Érzékszervek

Hogyan óvjuk a fülünket és a hallásunkat?

Ha fiatalkorában túl sok időt töltött dübörgő rockkoncerteken, még akkor is rengeteg mindent tehet azért, hogy megvédje fülét a folyamatos zajártalomtól, és minimálisra csökkentse a további veszteséget. A kiegyensúlyozott étrendtől a fülfertőzések hatékony kezeléséig számos tényező óriási jelentőséggel bír a hallást illetően. Jó néhány módszer áll rendelkezésre ahhoz, hogy idősebb korában is megőrizhesse füle egészségét.

Jegyezzük meg! Szakértők szerint a hallásvesztések 50%-át meg lehetne előzni.

A zaj árthat az egészségnek

Először is érdemes azonosítani és tudatosítani a modern élet azon elemeit, amelyek veszélyeztethetik a hallást. Ezáltal egyrészt – miután csökkentette környezete zajszintjét – megóvja magát a halláscsökkenéstől és a tinnitusz-tól (fülzúgástól), másrészt lehetőséget kap arra, hogy egy kicsit kivonja magát a mindennapok zűrzavarából, és jobban aludjon éjszakánként.

Az erős hangok hosszan tartó behatása következtében fáradt és ingerlékeny lesz

A lármás munkahely növeli a balesetek gyakoriságát, valamint az ilyen körülmények között dolgozók a nap végén nehezebben lazulnak el és pihenik ki magukat.

Jegyezzük meg! A statisztikák azt mutatják, hogy a jelenlegi 46 és 64 év közötti korosztály soraiban 26%-kal több a hallássérült, mint az előző generációban. Igen valószínű, hogy a következő nemzedéknél megközelítőleg duplájára fog emelkedni az ilyen problémákkal küzdők száma.

A zaj az iskolásoknál tanulási nehézségekhez és agresszivitáshoz vezethet. A nemkívánatos háttérzsivaj bizonyítottan megemeli a vizeletben kiválasztott stresszhormon, a kortizol szintjét. A zajártalom a fejfájás, a gyomorégés, az emésztési zavarok, a gyomorfekély és a szédülés egyik fajtája, a vertigo gyakoriságával is összefügg.

Kutatási eredmények! A baltimore-i John Hopkins Egyetem egyik kutatásából az derült ki, hogy a hangos kórházi környezet lassítja a betegeknél a gyógyulást, és rövid távú emlékezetkieséseket okoz. Nagyobb az esélye az orvosi műhibáknak, valamint az alkalmazottaknak is fokozott stressz-szinttel kell számolniuk.

A lárma és a szívbetegségek

A zajos környezet a megemelkedett pulzusszámmal, vérnyomással és koleszterinszinttel ugyancsak kapcsolatba hozható. Sőt egyre inkább gyanítják, hogy a zaj a szívbetegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Figyelem: az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a 67-70 dB-nél (az átlagos forgalomnál) hangosabb lárma hosszú távú behatása miatt magas vérnyomás alakulhat ki. Ez pedig megnöveli a szív-ér rendszeri megbetegedések kockázatát. Kutatások bizonyították, hogy már egyszeri, 8 órán át tartó mérsékelt zsivaj is „megugrasztja” a vérnyomást.

Más vizsgálatok azt mutatták, hogy ha valaki éjszaka 50 dB-nél intenzívebb zajnak van kitéve, az a kortizolszint krónikus megemelkedéséhez vezethet. Ez pedig elősegítheti a szívroham bekövetkeztét. A magas vérnyomás és a szív-ér rendszeri rendellenességek szintén összefüggésben állnak a halláscsökkenés fokozott gyakoriságával. Igazság szerint az állandó robaj káros következményei olyan széles tömegeket érintenek, hogy amerikai aktivisták ma már arra szólítják fel a hatóságokat, minősítsék a „másodkézből származó zajt” (az emberek által okozott zavaró hangokat) egészségügyi veszélynek.

Ezt a kockázatot a passzív dohányzás során belélegzett cigarettafüsthöz hasonlítják. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az európaiak kb. 65%-a 55 dB-nél erősebb környezeti hangok, 17%-a pedig 65 dB-nél intenzívebb zaj közepette éli mindennapjait.

