Wellness otthon

Jacuzzi, szauna és aromaterápia fájdalomcsökkentésre

A forró víz mindkettőt, a víz felhajtóerejét és a hő véráramlásra gya­korolt hatását egyesíti. Ez az elegy fájdalomcsökkentő, izom és ízületi feszültségoldó hatással is rendelkezik, ezért különösen gerinc vagy izombántalmakban szenvedők számára hatékony, de sok nyugtató, ellazító, stresszcsökkentő terápia alapja is.

Jacuzzi és a sugármasszás-fürdők

Az eredeti szó egy, manapság világhírű, sugármasszázs fürdőket gyártó cég nevéből származik. Ennek a cégnek az első terméke egy masszázs­sugaras fürdőkád volt.

Jacuzzi története

1900 körül hét Jacuzzi nevű testvér az Egyesült Államokba ván­dorolt és ott repülőgépgyártó céget alapítottak. Az egyik testvér az egyik hidraulikus repülőgép-szivattyút hasz­nálta fel egy mezőgazdasági szivattyú gyártásához, és később ezt fejlesztette tovább és alkalmazta az ízületi gyulladásban szenvedő fia vízsugaras kezeléséhez.

A család 1955-ben dobta piacra a termé­ket, és fürdőkádkellékeket forgalmazó boltokban mint gyógyászati segédeszközt kezdték árulni. A 60-as években pedig kifejlesztettek egy olyan, immár beépített masszázssugaras kádat, amely hamarosan a luxus szimbólumává vált.

A Jacuzzi infraszaunával kombinálva forró vízben történő ellazulást és a vízsugár testre gyakorolt gyógyító hatását. Ezek a sugarak lazítják a kötött izmokat és ízületeket, és természetes fájdalomcsillapítót, endorfint szabadítanak fel.

Flotációs kabin

A fotáció angol eredetű szó, jelentése lebegés. A víz felhajtóerejét alkal­mazza és gondolja tovább. Az ötlet Dr. John Cunningham Lilly nevéhez főződik, 1954-ből. A Lilly-féle tartályban 25 centi, 34 Celsius-fokos, magas sókoncentrációjú víz várja a lebegni vágyókat. Az agy a víz hőmérséklete és a súlytalanság érzete miatt az elalvás előtti állapothoz hasonló állapotba kerül.

A kabinban helyreáll a test kémiai és anyagcsere-egyensúlya, ezáltal ideális a gyógyító hatása stressz, vérnyomásproblémák és hormonális egyensúlyzavar esetén. A vízbe leggyakrabban ún. „Epsom só” kerül, amely nagyszerű természetes bőrpuhító és hámlasztó ha­tással rendelkezik. A sótartalom az, ami a lebegést okozza. A ke­zelés relaxációs hatása fokozható a fény és zene kombinációjával. Az egészségre gyakorolt legfontosabb hatások a magas vérnyomás és a stressz csökkentése, az asztma, valamint az izom- és gerincbántalmak tüneteinek enyhítése.

Aromafürdők

Az aromaolaj-kivonatokat kb. 34 Celsius-fokos meleg vízhez adagolják főleg lazító, nyugtató hatásuk miatt. A leggyakrabban használatosak a levendula, narancs, majoránna, mandarin, bazsalikom és rózsa illóola­jak. Néha a virágok szirmait is felhasználják az extra hatás érdekében.

Az aromafürdőt normál kádban is élvezhetjük, de sok fürdőben hydro- vagy jakuzzi masszázskádat alkalmaznak, így még a vízsugár jótékony hatása is társul a kezeléshez. Termálfürdőkben az aromaolajat a termál és/vagy gyógyvízhez adják hozzá. Az aromafürdő tehát egyesí­ti a hő és víz nyugtató hatását, kiegészítve az illatok jótékony hatásával.

Szauna és gőzfürdő

A szauna és gőzfürdő klasszikus hőkezelésnek számít, a hő pozitív, nyugtató, izom- és ízületlazító hatását alapul véve. A meleg tisztítja is a bőrt, hiszen az izzadással sok méreganyag távozik a szervezetből. A hő fokozza a szívverést és kitágítja a vérereket, amely gyógyító hatású és javítja a vérkeringést. A magasabb testhőmérséklet becsapja a testet, hiszen lázhoz hasonló állapotot jelez, így ösztönzi az immunrendszert és a belső szerveket is.

Szauna

A szauna általában fából készült kis szoba, ahol pihenni a padló szintjénél magasabban elhelyezett padokon lehet, és amit egy kőből készült vagy legalábbis kővel töltött fűtőtest melegít, általában 70-100 Celsius-fokra.

