Veszélyes vagy biztonságos

Reflexológia előnyös tulajdonságai?

A reflexológiás lábmasszázs során a talp bizonyos pontjaira gyakorol nyomást az alternatív orvoslással foglalkozó masszőr.

A reflexológia a keringés és az idegrendszer serkentése révén terápiás előnyökkel járhat, mi­közben a vele járó kellemetlen­ségek, mellékhatások és sérülés-veszély igen csekély.

A megfelelő pontok

A nyugati világ az 1900-as évek elején ismerkedett meg a reflexológiával, pedig a módszer alapelveit már az ókori Egyip­tomban és Kínában is ismerték. Az akupresszúrára és a masszázsra emlékeztető eljárás során meghatározott területekre, a láb­fej ún. „reflexzónáira” gyakorolnak nyomást. (Olykor a kéz is sorra kerül.) Azt tartják, hogy a testnek a masszírozott területnek megfelelő pontján gyógyító hatása van.

A talpunkon testünk minden részéhez megfeleltetnek egy területet. A bal láb a test bal oldalának felel meg, a jobb láb a jobbnak. Amikor egy reflexológus az egymás mellé he­lyezett talpakra néz, gyakorlatilag az emberi test pontos képét látja rajtuk. A talp egyes részei az alábbi testrészeknek felelnek meg.

  • A lábujjak a fej egyes részeinek, beleértve az arcot, a szemet, a fület és az orrmellék­üregeket.
  • A lábujjak hegye: az agynak.
  • A bal láb nagyujj alatti párnája a szívnek, amely a mellkas középvonalától kissé balra található.
  • A sarok: a csípőnek és a medencének.
  • Mindkét láb belső éle (a saroktól a nagy-ujjig): a gerincnek.

Pihentető masszázs – vagy talán több

A reflexológiai kezelés mechanizmusa nem teljesen ismert, de lehetséges, hogy a vérke­ringés serkentése és a fájdalmat enyhítő hor­monok, ún. endorfinok felszabadítása által hat. Az is lehetséges, hogy a kedvező ered­mény a talpmasszázs megnyugtató hatásának tulajdonítható.

A masszázs hatékonysága függ a reflexo­lógus ügyességétől. Olykor egyáltalán nem érzünk semmi változást a 45-60 percig tartó kezelések után. Négy-hat kezelés szükséges annak megállapításához, hogy a reflexologia jó hatással van-e ránk. A masszázs közben előfordulhat némi kellemetlen érzés. Sérült lábon nem szabad ilyen kezelést végezni.

A reflexologia nem általános csodamód­szer, soha nem helyettesítheti az orvosi keze­lést, és lehet, hogy egyszerűen csak a stressz­től szabadít meg bennünket. Egyes kutatások szerint segítségével enyhíthető a fejfájás, a krónikus székrekedés, a hátfájás, az orrmel­léküreg-gyulladás, a premenstruációs szind­róma, a szédülés, az ízületi gyulladás és a cu­korbetegség okozta fájdalom is.

A megfelelő reflexológus kiválasztása

  • Csak működési engedéllyel rendelkező reflexológushoz forduljunk. Nem árt előre tájé­kozódni, hogy milyen gyakorlat­tal rendelkezik.
  • Ne várjunk csodákat, és óva­kodjunk a garantált elkért ígérő reflexológusoktól. A kezelés nem segít mindenkin.
  • A kezelés nem lehet fájdalmáé, kellemesen ellazítanak kell erez­nünk.
  • A reflexológus-specialista jobb választás, mint a többféle alternatív gyógymóddal foglal­kozó terapeuta.
  • Ha sérülés vagy betegség miatt van szükségünk segítségre, az igazán lelkiismeretes reflexológus a kezelések előtt írásbeli diagnózist kár az orvosunktól.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.