Miből adódnak össze ezek az értékek?

Csupa „átlagos”, mindennapi hangból, a légi és a közúti közlekedésből, az emberi beszédből, a rádiók és a háztartási gépek neszéből. Ha viszont hosszan ki vagyunk téve ezeknek a hatásoknak, még a normálisnak tartott zajszint is problémákhoz vezethet.

Milyen hangos a túl hangos?

A zajérzékenység személyenként változik, így nehéz megmondani, mikor ér valakit károsodás.

Az alábbi esetekben viszont már nem árt óvatosnak lenni:

 • A lárma olyan fokú, hogy sérti a fülét.
 • Naponta 30 percnél többet dolgozik ipari elektromos kéziszerszámmal.
 • Rendszeres ütéshangnak, kalapács vagy légkalapács zajának van kitéve.
 • Folyamatos hanghatás éri a nap nagy részében, mondjuk zsúfolt közterületen tartózkodik, hangos gépek közelében él, dolgozik, vagy forgalmas út mellett lakik.
 • A zaj behatása alatt vagy után zúg a füle.
 • Az erős robajokat követő néhány órában csökkent hallás lép fel.

Trauma a másodpercek törtrésze miatt

Most már tudja, hogy a folyamatos zajszennyezés fokozatos halláskárosodáshoz vezet. Valamilyen rendkívüli robaj, így bombarobbanás vagy a közvetlen közelben elsütött lőfegyver hangja miatt ellenben akár azonnali, maradandó hallásvesztést is szenvedhet.

Ehhez nagyon magas intenzitású, kb. 140 dB erősségű zajra van szükség. De a zajártalom akár a másodperc egyötöd része alatt bekövetkezhet. Az akusztikus traumának nevezett esemény során a robbanás nyomás-hulláma fizikai károsodást idéz elő a belső fülben. Időnként még a dobhártyát is átszakítja, és roncsolja a középfülben található apró csontocskákat.

A fül védelme

Hirtelen robbanás történt a környezetében? Órákig tartó zajhatásnak volt kitéve, mert a hangszóró mellett állt egy könnyűzenei koncerten? Az ezek miatt kialakult akut halláscsökkenés pár nap alatt általában elmúlik. De sajnos az is előfordulhat, hogy nem. Éppen ezért a legjelentősebb lépés a hallás megóvása érdekében a rövid idő alatt károsodást okozó, rendkívül erős zajok elkerülése.

Próbálja meg mindenkivel, különösen a fiatalokkal megértetni ennek fontosságát!

A hallással kapcsolatos problémák hátterében leggyakrabban az ipari gépek, az elektromos szerszámok, az építkezési területek, a klubok és diszkók, a koncertek, a tűzijátékok, a repülőgépek közvetlen közelsége (gondoljon csak a reptéri dolgozókra), a hangos zene, valamint a mezőgazdasági berendezések állnak. Ha nem tudja kivédeni a zajt, korlátozza behatását a lehető legrövidebb időszakra. Viseljen füldugót vagy fülvédőt. Hosszú időn keresztül kénytelen tűrni a folyamatos lármát? Rendszeres időközönként, mondjuk óránként 10 percig „pihentesse a fülét”.

Vigyázat! Ha kihallatszik… Íme, egy egyszerű módszer annak eldöntésére, hogy a hordozható zenelejátszó veszélyezteti-e a hallását. A Brit Halláskárosultak Egyesülete szerint ha egy méter távolságból bárki más akár csak tompán is, de hallja a fülhallgatójából áramló zenét, az már túl hangos. Bizony, füle egészségét kockáztatja vele.

Hogyan jött divatba a füldugó?

A zenei hangosítás elterjedésének időszakában, az 1960-70-es években a fiatalok nemigen törődtek hallásuk érzékenységével. Ezt mára keserűen megbánták. A korszak néhány ismert előadója, köztük a Who gitárosa, Pete Townshend, Neil Young, Sting és még sokan mások, akik zenészként és hangmérnökként dolgoztak akkoriban, most jelentős halláscsökkenéssel élnek. Szerencsére napjainkban már köztudottak a zaj veszélyei. A mai zenészek és lemezlovasok ezért gyakran viselnek füldugót fellépéseik alatt.

