A férfi egészsége

A testedzés előnyei az egészségünkre

Elfoglalt. Fáradt. Van jobb dolga is. Miért mozogna? Nem is olyan régen még nem tettek fel ilyen kérdéseket a férfiak, mert a fizikai munkavégzés során mást se csináltak, mint mozogtak. Manapság ez már nem így van. Éppen ezért szükséges sportolni – az emberi test ugyanis arra teremtetett.

Fizikai előnyök

A testedzés elhanyagolásának követ­kezményei nyilvánvalóak annak a fér­finak az esetében, aki elhízott, kap­kodva szedi a levegőt lépcsőmászás közben, képtelen teljesen lehajolni és megérinteni a lábujját, kisebb izomfáj­dalmak gyötrik, vagy a cukorbetegség bizonyos formáitól szenved.

Jegyezzük meg! Ugyancsak könnyű látni – és érez­ni – a testmozgás előnyeit is. Amint javul az edzettsége, a zsírok helyét iz­mok veszik át, és karcsúbb, ruganyo­sabb testalkatú egyénné válik, vissza­kapja régi önmagát.

Vessünk egy pillantást az edzettség három összetevőjére: erő, állóképes­ség és hajlékonyság. Ha e tényezők a test jellemzőivé válnak, az egyszerűen elegánsabb és vonzóbb lesz.

Erő

Az erőfejlesztés megerősíti az ereden­dően férfias vonásokat: formás, nagy izomkötegeket eredményez, amelyek lehetővé teszik, hogy nehéz tárgyakat emelgessen, és erőfeszítés nélkül elvé­gezzen olyan apró-cseprő, de fontos feladatokat, mint a szög kihúzása vagy egy üveg pezsgő könnyed kinyitása.

Állóképesség

Az állóképesség-fejlesztő (más néven kardio-vaszkuláris vagy aerob) edzés képessé teszi az izmokat, a tüdőt és a szívet arra, hogy hatékony energiafel­használást biztosítsanak a hosszan tartó és élénk testmozgás – futás, túrá­zás, terepkerékpározás, síelés – során, vagy például amikor futva kell elérni a villamost.

Hajlékonyság

A férfiak gyakran másodlagosnak tart­ják, pedig a hajlékonyság fejlesztése elősegíti a feszülő, tömör izmok okoz­ta problémák, például a különféle fájdalmak, különösen a derékfájás meg­előzését. A hajlékonyság az erőnléttel is kart karba öltve jár, mert az izmok csak a mozgatásuk tartományán belül erősek, ezért minél több izmot mozga­tunk, annál ruganyosabbá s persze erősebbé válunk.

Szüksége van-e orvosra?

Vadonatúj kocsijával nyugodtan indulhat neki egy hosszú útnak is, de minél több kilométert mutat az órája, annál bölcsebb indulás előtt benézni a motorháztető alá.

Az alábbi esetekben feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat:

  • Ha a családja történetében előfordult valamilyen rákbetegség – beleértve a vastagbél-, a gyomor- és a prosztatarákot. A kérdést meg kell vitatnia háziorvosával.
  • Ha szív- és érrendszeri betegség veszélyezteti önt. Kockázati tényezők: dohányzás; családban előforduló szív­betegség; az összkoleszterinszintje 5 mmol vagy annál több, illetve a HDL kiteszi az összkoleszterin harmadát vagy annál többet; magas vérnyomás; pocakosság; lassan gyógyuló sebek, gyakori fertőzések, kéz és láb bizsergése, zsibbadtsága.

A jó kondíció fiatalít

A testmozgás meghosszabbítja az életet, és megnöveli az egészségben eltöltött évek számát. Az öregedéskutatók körében közhely, hogy azoknak a változásoknak többségét, amelyeket a közhiedelem a korosodásnak tulajdonít, a fittség hiánya okozza, ami nemcsak elkerülhető, hanem vissza is fordítható. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kilenc hónapon át folytatott aerob edzés 25 százalékkal növeli a szív és az érrendszer teljesítményét, még a 60-72 éves férfiak esetében is.

