Fogyókúra tudástár

Hasznos tanácsok fogyni vágyóknak

Napjainkban lépten-nyomon találkozunk a fogyókúra témakörével, s ez nem véletlen, hiszen az elhízás mára nem csak hazánkban vált népbetegséggé, hanem világszerte nagy érdeklődés övezi a különféle diétás módszereket. A kilók számlálgatása, és a sokszor éhezéssel együtt járó villámdiéták választása helyett azonban vannak olyan alapvető irányelvek, melyeket követve könnyebben sikerülhet megszabadulni a plusz kilóktól, és elérnie az egészség szempontjából is rendkívül fontos normál testsúlyt.

Vigyázzon a szénhidrátokkal!

A táplálkozás megváltoztatását kezdje az alapoknál! A legtöbb család étrendjének szerves részét képező tészta, fehér rizs, liszt, valamint a cukor nagymértékben felelőssé tehetőek az elhízásért. Köretként érdemes megismerkednie új alapanyagokkal, hiszen a hajdina, a köles, a gersli, vagy éppen  számos formában elkészíthető saláták és zöldségek nem csak feltöltik szervezetét a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de biztosítják a szükséges energiát, és nem utolsó sorban rendkívül ízletes finomságoknak is bizonyulnak. A gyors felszívódású tésztafélék és fehér kenyér helyett válassza a teljes kiörlésű változatokat, vagy tegye le voksát a barna rizs mellett!

Cukormentes folyadékok

Legtöbbször akkor nyúlunk a pohárért, ha szomjúságot érzünk, de ez a legrosszabb, amit tehetünk, ekkor ugyanis szervezetünk már folyadékpótlásért kiált. A test körülbelül 60-70 százalékát víz alkotja, így nem kell túl sok számolgatás ahhoz, hogy tisztában legyen azzal, mennyire fontos a hidratáltság. Fogyókúra idején különösen így van ez, hiszen a méregtelenítéshez, valamint az edzés során kiizzadt folyadék pótlásához nélkülözhetetlen, hogy elegendőt igyon. Húsz kilogrammonként javasolt egy liter folyadék, mely azonban semmiképpen ne cukros üdítő legyen. Ajánlottak a gyógyteák, különösen a szűz-, és a zöldtea, de remek döntés lehet a frissen facsart zöldség-, és gyümölcslé, és természetesen a szénsavmentes ásványvíz.

Rendszeres testmozgás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a mozgás fontosságát, hiszen legyen szó akár az állóképesség megteremtéséről, az immunrendszer erősítéséről, akár a plusz kilók leadásáról, és a feszes formák eléréséről, az út ezekhez egyértelműen az edzésen keresztül vezet. Ügyeljen arra, hogy fokozatosan terhelje szerezetét, ne az első alkalmakkor akarjon lefutni 10 kilométert, ha már évek óta nem mozgott! Iktassa be mindennapjaiba a mozgást, és az ésszerűség határain belül ne kímélje magát! Izzadság és a kezdeti izomláz nélkül nem fogja tudni elérni céljait, ha viszont rááldoz napi legalább fél órát a mozgásra, sokkal többet kaphat attól, mint azt a kezdetekben hiszi.

Minőségi, tartalmas étkezés

A legnagyobb tévhit azt gondolni, hogy az egészséges táplálkozás egyúttal drága is. Gondoljon csak a szénhidrátban gazdag pizzák, gyorséttermi ételek áraira, és máris látható, hogy egy finom saláta összeállítása némi főtt tojással, vagy grillezett hússal sokkal olcsóbban kihozható. Hasznos, ha mindig van otthon zöldség és gyümölcs, ezekkel két főétkezés között is csillapíthatja éhségét, és kitűnő zöldséges köretek is készíthetőek a megszokott fehér rizs, vagy burgonya helyett. A tápanyaghiányos szervezet könnyebben raktároz zsírt, arról nem is beszélve, hogy ha hiányoznak az alapvető vitaminok, ásványi anyagok, annak energikussága is kárát látja.

Este csak módjával!

Vannak, akik arra esküsznek, hogy este hat után már nem szabad enni. Ezt azonban sokszor elég nehéz betartani, amikor az egész napos rohanás után ekkor jutna idő odaülni az asztalhoz, és kényelmesen elfogyasztani valami finomságot. Ha már mindenképpen az esti órákban kezd falatozni, akkor legalább ne lefekvés előtt két órával tegye azt! Válogassa meg alaposan, hogy mi kerül a tányérra, és részesítse előnyben a salátákat, zöldségeket, a húsokat, és semmiképpen ne túrós tésztával, vagy tojásos nokedlivel tömje tele magát estefelé!

Lelki egyensúly

Az elhízás egyik kiváltó tényezője a stressz, a pszichés egyensúly felborulása. A kilókkal küzdők jelentős része akkor nyúl a nassokhoz, vagy választ egy hizlaló finomságot, ha valami nincs rendben lelki életével. Törekedjen tehát arra, hogy megteremtse azt a bizonyos vágyott harmóniát, igyekezzen kezelni a mindennapokban kialakult feszült helyzeteket megfelelően! A stresszoldásra választhatja a sportot, a jógát, a masszázst, de arra is ügyeljen, hogy ne csak munkából álljon az élete, hiszen az energikusság és a teljesítőképesség szinten tartásához nélkülözhetetlen a kikapcsolódás, mely feltölt és ellazít.

Mindemellett célszerű olyan diétás módszert választania, melyet előreláthatólag képes is lesz tartani. A legfontosabb talán annak hangsúlyozása, hogy a fogyás mindig egy folyamat részeként tapasztalható, így a teljes életmódváltás vezet majd oda, hogy egy idő után nyoma sem lesz a plusz kilóknak, energikusnak érzi majd magát, és egészségi állapotán is meglátszik az odafigyelés, valamint a tudatosság.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.