Fülhallgató be, világ kikapcs

A hallásszakértőket különösen aggasztja a hordozható zenelejátszók negatív hatása.

Jegyezzük meg! A Brit Halláskárosultak Egyesülete (RNID – Royal National Institute for Deaf People) állítja, hogy az Egyesült Királyságban az MP3-lejátszót rendszeresen használó fiatalok kétharmadát veszélyezteti korai halláscsökkenés a túl magas hangerő miatt.

Ez pedig nem csupán azzal magyarázható, hogy a fülhallgató közel hozza a hangot a fülhöz. Az is problémát jelent, hogy az emberek hajlamosak feltekerni a hangerőt, hogy kizárják a forgalmas utca és a tömegközlekedés háttérzaját.

Ráadásul azok a kamaszok, akik hetente 7 óránál többet hallgatnak hordozható zenelejátszót, nagyobb hangerővel is teszik mindezt. Az RNID felméréséből az derült ki, hogy az MP3-lejátszóval rendelkezők közel 50%-a naponta egy óránál hosszabb ideig működteti az eszközt, egynegyedük pedig hetente 21 órát meghaladóan. Sőt 65%-uk 85 dB-nél magasabb hangerőn hallgatja a zenét. Ez az Egészségügyi Világszervezet szerint már akkor is károsítja a hallást, ha valaki egyszerre több mint egy órán keresztül teszi ki magát a hatásának.

Maximális hangerő

Csak a negyedéig tekerte fel a rádió vagy a zenelejátszó hangerő-szabályozóját? Már ekkor a kritikus, 85 dB-es értéknél jár, ami hosszú távú behatás esetén hallásproblémákhoz vezethet. A maximális, 120 dB-es hangerő mindössze 15 percen belül valamilyen szintű halláskárosodást okoz. A megrögzött zenerajongóknak, akik mindenképpen hangosan akarják élvezni a muzsikát, ajánlatos fülbe helyezhető zajszűrőket beszerezniük a fülhallgatójukhoz. Ezek az eszközök kizárják a háttérzajt, és alacsonyabb, biztonságosabb hangerőn is tiszta hangzást tesznek lehetővé.

Hatékony füldugók

A gyógyszertárakban és sportszaküzletekben árult füldugók többsége úszáskor ugyan nem engedi be a vizet a fülbe, a lárma ellen azonban nem sokat használ. A sikeres zajvédelem érdekében válasszon olyan füldugót, amelyet kifejezetten erre a célra terveztek. Ezeknek a termékeknek az ún. SNR (egyszerűsített zajszintcsökkentés)-értéke legalább 20 dB.

A kimondottan zenészeknek szánt, de a bulizóknak is jó szolgálatot tevő eszközt egyenletes csillapítónak hívják. Ezzel a zene ugyanolyan élményt nyújt, egyik frekvenciatartomány sem vész el, csak mindent valamivel halkabban hallunk. A profiknak készült füldugók annyival kisebbek a hagyományos márkáknál, hogy szinte észrevehetetlenek.

Az életmód reformja

Az Egészségügyi Világszervezet a rendkívüli zajbehatást tartja az elkerülhető halláscsökkenés leggyakoribb okának. Azonban nem ez az egyetlen. Más tényezőkkel is számolni kell. Ezek közül jó néhány ellen – egyedül vagy orvosi segítséggel – fel lehet lépni.

Példának okáért sok gyógyszer befolyásolja a hallást, illetve fülzúgást vált ki. A probléma a készítmény lecserélésével egyszerűen megoldható. A belső fül érzékeny idegsejtjeinek elégtelen vérellátása is kapcsolatba hozható a fül „teljesítményével”, ami a hallásra és az egyensúlyérzékre úgyszintén kihat. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás tehát segíthet a halláscsökkenés valószínűségének visszaszorításában. A cukorbetegség és a magas vérnyomás jelentette kockázatra ebből a szempontból is figyelni kell.

