Bőrápolás

Ajakherpesz, csípések, szemölcsök – Vírusos bőrfertőzések

A nagy kiterjedésű bőrt számos vírusfertőzés ér­heti, de ezek közül csak néhány jelentősebb. Ezek a herpeszek, a szemölcsök és a fertőző fibrómás bőrelváltozás nevű betegség. A kezelés általában vírusölő szert tartalmazó ke­nőcsökből áll, bár bizonyos esetek kezelés nélkül is gyógyulhatnak (pl. egyes szemölcsök). Ha va­lakinek már volt herpesze, sokkal nagyobb az esélye arra, hogy kiújuljon. A fertőzések könnyen terjednek, ezért nagyon fontos, hogy idejében felismerjék, kezeljék őket, hogy a szóródást megelőzzék.

Ajakherpesz

Az ajak körül kialakuló herpeszeket a Herpes simplex nevű vírus okozza. Ez normá­lis állapotban is él az emberi szervezetben, de szaporodását az immunrendszer korlá­tozza. Ha az immunrendszernek például a közönséges megfázás vírusával kell meg­küzdenie, a herpesz vírusa fertőzőképessé válhat. A herpesz elő törését ajakviszketés előzi meg.

Ajakherpesz

Az ajakherpesz gyakori jelenség. Általában viszketéssel kezdődik, majd kialakulnak a ki­csiny, folyadékkal telt hólyagok. Más vírusos bőrfertőzésekhez hasonlóan könnyen fertőz, terjed, és a test más részein is megjelenhet.

Ezután apró hólyagok jelennek meg a bőr és az ajak találkozásánál. Az orr környékén is kialakulhat herpesz. Kezelé­sük főként vírusölő kenőcsökkel történik, és célszerű már a viszketés jelentkezésekor megkezdeni a kenőcs alkalmazását. A herpesz kiújulhat.

A zúzódások, a duzzanatok és a csípések a mindennapok velejárói – különösen akkor ha kisgyermekeink vannak. Kisebb problémák esetén általában nem érdemes gyógyszertárba menni. Tartsunk otthon biztonságos és természetes ellenszereket – így a mellékhatások elkerülése mellett pénzt takarítunk meg.

Csípések

 • A parfümök, az élénk színű ruhák és az édes, ragacsos ételek vonzzák a rovarokat. Takarjuk el a bőrünket, a hajunkat, és viseljünk halványszínű ruhákat!
 • Érdemes bromelaint szedni (bioboltokban kapható). Az ananászból kivont enzim segíthet a duzzanatok csökkentésében.
 • A szúnyogok távol tartására próbáljunk B,-vitamint szedni! Úgy tartják, hogy ettől a bőrnek olyan illata lesz, amilyet a szúnyogok nem szeretnek.
 • A vörös, irritált vagy viszkető bőr megnyugtatására használjunk rázókeveréket!
 • A fájdalom és a viszketés enyhítésére a vizes szódabikarbóna-paszta is hatásos lehet.
 • A gyulladás csökkentésére használjunk körömvirágbalzsamot.

Kelések

Ne nyomjuk ki a keléseket, mert ez a fertőzés továbbterjedésével járhat. A természetes kifakadást elősegíti a meleg környezet.

Keverjünk össze 250 g vörösszil-port (bioboltokban kapható) annyi forró vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk! Óvatosan terítsük rá a kelésre, majd takarjuk le steril gézzel! Hagyjuk fenn addig, amíg ki nem hűl! Ezt naponta kétszer ismételjük, amíg a kelés ki nem fakad!

Ha gyakran jelentkeznek kelések a testünkön, igyunk immunerősítő teákat, például vörös here, kanadai gyömbér vagy kasvirág teáját! Emellett forduljunk orvoshoz, mert lehet, hogy valamilyen betegség hajlamosít bennünket erre a problémára.

