Veszélyes vagy biztonságos

Hogyan távolítsunk el szemölcsöt?

Senki sem tudja, mi az oka annak, hogy egyikünk könnyen kap szemölcsöt, a másik pedig nem, de tény, hogy az emberek háromnegyedén előbb-utóbb megjelennek ezek a képződmények. Szerencsére túlnyomó részük jóindulatú, s általában maguktól eltűnnek. Többféle módon felgyorsíthatjuk a gyógyulást, vagy el is távolíttathatjuk őket.

Vigyázat! A szemölcsök ritkán ugyan, de rosszindulatúvá válhat­nak, ill. néha bőrrák előtti állapotot jelezhetnek. Ha a szemölccsel kapcsolatban bármilyen kételyünk merül fel, mutassuk meg bőrgyó­gyásznak, főként ha 45 éves kor után jelennek meg új bőrkinövések. Soha ne próbáljunk házi mód­szerekkel kezelni gyulladt vagy vérző szemölcsöket.

Okaik és fajtáik

A szemölcsök apró bőrdaganatok, amelyeket a humán papillomavírus (HPV) okoz. Gye­rekeknél és serdülőknél a leggyakoribbak, de bármilyen életkorban megjelenhetnek. A ba­bonákkal ellentétben a varangyos békák érin­tése nem okoz szemölcsöket – a fertőzést személyes érintkezéssel, ill. olyan nyilvános helyeken lehet elkapni, mint az uszodai zu­hanyozók vagy a strandok napágyai. A vírus általában a bőr valamely sérülésén keresztül jut be a szervezetbe. Lappangási ideje 2-6 hónap, bár néha évekig szunnyad. Több tu­cat HPV-törzs ismert, s ezek legalább hatféle szemölcs kialakulását okozhatják.

 • Közönséges szemölcs. Gyakran fordul elő a sérüléseknek leginkább kitett helye­ken, pl. az arcon, a kézfejen, a térden,a fejbőrön. Kör vagy szabálytalan alakú, a felülete kiemelkedő és egyenetlen.
 • Lapos szemölcs. Kisebb és simább. Cso­portosan (néha százszámra) jelennek meg a kézfejen, a lábon és az arcon.
 • Talpi szemölcs. Bőrkeményedésre emlé­keztető; s mivel kívülről befelé nő, rendkí­vül fájdalmas.
 • Filiform szemölcs. Hosszúkás, ujjszerű kinövés túlsúlyos/középkorú személyek szemhéján, hónaljában, arcán, nyakán.
 • Köröm körüli szemölcs. A körmüket rágcsáló vagy a köröm melletti bőrt tépke­dő személyek körme környékén alakul ki.
 • Nemi szervi szemölcs. Nemi úton terje­dő, rózsaszínű, karfiolra emlékeztető fájdalmas kinövés a férfiak és nők nemi szervein. A többi szemölccsel ellentétben azonnali orvosi kezelést igényel. Nőknél a szemölcs méhnyakrákra hajlamosít. Mivel a gégében (a hangszálakon is) megjelenő szemölcsök rosszindulatúvá válhatnak, az orális szexhez mindig hasz­náljunk gumi óvszert.

Kezelések

A gyerekeknél az a legjobb, ha nem csinálunk semmit – kivéve, ha a szemölcs terjed. A sze­mölcsök 20%-a hat hónapon belül eltűnik, két év alatt pedig 67%-os a gyógyulási arány. A felnőttek szemölcsei maradandóbbak. Kezelésükre többféle módszer ismert.

 • Szalicilsav. Ez a recept nélkül kapható szer a közönséges és talpi szemölcsök helyi kezelésére szolgál. Ha a készítmény túl tömény, kimarhatja a szemölcs körül a bőrt, ezért a kezelés előtt a szemölcs környékét kenjük be vazelinnal.
 • Podophyllum. Maró hatású, csak recept­re kapható szer. Csak bőrgyógyászok al­kalmazzák. Ép szövethez soha nem érhet.
 • Fagyasztás. A szemölcsöt cseppfolyós nitrogénnel fagyasztják. A módszer hegesedéssel vagy fertőzéssel járhat. Mivel a HPV akár a cseppfolyós nitrogénben is életben maradhat, minden kezeléshez új, eldobható nitrogéntartályt kell használni.
 • Műtét. Eltávolítja ugyan a szemölcsöt, de hegesedést és fájdalmat okozhat, főleg talpi szemölcs esetében.
 • Lézerkezelés. A legalkalmasabb módszer a makacs szemölcsök eltávolítására. Minimális hegesedéssel jár.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.