Szokjon le a dohányzásról a hallásáért (is)

Kutatási eredmények! Az egyesült államokbeli Wisconsinban közel 4 ezer személy bevonásával vizsgálatot végeztek a dohányzás és a hallás esetleges összefüggéseiről. Az eredmény szerint a cigarettázóknál majdnem 70%-kai nagyobb a hallás-csökkenés kockázata.

A dohányzás következtében rosszabb lesz ugyanis a csiga oxigénellátása, ami a működését is negatívan befolyásolja. Ha tehát értékes Ön számára a hallása, dobja el a cigarettát. Segítségért forduljon a háziorvoshoz!

Jó tanácsok a zajártalom elkerülésére

Minél hosszabb és minél erősebb a zajbehatás, annál nagyobb a halláscsökkenés kialakulásának esélye. A kiváltó tényező megszűnésével azonban a fül sem károsodik tovább. A zajártalom okozta halláscsökkenés a beálltát követő néhány órában vagy napban általában – de nem mindig – javul. íme, tíz lehetőség arra, hogyan szoríthatja vissza leginkább a kedvezőtlen hanghatásokat, és miként óvhatja meg fülét az elkerülhetetlen lárma káros következményeitől:

 • Kevesebb időt fordítson „hangos szórakozásaira”.
 • Csökkentse a hangerőt a hifiberendezésen, a tévén és a hordozható zenelejátszón.
 • Hordozható zenelejátszó hallgatásakor használjon fülbe tehető háttérzajszűrőt.
 • Mindig viseljen megfelelő füldugót vagy fülvédőt, amikor nem lehet kivédeni az erős zörejek behatását, például fűnyírás vagy elektromos szerszámok használata közben. Figyelem! A vatta és más házilag készített füldugók nem hatékonyak.
 • Ha zajos környezetben kell tartózkodnia, próbáljon egy csendesebb helyen rendszeresen rövid szüneteket tartani.
 • A távolság csökkenti a fület érő tényleges decibelszintet. Menjen a lehető legtávolabb az elkerülhetetlen lármától. így koncerteken ne üljön vagy álljon a hangszórók mellett.
 • Ha a munkahelyén kap fülvédőt használja.
 • Tartsa csukva az autó ablakait, amikor forgalmas utakon közlekedik.
 • Csökkentse a forgalom beszűrődő moraját és más zajokat az otthonában. Építsen be dupla üvegeket, tegyen fel vastag függönyöket, vagy ültessen fákat, sövényt a ház elé.
 • Ne idegesítse fel magát! Gyakran a bosszantó zajra adott érzelmi reakció az, ami károsítja az egészséget. Ha tehát a zsivaj kikészíti Önt, menjen el sétálni egy békés környékre, esetleg vegyen forró fürdőt, vagy tanulja meg meditációval elűzni a stresszt.

Valaki horkol az ágyban?

Mindent megtett annak érdekében, hogy napközben csendesebb legyen az élete. Már csak a pihentető éjszakai alvás van hátra. Párja horkolása azonban az Ön hallását is veszélyezteti, mert annak zaja még a városi forgalomnál is erősebb lehet. Bizonyítékra van szükség? Vegye fel magnóra partnere hortyogását, és beszélje rá, hogy érdeklődjön az orvosnál az egészségügyi megoldásokról. Amennyiben kényelmesebb, füldugót is viselhet éjszaka.

KOCOGJON A JOBB HALLÁSÉRT

Mindnyájunk előtt ismert, hogy a testmozgás jót tesz az általános egészségi állapotnak. Tudta, hogy a hallásra is kedvező hatást gyakorol?

A kutatások azt bizonyítják, hogy minél aktívabb valaki fizikailag, annál jobb lehet a hallása, mert a mozgás mérsékli a belső fület károsító verőérbetegségek kialakulásának kockázatát. Néhány vizsgálat viszont rámutatott, hogy ha a kemény edzés közben hangos zenét hallgatunk – különösen fülhallgatóval -, az növelheti a halláscsökkenés valószínűségét, mivel a testgyakorláskor bekövetkező fizikai változások hatására a belső fül sérülékenyebbé válik a zajártalommal szemben.

