A műtét során mindkét részt kivágják. A combcsont felső részét a szárhoz csatlako­zó fém- vagy kerámiagömb, a medencecson­ton az ízületi tokot pedig polietilén vagy fémtok helyettesíti. Ezeket beültetik a csont­ba és ragasztóval rögzítik, vagy porózus fel­színük van, amelybe a csont képes belenőni. A hibrid rögzítésmód a két módszert együtt alkalmazza.

Kit kell megműteni?

A műtétet általában 60 és 80 év közötti kor­ban végzik. Csípőprotézist gyakran alkalmaz­nak artrózis (a csontízületeket kipárnázó porcok fokozatos leépülése) esetén. Ahogy a védőporc kikopik, a csontok végül egymás­hoz dörzsölődnek, ami erős fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal jár.

Protézist ültetnek be továbbá reumás ízületi gyulladás (az ízületeket körülvevő szövetek gyulladása, amely megtámadja mind a porc-, mind az ízületi állományt), valamint csontelhalás (súlyos sérülés következtében a csont vérellátása megszakad, ami a csípő­ízület károsodásához vezet) és csípőcsont­törés esetén.

Az előnyök általában felülmúlják a kockázatokat

A csípőprotézis-műtét általában nem élet-ha­lál kérdése. Az orvos javasolhatja, de végered­ményben nekünk kell mérlegelni a mellette, ill. az ellene szóló érveket. A protézis soha nem olyan, mint egy új csípő, de megszünteti a fájdalmat, és lehet vele járni, hajolni és lép­csőt mászni.

A felépülés a legtöbb ember számára ese­ménytelen. A komplikációk, például a csípő elfertőződése, vérrögképződés a lábban vagy a tüdőben, húgyúti fertőzés, vagy a csípőízü­let elmozdulása (a gömb kiugrik a tokból), esélye kicsi. Az igénybevétel következtében idővel a protézis anyagából kisebb darabok letörhetnek, ami irritációt és a csont pusztu­lását okozhatja. A csípőprotézis általában 15-20 évig tart ki, azután meglazulhat.

Csípőellenőrzés

Bár a csípőprotézis javítja a mobilitást, legyünk óvatosak, és ne terheljük túl az új ízületet. Az első hat-nyolc hét során csak karosszékben üljünk, amelynek a karfájában megkapaszkodhatunk, amikor felállunk. Ne üljünk alacsony székre vagy toalettre. Ha oldalt fekve alszunk, helyezzünk a lábunk közé egy párnát.

Az alábbi szabályok hosszú távon védik a csípőprotézist.

  • A műtött lábat tegyük előrébb, amikor felállunk.
  • Ne tegyük keresztbe a lábunkat.
  • Ne hajoljunk teljesen előre.
  • Csak kis megterheléssel járó testgyakorlást végezzünk, például séta, úszás, társastánc, szobakerékpározás, sífutás és golf.
  • Kerüljük az ízületet megterhelő tevé­kenységeket: a futást, a nehéz súlyok emelgetését.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.