Vitaminok táplálékkiegészítők

Szemölcsök tünetei okai és gyógyítása

A bőrbetegségek egyik leggyakrabban előforduló formája a szemölcs, mely sokszor amilyen gyorsan megjelenik, olyan hamar el is tűnik magától. Akiknél azonban nem múlik el, számukra érdemes különféle természetes gyógymódokat és kiegészítőket kipróbálni.

Milyen tünetek utalnak szemölcsre?

 • A legtöbb szemölcs egyesével nő, de a csoportos előfordulás sem ritka. Előfordulhat esetükben viszketés, súlyosabb esetben vérzés, de alapvetően fájdalommentesek.
 • A közönséges szemölcs általában eltérő színű, mint a bőr, és kiemelkedik a bőrből. Főként a kézen, vagy az ujjakon szokott előfordulni.
 • A talpi szemölcs hasonlóan néz ki, de gyakran a tyúkszemhez hasonló.
 • Az intim területeken megtalálható szemölcsök rózsaszín-piros színűek, virágszerű fejjel rendelkeznek, és elsősorban a végbélnyílás vagy a nemi szervek környékén jelennek meg.

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Ha olyan bőrkinövést észlelünk, amely eddig nem létezett, vagy a már meglévőnek színe, mérete megváltozik.
 • Ha 45 éves kor után jelentkeznek szemölcsök a testen.
 • Ha fájdalommal, vérzéssel jár a szemölcs, vagy ha nagymérettel rendelkezik, illetve az intim területeken található.
 • Ha az otthoni kezelések és recept nélküli megoldások sem segítenek.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az intim területen megtalálható szemölcs növeli a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Abban az esetben tehát, ha ilyen betegséggel volt dolgunk, a méhnyakrák évente történő szűrése rendkívül fontos.

A betegség leírása

A szemölcsök alapvetően fájdalommentesek, és méretük ellenére is előfordulhat, hogy teljesen ártalmatlanok. Az intim szemölcsökre azonban kifejezetten ajánlott odafigyelni, ugyanis kockázati tényezőt jelentenek a bőr-, s pénisz-, és a méhnyakrák kialakulását illetően.

Mi okozza a betegséget?

Általában valamilyen kis felületi sérülésen keresztül jut a bőr felső rétegébe a humán papillomavírus. A szemölcs nem azonnal jelenik meg, ehhez gyakran 8-12hónap is szükséges. A bőrben levő vírust az immunrendszer legyengülése is aktiválhatja.

Ajánlott gyógykészítmények

Karotinoid-keverékAdagolás: Naponta kétszer 15 mg.
Figyelmeztetés: Csak a béta-karotin természetes formáját használja.
C-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 500 mg.
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot; vegyíthet 1/2 kávéskanál porított C-vitamint egy kis vízzel, és naponta kétszer borogassa az érintett bőrfelület.
E-vitaminAdagolás: Borogatásként egykapszulányi vitamint alkalmazzon.
Ajánlat: A borogatást éjszakánként is használhatja mindaddig, amíg a szemölcs el nem tűnik.
FokhagymaolajAdagolás: A borogatást itassa át az olajjal.
Ajánlat: A borogatást éjszakánként is használhatja mindaddig, amíg a szemölcs el nem tűnik.

TeafaolajAdagolás: Csepegtessen a borogatásra bőven.
Ajánlat: A borogatást éjszakánként is használhatja mindaddig, amíg a szemölcs el nem tűnik.
AranygyökérAdagolás: A borogatást itassa át a tinktúrával.
Ajánlat: Alkalmazza a borogatást éjszakánként, majd reggel vegye le, mindaddig amíg a szemölcs el nem tűnik.
Ipé-faAdagolás: A borogatást itassa át a tinktúrával.
Ajánlat: Alkalmazza a borogatást éjszakánként, majd reggel vegye le, mindaddig amíg a szemölcs el nem tűnik.
Aloa vera gélAdagolás: Tegyen egy kevés gélt a borogatásra.
Ajánlat: Használjon friss aloélevéiből nyert vagy készen vásárolt gélt.

Milyen táplálékkiegészítők javasoltak?

