Veszélyes vagy biztonságos

Hajpótlás – Vendéghajak és fonatok – Trükkös hajbeültetések

Az ember fején átlagosan 100 000 hajszál van. A kopaszodó milliók ennek a felé­vel is megelégednének. Sajnos a kopaszodás­nak nincs biztos ellenszere, de ha nem sajnál­juk rá a pénzt, mérsékelt javulást azért elérhetünk.

Minoxidil és finasterid

A hajhullás kezelésére jelenleg két szert használnak: egy helyileg alkalmazott oldatot, a minoxidilt, és egy tablettát, a finasteridet.

A minoxidil naponta kétszer alkalmazva lelassíthatja a hajhullást, és a páciensek ki­sebb részénél stimulálhatja az új haj növe­kedését. Az új haj gyakran vékonyabb szálú (piheszerű), világosabb színű, és nem feltét­lenül takarja el teljesen a kopaszodó terüle­teket. Lehetséges mellékhatásai a viszkető fejbőr, kiütések és ritkán szőrzet megjelenése az arcbőrön, gyors szívverés és szédülés.

A finasteridtablettát naponta egyszer kell bevenni, és egyes férfiak esetében lelassítja a hajhullást és elősegíti az új haj növekedését. Csak férfiak számára készül, nők számára nem biztonságos. A fiúmagzatoknál fejlődési rendellenességet okozhat, tehát a gyógyszert szedő férfi ne nemzzen gyermeket, és terhes nővel nemileg ne érintkezzen. Gyakori mel­lékhatásként csökkent nemi vágy és mereve­dési nehézség jelentkezhet.

Ha a gyógyszeres kezelést választjuk, nem árt tudnunk a következőket.

  • Igen drága, és eredmény esetleg csak hó­napok múlva jelentkezik.
  • Fiataloknál (és akiknek még van vala­mennyi hajuk) hatásosabb. A gyógyszerek hosszú távú egészségügyi kockázatai azon­ban még nem pontosan ismertek.
  • Ha abbahagyjuk bármelyik gyógyszer alkalmazását, akkor az újonnan nőtt haj fokozatosan kihullik.

Vendéghajak és fonatok

Póthaj – valódi, szintetikus vagy a kettő keveréke – hozzáillesztése a fejbőrhöz vagy a meglévő hajhoz a legkevesebb káros hatás­sal járó hajpótlási módszer. Ugyanakkor ez sem éppen olcsó mulatság. A minél jobb eredmény eléréséhez fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

  • Ha a meglévő hajba szőnek bele hajat, akkor az eredeti hajtincsek mindenképpen erősek és egészségesek legyenek, nehogy a póthaj súlya és húzóereje miatt a meg­lévő haj kihulljon.
  • Ha a vendéghajat ragasztóval erősítik fel, akkor legalább 48 órával előre teszteljük a fejbőr érzékenységét a ragasztóra.
  • Az irritáció csökkentése érdekében tartsuk tisztán a fejbőrt és a vendéghajat.

Trükkös hajbeültetések

A hajbeültetési műtét során a hajas fejbőrből apró csíkokat ül­tetnek át a fej egy másik részére. Jellemzően 2-6 alkalommal négy óra hosszat tart a beavatkozás, és igen költséges. Az eredmény általában természetesebbnek hat vékony szálú, a bőr színéhez jól illeszkedő haj esetén.

Problémát jelenthet a hegesedés és az el-fertőződés. A kockázat csökkentése érdeké­ben csak hajbeültetésre szakosodott bőrgyó­gyász vagy plasztikai sebész szakorvoshoz forduljunk. Lehetőleg beszéljünk az orvos jelenlegi és korábbi pácienseivel (és nézzünk meg az „előtte-utána” fotókat).

Vigyázat! A hajhullás majdnem min­dig örökletes. Mindazonál­tal, mielőtt egy fillért is költenénk hajpótlásra, ellenőrizzük, hogy a mi esetünkben nem autoimmun-rendellenesség vagy valamilyen ideiglenes állapot, pl. trauma, gyer­mekszülés, gyógyszeres kezelés, kemoterápia, pajzsmirigy-rendellenesség vagy táplálkozási hiányos­ság okozza-e.

A távlatok.

A Columbia Egyetem kutatói azonosították azt a gént, amely felelős lehet az emberi haj növekedéséért. Ez a kutatási eredmény a hajnövekedést közvetlenül serkentő gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet. Másik (bizonyítottan ártalmatlan) lehetőség a minoxidil, illetve a pattanások ellen és ránctalanítóként használt tretinoin (retin-A)-krém keveréke. Ez utóbbi segítheti a minoxidil jobb felszívódását a fejbőrbe.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.