Kocogáskor tehát ne vegye fel a fülhallgatót, vagy legalábbis ne tekerje fel a hangerőt. A konditeremben pedig kérje meg a fitneszedzőt, hogy halkítsa le a serkentőnek szánt bömbölő zenét.

Ép fogak, ép hallás

Minél egészségesebbek a fogak, annál kisebb az esélye, hogy idősebb korban elveszíti az ember a hallását. Ennek okát nem tudni pontosan. Egy több mint ezer személy részvételével végzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy minden hiányzó fog megkétszerezi a halláscsökkenés kockázatát. Ráadásul a szívrendellenességek és a fogbetegségek sem függetlenek egymástól, ezért utóbbiak a fülben az érelmeszesedés kialakulásához is hozzájárulhatnak. Bármi legyen is a magyarázat, mindenképpen érdemes odafigyelni a fogaira. Ne feledkezzen meg tehát a szájápolásról és a rendszeres fogászati szűrővizsgálatról.

A fül táplálása

Ahogyan az egészséges életmód a szemre nézve jelentős előnyökkel járhat, úgy a füllel is csodákat művelhet. A kutatások szerint a hangküszöb (a fül által észlelt legkisebb hangnyomás) még a meglévő halláscsökkenésben szenvedő emberek esetében is javítható, valamint a tinnitusz (fülzúgás) sem jelentkezik olyan sűrűn azoknál, akiknek étrendje finomított cukrokat nem, ellenben nyers élelmiszereket – zöldségeket, dióféléket és magvakat -nagy mennyiségben tartalmaz.

A zsír szerepe

A szudáni mába törzs, amelynek tagjait nem érinti az időskori hallásvesztés. Ennek egyik oka a nyugatinál sokkalta csendesebb életmódjuk lehet. Dr. Sámuel Rosen New York-i fülorvos azonban, aki 1962-ben elsőként vizsgálta a mába közösséget, arra is rávilágított, hogy a bennszülöttek gyakorlatilag egyáltalán nem fogyasztanak húst és telített zsírokat. Ráadásul amellett, hogy éles a hallásuk, még a hetvenes éveikben is alacsony a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.

Elméletének bizonyítására, mely szerint ez a tényező szintén hatást gyakorol a jó hallás időskori megőrzésére, dr. Rosen két egészségügyi intézmény férfi betegeit tanulmányozta Finnországban. Itt a világon az egyik legmagasabb a sajt, a vaj és a zsíros húsok bevitelének aránya, ami a szívbetegek nagy számával is együtt jár.

Kutatás: az egyik kórház öt éven keresztül zsírszegény diétára fogta a bentlakókat, míg a másik intézet páciensei változatlan étrenden éltek. Eredmény: a várakozásoknak megfelelően előbbieknél a koleszterinszint és a szívbetegség előfordulása visszaesett, hallásuk pedig javult azokéhoz képest, akik a megszokott ételeket fogyasztották. A zsírszegény étrendet követő 50-59 éves férfiak jobb hallásszinttel rendelkeztek, mint a másik kísérleti csoport egy évtizeddel fiatalabb betegei.

Ezek szerint az öregkori hallásvesztést valószínűleg a fülben lévő apró verőerek elzáródása és megkeményedése okozza. Egyes kutatók ma már úgy vélik, hogy az érelmeszesedés, amelynek során a koleszterin lerakódik az artériák falára a test minden területén, ugyanolyan fontos tényezője lehet a hallásvesztésnek, mint a szívrend ellenességeknek és a többi civilizációs betegségnek.

Szabadgyök-fogók

A jó tanács, hogy hallása megőrzése érdekében csökkentse a telített zsírsavak bevitelét, Íme, egy másik étrendi összefüggés, amely sokaknak ismerős lehet. A szakemberek egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy az antioxidáns vitaminok és az ásványi anyagok segíthetnek a fül megóvásában. Ez egybevág azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a zaj kapcsolatban áll a veszélyes szabad gyökök kialakulásával a fülben. Az antioxidánsok ugyanis hatékonyan felszámolják a szabad gyököket. A fejezet további részében még többet olvashat a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a „fülbarát” gyógynövényeket érintő vizsgálatokról.

