Wellness otthon

Hatékony mozgásformák az egészségért!

Aerobik

Az aerobik edzés célja a szív- és érrendszer megerősítése. Sok előre kore­ografált, talajon végzendő, tánclépésekre épülő mozgásformát alkalmaz. Általában ezek a gyakorlatok ötvözik a low impact (egyik végtag a talajon, minimális az intenzitás és ízületi terhelés) és high impact (alkalmanként mindkét láb a levegőben, intenzitás megnő) mozgásokat.

A kezdőknek vagy idősebbeknek szóló aerobic órák magától értetődően a low impact típusú gyakorlatokra fókuszálnak. (A step aerobic az alap aerobic egy intenzívebb formája, mely során az aerobikban használt lépéseket va­lamilyen magasabban elhelyezett kispaddal vagy zsámollyal nehezítik). Minden aerobic óra felépítése ugyanolyan: bemelegítés, nyújtás, a főbb aerobic elemek, levezetés és további nyújtások.

Spinning (a teremkerékpározás egy speciális fajtája)

A spinning edzéshez speciális, állítható erősségű teremkerékpárra van szükség, melynek pedálja könnyebben fordul, mint a rendes biciklié. Az órát egy „oktató” vezeti, aki zenére, szabványosított gyakorlatsort (rutinfeladatok, különböző szintek és pozíciók) vezényel le a csoportnak. Egy spinning óra nagyon intenzív tud lenni, mind aerob és anaerob gyakorlatokkal, melyek segítségével 40 perc alatt 400-600 kalóriát lehet elégetni. Ebben az esetben nehéz megmaradni a közepes intenzitás szintjén, hiszen az óra a magasabb intenzitású gyakorlatokra épül. Ezért a spinning jó fizikai kondícióban lévő egyéneknek ajánlható.

Aqua fitness (víz alatti torna)

A víz alatti torna a szárazföldi aerobik, séta, előre és hátra futás, ugrás, stb. elemeiből tevődik össze. Gyakran használnak hozzá valamilyen, lebegést biztosító segédeszközt. Az edzés zenére történik és kb. 45-60 percig tart. A víz alatti aerobik nagy előnye, hogy a víz felhajtóerejének köszönhetően nagyon kicsi az izmok vagy ízületek sérülésének veszélye, ezért is olyan népszerű az idősebb generáció körében.

Nordic walking

A „nordic walking”‘vagy magyarosabban „síjárás” olyan, gyors sétát jelöl, mely során speciális, gumivégű botokat használnak segítségképpen. Előnye, hogy kombinálja a normál sétát a felsőtest megmozgatásával, tehát nem csak a lábak, hanem a karok, mellkas, hát hasizmok és a gerinc is dolgoznak. Ennek eredménye a kardio jellegű edzésmunka, mely hatékonyan mozgatja meg az egész testet, növeli a pulzusszá­mot és kalóriát éget el, anélkül, hogy az „érzékelt erőfeszítés” mértéke változna. A botok segítenek az egyensúly fenntartásában és leveszik a terhet az ízületekről.

Köredzés

A köredzés a magas intenzitású aerobik és az ellenállással (pl. súlyzó) operáló edzés ötvözete. Egy „kör” összesen maximum 12 gyakorlatból áll, melyek között lehetnek géppel végezhetőek, kézi súlyzós gyakor­latok, és olyan alapgyakorlatok, mint a felülés, hasprés vagy ezek kombinációja. Gyakori, hogy a körök vagy egyes gyakorlatok közé aerobik típusú gyakorlatokat is beékelnek.

Az edzés bemelegítéssel kezdődik, aztán nyújtás, majd maga a gyakorlatsor (állóképességet igénylő és aerobik típusú feladatok kombinációja) következik, amit aztán levezetés és ismételt nyújtás követ. Bizonyított tény, hogy ez a típusú edzés időtakarékos módja a szív- és érrendszer és az izmok egyidejű edzésének.

Jóga, Tai Chi és Qi Gong

Ez a három mozgásforma abban hasonlít egymásra, hogy a test saját súlyát használja a hajlékonyság, állóképesség és izomerő fejlesztése érdekében. Előnyük, hogy ezek low impact mozgások, elősegítik a jobb koordinációt, egyensúlyt és izomhajlékonyságot, ezáltal az idősebbek számára is ideálisak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.