Wellness otthon

Mozgásformák időseknek, fogyókúrázóknak és terheseknek

Idősebbek is elkezdhetik

Az idősebbek számára előírt edzésterv alapelve általában az, hogy az ortopéd jellegű terheléssel járó mozgások (kocogás stb.) nem ajánlot­tak. Napi többszöri, kis intenzitású, rövid cardio-edzés ajánlott, melynek bizonyos idő elteltével növelhetjük a hosszát, és sokkal inkább azt, mint az intenzitását. Az ideális intenzitás szintje a maximális pulzusszám 50%-70% körül mozog.

Az erőgyakorlatok is hasznosak lehetnek: kétszer egy héten, alkal­manként 20-30 percig tartó gyakorlatsor javasolható a főbb izomcso­portok megmozgatására, 8-12 ismétlésszámú 8-10 típusú gyakorlattal. Fontos, hogy az idősebbek állandó kontroll alatt legyenek, inkább gépeket, mint szabad súlyokat használjanak, és hogy folyamatosan vegyenek levegőt, bármilyen erőkifejtésről legyen szó. Kezdetekkor, kb. 8 hétig, csak minimális ellenállás (pl. súlyok) igénybevételével érdemes gyakorolni.

Gyakorlatok fogyókúrázók számára

Fogyókúrázók számára alacsony, illetve közepes intenzitású, ízületeket nem terhelő cardio-edzés ajánlott. Cél, hogy 500-1000 kalóriával többet égessenek el, mint amit elfogyasztanak és ebből 300 kalóriától edzés következtében szabaduljanak meg. Fontos a helyes, egészséges étrend és 35-40 perces edzésprogram. Lehetőleg a fogyókúrázó heti 1 kg-nál (1 kg zsír = 7,700 kcal) ne adjon le többet, az ún. „drasztikus fogyókúra” elkerülése végett.

Gyakorlatok magas vérnyomás esetén

Mindenki, akinek magas a vérnyomása, ki kell hogy töltsön egy kérdő­ívet, és ha szükséges orvosi ellenőrzést javasolhatunk neki. Ami ajánlott, az a főleg alacsony, illetve közepes intenzitású cardio-edzés, szünetek­kel tarkítva, mint például a gyaloglás, kerékpározás, úszás és jogging.

10 perces rövid mozgással kezdhetjük, ami aztán napi 30-60 percre nőhet. Ha nyugalmi állapotban is magasabb a vérnyomásunk, mint 200/110, egyáltalán nem ajánlatos edzeni. Sok magas vérnyomással küzdő ember túlsúlyos is, ezért a fogyást is ajánlatos beépíteni a programba.

Terhestorna

Terhesség esetén kerülni kell az esetlegesen hasi (abdominális) traumát okozó gyakorlatokat, és érdemes az edzést a kismama állapotának megfelelően módosítani. Javallott a rendszeres, (és nem fellángolásszerű, egyszeri vagy ritkán végzett) közepes nehézségű gyakorlatsor. Kerüljük a forróságot és gondoskodjunk elegendő mennyiségű folyadékbevitel­ről. Kerüljük a háton fekvést. Ne tornázzunk, ha hüvelyváladékozás, boka-, kéz- vagy arcpuffadás, mellkasi vagy hasi fájdalom, szédülés vagy erős szívdobogás fordul elő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.