Vitaminok táplálékkiegészítők

Sebek

Az apróbb sérülések általában csak kellemetlenek, de ha nem látjuk el megfelelően, komoly problémát is okozhatnak. A fertőzések elkerülése és a gyógyulás elősegítése érdekében higiénikusan lássa el a sebet és használja a természet kínálta orvosságokat.

Tünetek

  • Keskeny, általában vérző bevágások a bőrön.
  • Vörös, esetleg vérző felületi horzsolás.
  • Esetenként a bőrbe hatoló szúrások.

Forduljon orvoshoz…

  • Ha a sérült terület szennyezett, és otthon nem tudja kitisztítani.
  • Ha a vágás két széle nem zárul össze.
  • Ha a vérzés spriccelő jellegű, vagy nem állítható el.
  • Ha a tünetek fertőzésre utalnak (a vágás vagy horzsolás gennyes; a seb napokkal a sérülés után is nagyon faj; a sebből kiindulóan vörös sávok jelennek meg; szokatlan váladék képződik; felszökik a láz).
  • Ha a vágás, horzsolás során piszokkerült a sebbe; vagy bármilyen szúrt sebe van, és az elmúlt tíz év során nem kapott (vagy nem emlékszik, hogy kapott volna) tetanuszoltást.

A betegség leírása

A sebek szúrás, vágás, horzsolás és karcolás okozta sérülések a bőr kültakaróján.

Mi okozza?

A vágást okozhatja valamilyen éles tárgy, például kés, borotva, papírlap éle, üvegcserép, éles fémszegély. Szúrt sebet ejt a hegyes tárgy, például varrótű, gombostű, ceruzahegy, ha a bőrön áthatol. Horzsolás, karcolás akkor történik, ha valamilyen durva felületű anyag, például kő vagy beton a bőr felső rétegeit ledörzsöli.

Ajánlott gyógykészítmények

LevendulaolajAdagolás: Kenjen 1 -2 cseppet a sebre, miután megtisztította.
Ajánlat: A felületi sérülésre közvetlenül rávihető.
Aloe vera gélAdagolás: Naponta háromszor-négyszer bőven kenje rá a sérült bőrfelületre.
Ajánlat: Használjon gélkészítményt vagy friss aloélevelet.
C-vitaminAdagolás: Naponta kétszer 500 mg öt napon keresztül.
Ajánlat: Hasmenés esetén csökkentse az adagot.
TeafaolajAdagolás: Kenjen 1 -2 csepp hígított olajat a megtisztított sebre.
Ajánlat: Használhatja levendulaolaj helyett.
KasvirágAdagolás: Adjon 3 csepp tinktúrát 1 kávéskanál vízhez, és kenje a sebre.
Ajánlat: Helyettesítheti vele a teafaolajat; naponta háromszor igyon 1 csésze kasvirág- vagy aranygyökérteát.
KörömvirágkrémAdagolás: Naponta háromszor kenje a sebre.
Ajánlat: Az aranygyökérkrém vagy a körömvirág- és aranygyökérkrém keveréke szintén hatásos.
BromelinAdagolás: Naponta háromszor 500 mg, üres gyomorral, öt napon át.
Figyelmeztetés: Ha véralvadásgátló gyógyszert szed, kérjen tanácsot orvosától.

A táplálékkiegészítők hatása

A fájdalmat sok, helyileg alkalmazható kiegészítő enyhítheti, amelyek emellett elősegítik a gyógyulást, megakadályozzák a sebfertőzést, és csökkentik a hegesedést. A kiegészítőket azonban csak kis sebek kezelésénél használja; ha a sérülés nagyobb, a sebszélek nem érnek össze vagy a seb fertőződhetett, orvosi beavatkozás szükséges.

A vérzés elállítása és a seb alapos kitisztítása után a sérült területre tegyen levendulaolajat mert fertőtlenítő hatású, és elősegíti a gyógyulást. A teafaolaj – kevés vízzel elegyítve – hasonló hatású, és csökkenti a hegesedést. Ugyancsak kevés vízzel elegyítve használhat még kasvirág-, körömvirág- vagy mirhatinktúrát is.

A vízzel hígított kasvirágtinktúra közvetlenül a sebre vihető, és hatékonyan véd a fertőzések ellen.

Az elsősegélyt követően kösse be a sebet. A kötést naponta háromszor-négyszer cserélje, és minden alkalommal kenjen a sebre hűsítő Aloe vera gélt vagy körömvirágkrémet, hogy csökkentse a gyulladást, megakadályozza a fertőzést és elősegítse a gyógyulást.

Figyelem! A sebekre közvetlenül csak steril készítményt tegyen! A ráhelyezés során is ügyeljen a sterilitásra – ne nyúljon közvetlenül a seb-be, illetve a kezelés előtt mindig mosson kezet szappannal.

A helyi kezelésen kívül, a sérülést követő öt napon keresztül, szájon át szedhető orvosságok alkalmazása ajánlott. A C-vitamin gyulladáscsökkentő hatású és meggyorsítja a gyógyulást. Az ananászból származó enzimkészítmény, a bromelin (bromelain) hasonlóan jótékony hatású, míg a kasvirág és az aranygyökér javítják az immunrendszer működését és gátolják a fertőzés kialakulását.

Mit tehet még?

  1. A vérzést állítsa el a sebre gyakorolt egyenletes nyomással, amihez használjon tiszta ruhát vagy gézt. Szúrt sebet hagyjon néhány percig vérezni, így a mélyebbre jutott kórokozókat a vér kimossa.
  2. A seb körüli bőrfelületet alaposan tisztítsa le. A sebet kötözze be jól, különösen, ha az ujjakon vagy a térden található, ahol könnyen szennyeződik, illetve elfertőződik. Antibiotikum használata általában nem szükséges, hacsak nincsenek fertőzésre utaló jelek.
Kutatási eredmények: Egy sérülésekkel foglalkozó tanulmány szerint az éjszakára E-vitamint tartalmazó speciális szilikonkötést viselő betegeknél a sebgyógyulás lényegesen gyorsabb volt, mint azoknál, akik nem viseltek ilyen kötést.További vizsgálatokra van szükség annak tisztázására, hogy az E-vitaminnak a hegesedés megállításában vagy visszafordításában milyen szerepe van.

A tetoválások sebészeti úton történő eltávolításával foglalkozó tanulmány rámutatott, hogy a sebgyógyulás lényegesen gyorsabb azoknál, akik napi 3000 mg C-vitamint és 900 mg pantoténsavat (B5-vitamin) szednek, mint akik csak napi 1000 mg C-vitamint és 200 mg pantoténsavat vesznek magukhoz.

Tudta? A második világháború során az ausztráliai fegyvergyárakban a gépolajhoz teafaolajat adagoltak, hogy csökkentsék a fémreszelék okozta sérülések elfertőződésének veszélyét.

Tények és tippek

Az Aloe vera növényt tarthatja az ablakpárkányon, hogy mindig a keze ügyében legyen a kisebb sebek ellátására szolgáló orvosságként. Szükség esetén törje le az egyik húsosabb levelet, hasítsa végig valamilyen éles tárggyal, majd a tiszta kocsonyás anyagot kaparja vagy préselje ki belőle.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.