Vészhelyzet

Stroke fő tüneteinek felismerése és kezelése a mentők megérkezéséig

A stroke (ejtsd: sztrók) agyérkatasztrófát (agyi keringési zavart) jelent. Lehet agyvérzés vagy érelzáródás következménye. Mindkettő az agyállomány károsodásával jár. Stroke gyanúja esetén figyeljük a beteg arckifejezését, karmozdulatait és beszédét.

A stroke fő tünetei

  • Gyengeség a test egyik felén, mely főleg az arcot és a végtagokat érinti
  • A beszédkészség és a beszédértés zavara
  • Látászavar, olykor teljes látáskiesés
  • Heves fejfájás
  • Eszméletvesztés
Segítség! Tájékoztassuk a mentő­szolgálat mentésirányitó­ját, hogy elvégeztük a hármas próbát. Tudassuk vele, hogy az eredmény alapján stroke-ra gyanak­szunk.
Vigyázz! Ne adjunk a betegnek enni vagy inni, mert ha nem képes rendesen nyelni, könnyen megfulladhat. Ha a beteg eszméletét vesz­ti, mindenképpen ellen­őrizzük, hogy szabad-e a lég­út, és rendben van-e a légzés. Könnyen lehet, hogy el kell kezdenünk az új­raélesztést.
  1. Hallgassuk a beszédet! Beszéltessük a beteget! Mérlegeljük, hogy megérti-e, amit mondunk neki, és tiszta-e a beszé­de. A stroke-os beteg többnyire nem ért világosan, és nem tudja rendesen kife­jezni magát (vagy sehogy sem).Stroke
  2. Figyeljük a karmozdulatokat! Kérjük meg, hogy emelje föl mindkét karját. A stroke-os beteg általában csak az egyik karját tudja mozgatni (azt, amelyik arcfele mosolyog).
  3. Nézzük az arckifejezést! Tanulmányozzuk a beteg arcát. Figyeljük meg, lá­tunk-e bármi rendellenességet rajta. Kérjük meg, hogy mosolyogjon. Stroke esetén a mosoly többnyire féloldalas: az arc egyik fele kifejezéstelen marad, a száj félig lefittyen, a szemhéj csüng.Stroke
  4. Kérjünk segítséget! Ha a három tünet bármelyike jelentkezik, stroke gyanúja áll fenn. Azonnal hívjunk mentőt. Nyug­tassuk meg a beteget. A mentők megér­kezéséig rendszeresen ellenőrizzük, hogy eszméleténél van-e, nem állt-e le a légzése és a szívverése. Kísérjük figyelemmel állapota esetleges változásait.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.