Az immunrendszer erősítése a szemölcs megjelenésétől függetlenül ajánlott, s ilyen módon akár a vírus aktiválódását is megelőzhetjük. Egyébként a C-vitamin por változatát vízzel elkeverve remek borogatásra alkalmas szert kaphatunk. Az értékes mikrotápanyag tehát külsőleg is eredményesnek bizonyul.

Van kapcsolat az alkohol és a nemi szervek szemölcseinek kialakulása között?

Bár elsőre furcsának tűnhet a kérdés, a tapasztalatok mégis azt mutatják, igenis van kapcsolat a kettő között.

Kutatási eredmények: A kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy akik hetente 2-4 alkalommal alkoholos italt fogyasztottak, esetükben kétszer nagyobb az esélye a nemi szerveken megjelenő szemölcsöknek.

Nem csak az alkoholfogyasztás tartható számon kockázati tényezőként, de olyan egyéb életmódbeli sajátosságok is, mint a dohányzás, vagy az étrend. A dohányzó nők esetében ötször nagyobb az esélye a szemölcsöknek az intim területeken.

Immunerősítés megelőzésre és kezelésre is

Mint azt a korábbiakban már említettük, az immunrendszer állapota nagymértékben befolyásolja a betegség megjelenését, valamint annak hatékony kezelését. Fontos tehát, hogy a mindennapokban odafigyeljünk arra, mennyi ásványi anyagot és vitamint fogyasztunk. Az étkezéssel sajnos nem mindig visszük be a megfelelő mennyiséget, így az étrendkiegészítők korosztálytól és évszaktól függetlenül remek választásnak bizonyulnak. A multivitaminok, valamint a C-vitamin és a bőr állapotát befolyásoló karotinoidok megelőzhetik, hogy a szemölcs kiújuljon.

Nem csak belsőleg, de külsőleg is javasoltak a megfelelő készítmények. Az érintett területre az E-vitamint, a vírusölő tulajdonságairól ismert fokhagymaolajat, a fertőtlenítő teafaolajat, az aloe vera gélt, valamint az aranygyökér-tinktúrát javasolják a szakemberek. Ezeket legjobb úgy használni, hogy egy gézdarabot átitatunk valamelyikkel, és borogatásként, kötésként ráhelyezzük az érintett területre.

Előfordulhat, hogy a felsorolt anyagok bőrirritációt okoznak egyeseknél. Ilyenkor javasolt növényi olajjal vagy vízzel felhígítani a tömény alapanyagot. Amennyiben intim területen szeretnénk használni az alapanyagokat, akkor a hígítás minden esetben ajánlott. A kezelés hatására javulás általában a 3.- 4. naptól látható.

Mit tehetünk még a megelőzés, kezelésérdekében?

 • Uszodában, strandon nagyon könnyen terjed a talpi szemölcs, ezért célszerű mindig papucsot viselni.
 • Egyes makacs szemölcsök kezeléséhez mindenképpen orvosi segítségre van szükség. Ilyenkor receptköteles ecsetelő felírására, ambuláns műtétre, fagyasztásra, égetésre vagy lézeres eltávolításra lehet szükség. Ezek az eljárások ma már teljesen fájdalommentesek és rutin beavatkozásnak minősülnek.
 • Az intim szemölcs esetén kizárólag óvszerrel ajánlott a nemi kapcsolat létesítése.
 • A kasvirág remek választás külsőleg és belsőleg használva egyaránt. Erősíti az immunrendszert, így segít a megelőzésben, kezelésben.
 • A külsőleg történő kezelés előtt érdemes körülbelül 20 percig forró vízben áztatni a területet, így a hatóanyagok könnyebben bejutnak.

+néhány hasznos tanács

A gyógyszertárakban számos recept nélkül kapható ecsetelő kapható, melyek eredményesen veszik fel a küzdelmet a szemölcsökkel. Fontos tudni azonban, hogy intim területen ezek nem használhatóak, hiszen agresszív vegyi anyagokat tartalmaznak.

Amennyiben olyan területen vannak a szemölcsök, melyeket borotválni szoktunk, akkor célszerű nagyon körültekintőnek lenni. Ha megvágjuk a szemölcsöt, azzal könnyen tovább terjeszthetjük, sőt, bakteriális felülfertőződés és hegesedés is lehetnek a következmények. A szemölcs levágása sem ajánlott, ugyanis a vírus ettől még továbbra is megmarad a bőrben, és újra fog nőni az.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.