Persze nem hanyagolható el az életkorral járó hanyatlás sem

30 éves kor táján kezdődik az a folyamat, amelyben az élet­tani funkciók évente 1 százalékkal romlanak. Ám minél fittebb az ember, annál idősebb korában kezdődik a hanyatlás. Éppen ezért lehetséges, hogy fitt, idősebb férfiak ugyanolyan erővel és aerobkapacitással rendelkeznek, minta kétszer fiatalabb, ülő foglalkozást űzők. Másképpen kifejezve: az a 70 éves férfi, aki hetente három órát fordít aerob edzésre, kétszer olyan fitt, mintáz a kortársa, aki nem csinál semmit.

Testmozgással (és megfelelő étrenddel) eltávolíthatók a hasfalra rakódott zsírpárnák, fenntartható a hajlékonyság, megőrizhető a szív egészsége, lassítható a csontritkulás, és csökkenthető a sérülések kockázata. Csak arra figyeljen, hogy az életkorának megfelelő tevékenységeket válasszon. Rendszeres testmozgással fitt marad, és meghosszabbítja fiatalságát

A fittség lemérése

Minden edzésprogramban szükségesek alapkövetelmények. Az alábbi, egyszerű gyakorlatokkal többféleképpen is lemérheti, hogy milyen formában van. Miután elkezd edzeni, a tesztek segítségével időnként ellenőrizze előrelépését.

1. A felsőtest erőnléte

Gyakorlat: Súlypontsüllyesztés.

Kivitelezés: Üljön le egy szék szélére. Fogja meg a szék peremét mindkét oldalon, és támaszkodás közben a fenekét tolja le a székről. Egyenes háttal, lassan engedje lefelé a fenekét addig, amíg a felkarja párhuzamos lesz a talajjal. Azután emelkedjen vissza. Annyiszor ismételje, ahányszor csak tudja.

Jó eredmény: 10 lesüllyesztés.

2. Az alsótest erőnléte

Gyakorlat: Lassú leguggolás.

Kivitelezés: Álljon vállszélességű terpeszbe. Amennyire lassan csak lehet, hajlítsa be a térdét addig, amíg a combja párhuzamos lesz a talajjal, azután lassan nyújtsa ki a lábát. (Előrenyújtott karjával egyensúlyozzon.) Minél hosszabb ideig próbáljon kitartani. Ha már nagyon elfáradt, akkor is fejezze be a mozgássort.

Jó eredmény: 60 másodperc.

3. Aerob edzés

Gyakorlat: Lépcsőteszt. Kivitelezés: Egyik lábával lépjen fel az emelvényre, és zárja mellé a másik lábát. Lefelé lépve ismételje meg ugyanígy. Minden – mindkét lábbal történő – fel- és lelépés l-nek számít. Percenként hússzor lépjen fel-le 3 percen át. Számolja a pul­zusát 15 másodpercig, és szorozza meg néggyel.

Jó eredmény: A pulzusszám percenként 95 vagy kevesebb, ha viszonylag aktív életet él, és a harmincas, negyvenes éveiben jár.

4. Hajlékonyság

Gyakorlat: Láb ujj érintés.

Kivitelezés: Nyújtott ülésből húzza fel jobb talpát a bal combjához. Nyújtsa ki a bal karját bal lábfeje irányába, és próbálja megérinteni a lábujját.

Jó eredmény: Ha eléri a lábujját.

Mentális előnyök

Jegyezzük meg! A rendszeres testmozgásból származó pszichológiai előnyök kevésbé kézzel­foghatóak, mint a fizikaiak, de annál valóságosabbak.

Például a stressz mindig is hozzá­tartozott az élethez: ez a „harcolj vagy menekülj” ösztön, az agyban kiváltott fiziológiai reakció alapja. A modern életben azonban (a számítógép előtt vagy a száguldó, esetleg a dugóban megrekedt autónk kormánykerekénél ülve) a mentális stressz nem vezethető le fizikailag. A testmozgás megoldja ezt, és ennél többet is tesz: jó közérze­tet biztosít, javítja a problémamegoldó képességet, semlegesíti a szorongást, csökkenti a depressziót, és elősegíti a jó alvást.

Mindenre kiterjedő előnyök

A testmozgás fizikai és szellemi elő­nyei drámai hatást gyakorolnak az ál­talános egészségi állapotra. A kevésbé feszült testen kevesebb a zsír, és több az izom, a szív és az érrendszer kevés­bé hajlamos a megbetegedésre, és a rák bizonyos formái is elkerülhetők. Erősebb a csontrendszer, nagyobb a szexuális teljesítőképesség, és az im­munrendszer is jobban védekezik. Mindez együtt hosszabb életet és jobb egészséget jelent.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.