Táplálkozási tanácsok a jó hallás érdekében

 • Ügyeljen a telített zsírokban gazdag élelmiszerek mennyiségére, így főleg a vörös húsokból, teljes tejből, vajból, tejszínből és sajtból ne fogyasszon túl sokat.
 • Kerülje a transzzsírokat és a hidrogénezett növényi olajokat, amelyek a margarinokban, növényi zsírokban, sütőolajokban, szárazsüteményekben és rágcsálnivalókban fordulnak elő. Ezek felelősek leginkább a „rossz” zsírok szintjének emelkedéséért a vérben, valamint a szívbetegségek megnövekedett kockázatáért.
 • Főzéshez és salátaöntetekhez használjon olívaolajat.
 • Fogyasszon kevesebb feldolgozott élelmiszert, gyorséttermi ételt, szénsavas üdítőitalt, édességet, krémes és szárazsüteményt, illetve chipset.
 • Napi só bevitele ne haladja meg az 5 g-ot (2 g nátrium).
 • Szerepeljen az étrendjében több hal, különösen ómega-3 zsírsavakat tartalmazó zsíros húsú halak. Ezek a „jó” zsírok szintjét növelik a vérben, csökkentik továbbá a szív¬érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélyét.
 • Egyen antioxidáns vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket, főként zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát.
 • Rendszeresen étkezzen, de egyszerre ne egyen sokat. A kihagyott reggeli, ebéd vagy vacsora később túlevéshez vezet.
Jó tanács! Fogyasszon kevesebb feldolgozott élelmiszert gyorséttermi ételt szénsavas üdítőitalt édességet chipset.

Pompás szőlő

A szőlő, a vörösbor, a vörösszőlőlé és a mogyoró nagy mennyiségű rezveratrolt, egy erős antioxidánst tartalmaz. Néhány tanulmány szerint ez védelmet nyújthat a belső fül szabad gyökök okozta, akár hallásvesztéshez is vezető károsodása ellen. A rezveratrol a szívnek is jót tesz, egyes kutatások pedig a hallásra gyakorolt kedvező hatását erősíthetik meg.

Az már most is biztos, hogy a kiegyensúlyozott, antioxidánsokban gazdag étrend lehet. A szakemberek egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy az antioxidáns vitaminok és az ásványi anyagok segíthetnek a fül megóvásában. Ez egybevág azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a zaj kapcsolatban áll a veszélyes szabad gyökök kialakulásával a fülben.

Jegyezzük meg! Az antioxidánsok ugyanis hatékonyan felszámolják a szabad gyököket.

A cikk további részében még többet olvashat a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a „fülbarát” gyógynövényeket érintő vizsgálatokról.

Jótékony kiegészítők

A vitaminok és az ásványi anyagok igen lényegesek a test működése szempontjából. Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend általában védelmet nyújt a vitamin- és ásványianyag-hiánnyal szemben. Előfordulhat viszont, hogy az egészség megőrzéséhez étrendi kiegészítőket is igénybe kell venni. Sokak szerint a vitamin- és ásványianyag-tartalmú készítmények jótékonyan hatnak a közérzetre, sőt javítják a látást és a hallást is. Ezeket az állításokat nem támasztják alá alapos tudományos vizsgálatok, ezért a táplálék kiegészítők szedése előtt először próbálja fokozni a megfelelő vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek bevitelét.

