Egészséges étrend

Így készítsd fel a szervezeted a télre!

Az ősz végéhez közeledve egyre gyakrabban ébredünk hűvös, nyirkos reggelekre. Ilyenkor téliesítjük a nyaralót, és hamarosan a dísznövényeket is melegebb helyre visszük. Azonban nem csak környezetünket kell felkészíteni a hidegre: a szervezetünkre is ráfér egy kis kondicionálás, hogy ellenálló legyen a tél viszontagságaival szemben.

De mit tehetünk, hogy a korai sötétedés és a borús nappalok ellenére is energikusak maradjunk? Hogyan tehetjük magunkat ellenállóvá a betegségekkel szemben? Mivel melegíthetjük fel a testünket (és a lelkünket), amikor haza érkezünk? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Melengető kényeztetés

A tél beköszöntével sok minden változik körülöttünk: rövidülnek a nappalok, és a nappali hőmérséklet is jelentősen csökken. Azonban nem a télikabát az egyetlen, amivel a csípős hidegben is melegen tarthatjuk magunkat! Sokat tehetünk azzal is, ha odafigyelünk az étkezésre és megpróbálunk minél több vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, melengető ételt fogyasztani.

Persze testünk magától is tudja, hogy mire van szüksége – nem véletlen, hogy télen a hideg gyümölcsleves és a jeges limonádé helyett inkább egy gőzölgő húsleves vagy egy csésze forró tea után vágyakozunk. A tartalmas levesek és a meleg italok mellett érdemes ilyenkor előnyben részesíteni a szezonális zöldségeket, ugyanis az olyan téli növények, mint a cékla, vagy a fodros kel éppen azokat a nyomelemeket tartalmazzák, amelyekre ilyenkor szükségünk van.

Az ellenálló szervezetért

A kiegyensúlyozott, egészséges (és persze melengető) étrend mellett érdemes vitaminokat is szedni. A legtöbb étrend kiegészítő csodákra képes, azonban fontos szemügyre venni, hogy milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatók az adott csomagban.

A vérképzést segítő Ferrovit például B12 és B6 vitamin tartalma miatt hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez is. A B vitamin a fáradékonyságot is gátolja, így nem csak a szervezet ellenálló képességét javítja, hanem hozzásegít az aktív és energikus mindennapokhoz. És itt el is érkeztünk a következő ponthoz. Ha érdekel, hogy hogyan maradj energikus a korai sötétedés és a borús nappalok ellenére, olvass tovább!

Az energiában gazdag, aktív mindennapokért

„Maradj energikus!” – könnyű azt mondani. Valóban, az aktivitás és a fittség kérdése kicsit a saját farkába harapó kígyó, ugyanis, ha elkezdünk aktívan élni, attól sokkal energikusabbak leszünk. Szóval cseréljük le a fenti mondatot a következő gondolatra: „Kezdj el aktívan élni!”

A rövid nappalok, a napfény hiánya és a rossz idő könnyen lehangolttá tesznek minket. Épp ezért a téli időszakban hatványozottan fontos, hogy rendszeresen végezzünk testmozgást és próbáljunk aktív életet élni. Bármennyire furcsán is hangzik, sokkal energikusabb leszel egy kimerítő edzéstől, mintha egész este a kanapén feküdtél volna a TV előtt.

Képek forrása: canva.com

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.