Vitaminok táplálékkiegészítők

Utazási betegségek – szédülés – tünetei okai és kezelése

A nyár az utazás, kirándulás, nyaralás időszaka, amikor mindannyian szeretnénk kicsit kiszakadni a hétköznapokból. Az időeltolódásból, a repülős utazás fáradalmaiból, vagy egyes fertőzésekből, gyomorrontásból adódóan azonban számos kellemetlenséggel szembesülhetünk a pihenésre szánt időben. Jó hír azonban, hogy az esetek többségében ezek vagy maguktól elmúlnak, vagy természetes gyógymódokkal és kis odafigyeléssel gyors javulás érhető el.

Milyen tünetek utalnak utazási betegségre?

 • Hányinger, hányás, mely utóbbi a folyadékvesztés miatt különösen veszélyes.
 • Szédülés, gyengeségérzet, valamint ezek következtében ájulás
 • Hideg verejtékezés
 • Álmosság, kimerültség, fáradtság, mely általában a kialvatlanságra vezethető vissza.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

 • Ha a hányinger huzamosabb ideig eltart, ez ugyanis májbetegségre vagy valamilyen emésztőszervi problémára utalhat.
 • Ha a szédüléshez látászavarok, zsibbadás vagy szívdobogásérzés társulnak, hiszen ez akár komoly érrendszeri katasztrófához is vezethet.
 • Ha a hirtelen szédülés hányással társul, vagy tartósan tapasztalható a szédülés.

A betegség leírása

Utazás alkalmával sokan szembesülnek hányingerrel, szédüléssel, melyhez a nagy meleg csak még inkább hozzájárul. A repülős utazás és az időeltolódás elsősorban kimerültséggel, fáradtsággal és nyugtalan alvással társulnak, ám egy-két nap alatt általában vissza lehet állni a megszokott kerékvágásba. Az idegen konyhák specialitásainak megkóstolása, vagy egyes országokban a higiénia hiánya gyakran vezet gyomorrontáshoz és az ezzel járó hányingerhez, hányáshoz. Ha viszont ezek a tünetek huzamos időn keresztül tapasztalhatóak, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen könnyen lehet, valami komolyabb betegség áll a háttérben, és nem pusztán múló rosszullétről van szó.

Mi okozza az utazási betegséget?

Amennyiben utazás közben jelentkeznek a panaszok, úgy arról van szó, hogy a szem próbál a mozgó környezetre figyelni, de a belső fülben ellenkező ingerületek képződnek, s mindennek a hányinger, a rosszullét a következménye. A repülős utazás során az időeltolódás okozza a fáradtságot és az alvásproblémákat. Ha különböző időzónák között utazunk, az felboríthatja a tobozmirigy által kiválasztott melatonin termelését. Ez az anyag felelős az alvás és az ébrenlét ciklikus szabályozásáért. A gyomorbántalmak az elfogyasztott víz és étel minőségére való odafigyeléssel elkerülhető, de a baktérium-, vagy vírusfertőzések még így sem küszöbölhetőek ki minden esetben.

Ajánlott gyógykészítmények

GyömbérAdagolás: Az utazás közben fellépő rosszullét esetén: 100-200 mg kivonatot tartalmazó kapszula, az utazás megkezdése előtt 3-4 órával, majd szükség szerint 4 óránként megismételhető.
Ajánlat: A kapszulákat folyadékkal vegye be.
MagnéziumAdagolás: Az utazás közben fellépő rosszullét esetén: 500 mg az utazás megkezdése előtt 1 órával.
Ajánlat: Étkezés közben vegye be.
B6-vitaminAdagolás: Az utazás közben fellépő rosszullét esetén: 100 mg az utazás megkezdése előtt I órával, 2 órával később 100 mg, vagy szédülés esetén naponta háromszor 60 mg.
Figyelmeztetés: Ne fogyasszon 100 mg-nál többet egyszerre. Idegkárosodást okozhat, ha hosszabb ideig napi 200 mg-ot szed.
PáfrányfenyőAdagolás: Szédülés esetén: Naponta háromszor 80 mg kivonat.
Ajánlat: Az engedélyezett készítmény 24% ginkgo flavon-glikozidot tartalmaz

Milyen táplálékkiegészítőket érdemes szedni?

 • A gyömbér nem csak a konyhában bizonyítja kiváló hatásait, hanem utazási betegség kapcsán is. A szédülés és a hányinger kapcsán meggyőzőek a tapasztalatok a fogyasztásával.
 • Magnéziumot idegnyugtatóként és a melegben előforduló görcsök ellen is javasolt szedni.
 • A B6 vitamint érdemes kombinálni a magnéziummal, hatékony ellenszere a hányingernek.
 • A borsmentatea éppen úgy remek választás, mint a nyelvre csepegtetett borsmenta olaj. Akár papír zsebkendőről belélegezve is érdemes kipróbálni a hányinger és a rosszullétek ellen.

Mit tehetünk szédülés ellen?

Fontos tisztában lennie azzal, hogy a szédülés szervi betegségre is utalhat, így ha az nem múlik el, akkor célszerű azonnal orvoshoz fordulnia. Egyébként szédülés ellen érdemes olyan étrendkiegészítőket szedni, amelyek fokozzák az agyi vérellátást. A területen a páfrányfenyő már számtalanszor bizonyított, de a magnéziumpótlás is hasznos lehet a panaszok kapcsán. A már említett B6-vitamin szintén ajánlott szédüléses problémákra.

+ néhány hasznos tipp utazás idejére

Utazás közbeni rosszullét esetén:

 • Próbáljuk a fejünket mozdulatlanul tartani. Lélegezzünk mélyeket, és nyissuk ki az ablakot a friss levegő érdekében – természetesen elkerülve a huzatot, ami szintén sok probléma forrása lehet.
 • A zsírszegény, könnyű ételek fogyasztásával elkerülhető a gyomorrontás és a hányinger.
 • A kamillatea remek választás gyomorbántalmakra.

Időeltolódás miatti fáradtság esetén:

 • A rozmaringolaj segít a fáradtság tüneteinek enyhítésében.
 • Repülős utazás esetén érdemes már a felszálláskor átállítani az órát, és lehetőség szerint pihenni a gépen.
 • A koffein és az alkohol kerülendőek, viszont a 20 testsúly kilogrammonkénti 1 liter folyadék ne maradjon el egyetlen napon sem.

Szédülés esetén:

 • A hirtelen lefekvés, felállás kerülendőek.
 • Fontos odafigyelni a keringési zavarok elkerülésére és a magas vérnyomást okozó tényezők kiküszöbölésére. A dohányzás és a nagymennyiségű só fogyasztás is negatív hatással lehetnek a panaszokra.

Ügyeljen a stressz oldására!

Az utazásszervezés, a család minden tagja számára a becsomagolás és a hétköznapok magunk mögött hagyása sok stresszt okozhatnak. Fontos tehát, hogy figyeljünk a stressz oldására, akár különféle relaxációs technikák elsajátításával.

Mozogjon a repülőn is!

Abban az esetben, ha az utazás több mint négy órán át tart, akkor érdemes a vérkeringést kicsit élénkíteni, méghozzá mozgással. A sok folyadékfogyasztás és az időnkénti séta jótékony hatással lehet, de a halolaj is elősegíti a véráramlást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.