Étrendi vitaminok és ásványi anyagok

 • D-vitamin: A lazac, a hering, a szardínia, a tojássárgája és a tőkehalmájolaj gazdag D-vitamin-források. Napfény hatására a bőr is termeli. A D-vitamin közvetett hatást gyakorol a hallásra, mivel támogatja a szervezet kalciumfelszívó képességét. A test többi csontjához hasonlóan a középfülben lévő hallócsontocskák is a kalciumnak köszönhetik erejüket. Ha az étrendjéből vagy a napfényből (naponta 10-20 percig kellene napfénynek érnie az embert) nem tud elegendő D-vitaminra szert tenni, az étrendi kiegészítők is hasznosak lehetnek, különösen a hosszú, borongós téli időszakban.
 • Folsav: Ez a B-vitamin a zöld leveles zöldségekben (pl. spenót), a csicseriborsóban és a lencsében fordul elő nagy mennyiségben. A folsav alacsony szintjét a kutatók a halláscsökkenéssel is összefüggésbe hozzák. Egy 2007 januárjában publikált holland vizsgálat azt mutatta ki, hogy a folsavtartalmú kiegészítő három évig tartó szedése az idős férfiakból és nőkből álló kísérleti csoportban csökkentette az öregedéssel együtt járó hallásromlást.
 • Cink: Ez az ásványi anyag olyan, magas fehérjetartalmú élelmiszerekben található meg, mint a marha-, a sertés- és a bárányhús, a mogyoró, a mogyoróvaj, az osztriga, valamint a hüvelyesek. Néhány tanulmány szerint a cink alacsony szintje és a halláscsökkenés, illetve a fülzúgás kapcsolatban állnak egymással. Sőt a kísérletek egy része azt támasztja alá, hogy a cinkkiegészítők szedése enyhíti a tüneteket. Elegendő bizonyíték híján az a legjobb, ha az étrendi kiegészítők helyett sok cinkben gazdag élelmiszert fogyaszt.
 • Magnézium: Kiváló magnéziumforrás az avokádó, a diófélék és a zöld leveles zöldségek. A magnézium a belső fülben elhelyezkedő szőrsejtek fontos összetevője. Számos kutatás megerősítette, hogy a magnézium állatokban és emberekben egyaránt védelmet nyújt a zaj okozta halláscsökkenés ellen. Az egyik tanulmány során kamaszok magnéziumtartalmú táplálék-kiegészítőt vettek be egy rockkoncert előtt. Bár ez sem tudta teljesen megóvni őket a lárma ártalmas hatásaitól, a koncert után mégis kisebb mértékben változott a hallásküszöbük.

Mi segíthet még?

 • C-vitamin: A New York állambeli Buffalo Egyetem egyik kísérletéből az derült ki, hogy a C-vitaminnal kiegészített étrenden nevelt tengerimalacok jelentős védettséget szereztek a zajártalommal szemben. A kutatók elismerik, hogy további, embereken végzett vizsgálatokra lesz szükség, de optimisták. „Nem lenne fantasztikus, ha bárki be tudna venni egy hallásvédő pirulát, mielőtt belép valamelyik éjszakai bárba, vagy ha katona az illető, mielőtt kiérne a csatamezőre?” – kérdezik. Bizonyos esetekben – mondjuk a munkahelyre vagy egy könnyűzenei eseményre tartva – előre tudjuk, hogy erős hanghatásnak leszünk kitéve. Máskor ez hirtelenül és váratlanul következik be. A C-vitamin ezért a mindennapok hasznos étrendi kiegészítője lehet.
 • Aszpirin és E-vitamin: Még ennél is izgalmasabb az az elképzelés, hogy esetleg antioxidánsokkal kezelhető lenne a zaj kiváltotta akut halláscsökkenés. A rendellenességet tanulmányozó kutatók felfedezték, hogy nemcsak a hanghatás után azonnal, hanem néhány nappal később is szabadulnak fel szabad gyökök.[brbr]A Michigan Egyetem kutatói kimutatták, hogy a zajbehatás után három napig adott antioxidánsok – ez esetben aszpirin és E-vitamin még mindig jelentős mértékben csökkentették a hallásvesztést a tengeri¬malacoknál. Korábban úgy gondolták, hogy a zajártalmat követő halláskárosodás elkerülhetetlen. A kutatók most első ízben látnak reményt az erős hangok okozta egészségi problémák legalább kis részének megelőzésére. Ehhez azonban további, embereken végzett kísérletekre lesz szükség.

ACE mentőkezelés?