Biztos tipp

 • Aloe vera: Az Aloe barbadensis nedve hatékonyan hűsíti a csípések, valamint a kisebb forrázások és égések okozta fájdalmat. Leégés ellen is használható.
 • Káposztalevél: Igen hatékony a tályogok kezelésére: mártsuk a leveleket forrásban lévő vízbe annyi időre, hogy éppen csak megereszkedjenek! Hűtsük le, bugyoláljuk gézbe, és tegyük a tályogra, hogy enyhítse a fájdalmat! Kétóránként cseréljük!
 • Tea: Áztassuk a lábunkat fekete teába, hogy a bőrünk szívósabb legyen, és kevésbé hólyagosodjon ki – a sportolók is így készülnek fel a hosszú távok lefutására. A lehűtött teafilter enyhíti a herpeszkiütések okozta bizsergést, s csökkentheti a csípő érzést és a vörösséget is. TEAFAOLAJ Erőteljes fertőtlenítő hatású olaj. Adjunk 6-10 cseppnyit I csésze meleg vízhez, s az oldattal mossuk le a vágásokat és horzsolásokat! A rovarok nem szeretik a teafaolaj szagát – ha néhány cseppet felmelegítünk egy párologtatóban, elűzhetjük a vérszívókat.

Szemölcsök

A szemölcsök a bőr felületén levő kisebb növedékek, amelyeket papillomavírus okoz. Az emberek nagy részében egy idő után immunitás alakul ki a vírusra, és a szemölcsök 3-6 hónap alatt el is múlnak, akár különösebb kezelés nélkül.

A verrukák lapos szemölcsök, és legin­kább a lábfejen fordulnak elő. Amíg nem okoznak fájdalmat, nem is igényelnek ke­zelést. Mint más egyéb szemölcsök, elég­gé fertőzőképesek, és a környéki terület­re, valamint egyik személyről a másikra átterjedhetnek. Célszerű, ha a beteg védőzoknit visel pl. úszásnál, vagy a ház körüli munkák vég­zésekor. A tartósan fennálló vagy kellemetlen­séget okozó szemölcsöket el kell távolí­tani.

Verruka

(Kép FENT) A verruka lapos szemölcs, legtöbbször a lábfejen, lábujjakon alakul ki. A fertőzés szennyezett burkolatról, padlóról kerülhet a lábra, és közösen használt terekben (így uszodákban) igen gyorsan terjed.

Kezelés

A kezelés módja lehet hőkezelés, fa­gyasztás, lézeres kezelés. Ezeket bőrgyó­gyász végzi, és elképzelhető, hogy egy (masszívabb) szemölcsöt csak többszöri kezeléssel lehet teljesen eltávolítani. Jó módszer lehet a szaliciltartalmú tapasz fel­helyezése is.

Szemölcsök nőhetnek a nemi szerveken is. Ezeket urológus vagy nőgyógyász ke­zeli. A szexuális partner tájékoztatása, vizsgálata és nyomon követése is fontos.

Bőrpír - Erythema multiforme

A bőrfelületet enyhén kiemelkedő vörös foltok borítják el. A gyulladást a bőr alatti erek kitágulása okozza. Jellemzők a céltáblához hasonló, szürkés-vörös közepű elváltozások. A kiütés szimmetrikusan jelentkezik a test két oldalán, és súlyosabb esetben fekélyek keletkeznek a szájüregben, a nemi szerveken.

A kórkép kialakulását okozhatják:

 • vírusok: Herpes simplex vírus, Epstein-Barr vírus, HIV-vírus és a BCG-vakcináció legyengített bacilusai;
 • krónikusan fennálló autoimmun betegségek, mint pl. a bőrfarkas és a szarkoidózis;
 • gyógyszerek: penicillinek, barbiturátok;
 • egyes ráktípusok: mielóma, Hodgkin-limfóma, karcinómák
A bőrpír szteroid tartalmú kenőcsökkel kezelve gyorsan javul, de kiújulhat.

Fertőző fibrómás bőrelváltozás (Molluscum contagiosum)

Ennél a pox-vírus okozta bőrfertőzésnél bőrszínű, gyöngyökhöz hasonló göbök jelennek meg a bőrön. Gyermekeknél gyakoribb, és bármely testtájra átterjed­het. Fertőzött személyről is terjed a má­sikra. 6-12 hónap alatt elmúlik, amikor a gyermek immúnissá válik a vírusra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.