Veszélyes vagy biztonságos

Kollagéninjekció mennyire hatásos? Veszélyes e az egészségre?

Nem titok, hogy a korral ráncok, gyűrő­dések keletkeznek az arcunkon. E nem szívesen látott öregedési folyamat közelmúlt­ban kifejlesztett „gyógymódja” a kollagén­injekció-kúra. A beavatkozás a legtöbb eset­ben hatékony és biztonságos, de drága, és az eredmény csak ideiglenes.

A kollagéninjekciókat a stressz okozta inkontinencia – a húgycső záróizmainak gyenge működése miatt bekövetkezett szivárgás – kezelésére is alkalmazzák. A húgycsövet körülvevő szövetekbe kollagént injekciózva szo­rosabbá lehet tenni a húgyhólyag záró­izmát. A kozmetikai beavatkozásokhoz hasonlóan az eredmény itt sem tartós.

Múlandó szépség

A kollagén természetes fehérje, amelynek rostjai a bőr és egyéb szövetek szerkezetét adják. Az öregedéssel a kollagén lebomlik, és ráncok jelennek meg a bőr felszínén.

Az injekciókban alkalmazott kollagént te­henekből nyerik, majd tisztítják. A pácienstől zsírleszívás útján nyert zsírt is alkalmazzák hasonló céllal. A közvetlenül a bőrfelszín alá injekciózott anyag kisimítja a ráncokat, fel­tölti a beesett orcákat, eltünteti a sebhelyeket, és teltebbé teszi az ajkakat. A hatás 3-12 hó­napig tart (az ajkak esetében időnként csak néhány hétig), mert a kollagén lassan felszí­vódik és kiürül. Az eredmény fenntartásához rendszeres injekciózásra van szükség.

Kockázatok, költségek

Az injekció enyhe csípős érzést, majd vörösséget, viszketést vagy duzzanatot okozhat. Ritka esetekben csomók vagy sérülések jelenhetnek meg, erősebb le­het a duzzanat, vagy allergiás reakció (pl. bőrkiütés) léphet fel. Néhány héttel az első injekció előtt elvégzik az allergiavizsgálatot a szarvasmarha kollagénjére és lidokainra (ezt az érzéstelenítőt keverik a kollagénhez). Terhes nők, ill. autoimmun betegség­ben, pl. reumás ízületi gyulladásban vagy SLE-ben szenvedők kerüljék a kollagéninjekciós kezelést.

A páciensek általában injekciónként fizetnek, és a kiadások akár egy év alatt is tetemes összegre rúghatnak. Ha emberi zsírszövetet alkalmaznak, az eredmény kissé tartósabb lehet, és az autoimmun reakciók kockázata is csökken. Ez esetben azonban a folyamatnak része a zsírleszívás is, tehát még többe kerül.

Léteznek egyszerűbb módszerek is arcunk fiatalságának megóvására. Bőrünk simább marad, ha nem dohányzunk és kerüljük az erős napfényt, ill. napvédő krémmel véde­kezünk a káros napsugárzás ellen. Használ­junk hidratálókrémet naponta. A természetes öregedést élvezni is lehet – a ráncokat elegán­san is lehet viselni.

A távlatok.

Már vizsgálnak egy új típusú eljárást, amely a kezelt személy saját kollagénjét használja fel. Ez esetben szükségtelen allergiavizsgálatot végezni, és a hatás egy évig vagy tovább is tarthat. Még tartósabb eredményt hozhat egy olyan anyag, amit emberi szövetből kivont kollagénekből nyernek.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.