Az előbbi kutatócsoportnak egy másik felfedezés is köszönhető. Kísérleti állatoknak nagy dózisban A-, C- és E-vitamin kombinációját adták magnéziummal párosítva egy órával a zajbehatás előtt, valamint az ezt követő öt napon keresztül. Ezzel meg tudták akadályozni a maradandó halláskárosodást, holott az állatokat igen erős intenzitású hangoknak – felszálló sugárhajtású gép zajának – tették ki.

Érdekesség: a szakemberek egy olyan „hallásvédő tabletta” klinikai kísérleteit tervezik, amelyet azelőtt vehetnének be az emberek, hogy mondjuk zajos környezetben kezdenek dolgozni, autóversenyre vagy élő koncertre mennek, netalán bekapcsolják a zenelejátszójukat.

A gyógyszert akár az esemény után is alkalmazni lehetne, így csökkentve a katonák, zenészek, pilóták, építőipari munkások és más, veszélyes zajszintnek kitett személyek halláskárosodását.

 • Alfa-liponsav: Az alfa-liponsav egy enzim, amely a szervezetben is termelődik elenyésző mennyiségben. Az egyik legerősebb antioxidáns: megvédi a sejteket a pusztulástól, és a többi ismert antioxidáns hatását is képes erősíteni. Állatkísérletek szerint az alfa-liponsav E-vitaminnal kombinálva védi a hallóideget, és ellensúlyozza a szabad gyökök jelentette veszélyeket. Legjobb étrendi forrásai a spenót, a brokkoli, a marhahús, az élesztő (különösen a sörélesztő) és néhány belsőség, például a vese és a szív.
 • Glutation: Ez a másik antioxidáns, amely védelmet nyújt a hallóidegnek a szabad gyökök elleni harcban, az agyműködés szempontjából is fontos. A kutatások azt bizonyítják, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb fordul elő belőle a szervezetben. A glutationtartalmú kiegészítők tehát azáltal is élesebbé tehetik a fület, hogy mérséklik az időskori halláscsökkenésnek az agyi hallóközpontokra gyakorolt hatásait.[brbr]Az amerikai Michigani Egyetemen és a Tokiói Egyetemen végzett vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a glutation a csigában a zaj okozta halláscsökkenés következtében kialakult károsodást szintén mérsékelni tudja. Ezzel kapcsolatban azonban további humán kísérletek szükségesek.

Jótékony gyógynövények

 • Szúrós csodabogyó: A liliomfélék családjába tartozó, az aszparágusszal rokon szúrós csodabogyót (Ruscus aculeatus) a természetgyógyászok gyulladáscsökkentőként és a vérkeringést akadályozó vénás elégtelenség enyhítésére használják. A tapasztalatok szerint a fülfertőzések tüneteit is csillapítja, bár erről csak kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre.
 • Ginkgo biloba: A kínai páfrányfenyő, a Ginkgo biloba kivonata hagyományos gyógynövénykészítménynek számít a vérkeringés serkentésére. Emellett hosszú ideje alkalmazzák a fülzúgás (tinnitusz) kezelésére. A gyakran egyszerre jelentkező fülzúgásban és halláscsökkenésben szenvedő betegek többsége arról számol be, hogy a gyógynövény a hallásukat is javítja.Egy 1975-ben végzett kutatás azt mutatta, hogy a páfrányfenyő az állatoknál megelőzheti a hallóideg zaj eredetű károsodását. Az eredmények 2004-es felülvizsgálata során ennek ellenére az a hivatalos megállapítás született, hogy nincs bizonyíték a Ginkgo biloba jótékony hatásaira embereknél.

Homeopátia

Sokak szerint a homeopátiás készítményekkel is hatékonyan fel lehet lépni a vertigo (szédülés) és az ezzel összefüggő egyensúlyzavarok ellen, amelyeket valamilyen fülbetegség válthat ki. Németországban hivatalos klinikai kísérleteket végeztek az egyik homeopátiás termékkel. Az eredmények szerint az ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vertigorohamok gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, mint a gyógyszerrel végzett szabványos kezelés. Igaz ugyan, hogy egyes szakértők a gyógyszeres terápia sikerességében is kételkednek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.