A szaunát általában úgy használjuk, hogy egyéntől függően, de általában 5-20 percenként felváltva tesszük ki magunkat a hideg és meleg váltakozásának. A meleg kabin után hideg zuhany vagy úszás (medencében való megmártózás) következik.

Először a pulzus a nyugalmi állapotban szokásosnak a kétszeresére emelkedik, a vér­erek perifériális ellenállása 40%-kal csökken, a diasztolés vérnyomás csökken. Amikor testünket hideg víz, éri, a vérerek összehúzódnak, a vért a kapillárisokba és a perifériális vérerekbe pumpálják. Ettől érezzük azt a bizsergető, nyugtató érzést a hideg zuhany után. A szaunának egyik kíméletesebb fajtája az infraszauna, melynek előnyös egészségügyi hatásai bizonyítottak. Az infraszauna kevésbé terheli meg a szívet (mivel jóval alacsonyabb hőfokon működik, mint a hagyományos szauna), így a gyerekek vagy idősebbek is biztonsággal használhatják.

Gőz

Csakúgy, mint a szauna esetében a gőzkamrában is a hő a közvetítő közeg. A fő különbség az, hogy a szaunában alacsonyabb a páratartalom, ezért jóval magasabb lehet benne a hőmérséklet, mint az általában 40 °C-os gőzkamrában, ahol egy majdnem légmentes térbe gőzt pumpálnak, így csaknem 100%-os páratartalmat elérve. A szaunához hasonlóan a gőz­kamra is jó hatással van a vérkeringésre, lazítja az izmokat és nyugtató hatású. Ráadásul a gőz pozitívan hat a légzőszervi megbetegedésekre is, mint például az asztma vagy különböző allergiák.

Hamam vagy törökfürdő

Egy tipikus törökfürdő (Hamam = meleget árasztó) három, egymásba nyíló helyiségből áll: a forró, a langyos (tepidarium) és a hideg „terem”-ből. A forró terem általában kupolás, a fény kis üvegablakokon keresztül szűrődik be, amitől félhomály van; alul pedig egy hatalmas márvány­tömb látható, amelyen a vendégek pihennek vagy masszázst kapnak.

A vendég először a langyos teremben pihen, ahova folyamatosan fújják be a meleg, száraz levegőt, ezáltal a fürdőző elkezd izzadni és akklimatizálódik, mielőtt a forró terembe lépne. Ez utóbbiban már le­hetőség van a márványkövön történő masszázsra vagy fürdésre (akár egyedül, akár egy ottani alkalmazott segítségével) az oldalt elhelyezett vízcsapok segítségével. Ha ennek is vége, a vendégek a hűvösebb te­rembe térnek be pihenni, feltöltődni és felfrissülni.

Tepidarium

A tepidarium (= melegedő, pihenő) az ókori Rómában a különböző hő­mérsékletű fürdőkhöz való akklimatizálódás, a rájuk való felkészülés helye volt, padlófűtéssel. Úgy tartják, hogy a tepidáriumot a forró gőzkamra után használták, mielőtt a vendég a langyos vagy hűvösebb fürdőkben folytatta volna és arra szolgált, hogy a testhőmérséklet visszatérjen a normális szintre.

Ókori feljegyzésekből kiderül, hogy a tepidáriumok gazdagon, márvánnyal és mozaikkal díszített helyiségek vagy boltíves termek voltak. Manapság (is) a különböző gyógyterápiák közötti pihenésre használják őket, ahol a vendégek fűtött nyugágyakon pihennek, amíg csak jólesik, egyenletes, állandóan 34-38 Celsius-fok közötti hőmérséklet mellett.

Aromakabinok

Az aromakabinok olyan gőzkamrák, ahol aromaolajat elegyítenek a gőzhöz. A páratartalom és hő mellett még az aromaterápia is fokozza a hatékonyságot. Egy ember általában maximum tízezer különféle illatot képes felismerni. Amikor belélegezzük ezeket a gőzben, a sejtek továbbítják az illatokról szóló üzenetet a középagyba.

A többi molekula a bőrünk pórusain keresztül szívódik fel és a nyirokrendszer segítsé­gével a véráramba kerülve jut el a szervekhez, más-más hatást ered­ményezve. Például a teafaolaj hatékony a gyulladások és gombákkal szembeni harcban. A leghatékonyabb relaxációs olajak a fentebb említett levendula, narancs, majoránna, mandarin és bazsalikom.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.