Veszélyes vagy biztonságos

Mit jelent a hüvelyöblítés (irrigálás) hogyan kell? Mit a kockázatai az irrigálásnak?

Szükséges a hüvelyi irrigálás? Nincs bizo­nyíték arra, hogy az egészséges nőknek szükséges az irrigator használata. Ugyanak­kor az irrigátorok gyártói szerint az irrigálás a női higiénia mindennapos, elengedhetetlen része – és ezzel sok nő egyetérteni látszik.

Az irrigálás a hüvely „kitisztítását”, kiöblí­tését jelenti vízzel, vagy víz és más anyagok kombinációjával. Az orvosok fenntartják azt a véleményüket, hogy az irrigálás szükségte­len, mert a hüvely természetes úton tisztán tartja magát. Ráadásul egyes kutatások kimu­tatták, hogy az irrigálás semmilyen egészség­ügyi előnnyel nem jár, sőt káros is lehet. Mindemellett a világon sehol sem merültek fel olyan jelentős aggodalmak, amelyek indo­kolttá tennék, hogy hatóságilag szabályozzák az irrigátorok forgalmazását.

Vigyázat! Az irrigálás az ondósejteket, esetleg a nemi úton terjedő betegségek kór­okozóit a méh felé terelheti.

Az irrigálás árnyoldalai

A legtöbb készen kapható irrigálószer vizet, ecetet, szódabikarbónát és illatanyagot; ill. némelyikük enyhe gyógyhatású összete­vőket, pl. jódot tartalmaz. Ez utóbbi arra szolgál, hogy megszüntesse a fertőzéseket vagy irritációt.

Bár egyes irrigálószerek illatanyagai és más összetevői maguk is izgathatják a hüvely nyálkahártyáját, a fő probléma magával az ir­rigálás műveletével van. Az irrigálás – még tiszta vízzel is – megváltoztatja a hüvely nor­mális savas környezetét, amely meggátolja a káros baktériumok elszaporodását. Ennek a környezetnek a megváltozása serkenti a nemkívánatos mikroorganizmusok: bak­tériumok és gombák megjelenését, amelyek hüvelygyulladást okoznak. Ráadásul az irri­gálás során a káros baktériumok feljebb jut­hatnak a méhszáj felé, növelve a kismedencei gyulladás kockázatát, ami legrosszabb eset­ben meddőséghez vezethet. A kismedencei gyulladás a petevezeték elzáródása miatt nö­velheti a méhen kívüli terhesség kockázatát.

A nemi érintkezés utáni irrigálás gyakor­lata is problémákat vet fel. Az irrigálás az on­dósejteket, esetleg a nemi úton terjedő beteg­ségekért felelős baktériumokat a méh felé terelheti, egyaránt növelve a terhesség és a fertőzés kockázatát. Emellett a közösülés utáni irrigálás idő előtt kimoshatja az alkal­mazott spermaölőket. Egy vizsgálat azt is ki­mutatta, hogy az irrigálás csökkentheti a nők termékenységét.

A nőknek tudniuk kell, hogy némi hüve­lyi folyás normális, és az enyhe szagokat álta­lában meg lehet szüntetni külső szappanos vizes tisztálkodással. Ha szokatlan szagot, folyást vagy viszketést észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Egy csepp megelőzés

Irrigálás – alapszabályok

Az orvosok szerint az irrigálás szükségtelen. Ha alkalmazzuk, tart­suk be az alábbi óvintézkedéseket.

  • Havi egy alkalomnál gyakrabban ne irrigáljunk.
  • Ha a gyógyhatású irrigálószer egy­szeri használata után panaszunk nem csökken, forduljunk orvoshoz!
  • Nemi érintkezés után 6-3 órán át kerüljük az irrigálást.
  • Soha ne alkalmazzuk az irrigálást fogamzásgátló módszerként, mert ilyen hatása nincs.
  • Terhesség alatt soha ne irrigáljunk, mert vetélést okozhat.
  • Nőgyógyászati vizsgálat előtt pár napig ne irrigáljunk, mert ez befo­lyásolhatja a hüvelyváladék vizsgálati eredményét.
  • Ha ecetes irrigálófolyadékot ké­szítünk, akkor csak fehér ecetet használjunk.
  • Az irrigátort használat előtt és után alaposan tisztítsuk meg.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.