A férfi egészsége

Egészségvizsgáló módszerek

Egy sereg komoly betegség és tünetegyüttes – a magas vér­nyomástól a rák különböző faj tájiig – már a legenyhébb tünetek megjelenése előtt károsíthatja a szervezetet. Itt lépnek be a szűrővizsgálatok, amelyek még a súlyosabb tünetek jelent­kezését megelőzően kimutatják az egészségügyi problémákat.

„Egy megfelelő szűrővizsgálat olyan bajokat tárhat fel, amelyeknek a korai kezelése meghosszabbítja az életet, és javítja az életminőséget.”

Timothy B. McCall: Examining Your Doctor

Egy kis ellenőrzés

Életkora, a különböző kockázati ténye­zők és háziorvosa életfelfogása is meg­határozza, hogy milyen szűrővizsgála­tokra lehet szüksége. Az orvosok nem mindig értenek egyet egyes vizsgála­tok fontosságában, s hogy a férfiaknak mikor kell először, és milyen gyakran elvégeztetniük azokat. Beszélje meg az orvossal, hogy az ön számára mi a leg­megfelelőbb. A szakember akkor is vizsgálatot rendel el, amikor ön hatá­rozott tünetekről számol be.

Jegyezzük meg! A diagnózis megerősíté­sét vagy kizárását az orvosnak a lehe­tő legkevesebb vizsgálat elrendelésé­vel kell elérnie.

Ez csak rutin…

Húszas-harmincas évei táján ideje el­mennie a rendelőbe, hogy az orvos vi­zelet-, testsúly- és vérnyomásvizsgála­tokat végezhessen. A magas vérnyo­más nem okoz tüneteket, ezért a kor előrehaladtával legjobb rendszeres időközönként figyelmet szentelni ne­ki. A magas vérnyomás, amelyet nem kezelnek, szívrohamhoz vagy vese­elégtelenséghez vezethet. A 140/90 alatti értékeket tekintik normálisnak.

„Ezt töltse meg”, mondja majd az orvos, és a kezébe nyom egy pohárkát. A vizeletvizsgálat hasznos információ­kat nyújt a test általános állapotáról, egy esetleges cukorbajról, a vesefunk­cióról, a vesekövekről, a húgyúti fertő­zésekről, a máj és az epehólyag egész­ségéről stb.

Önvizsgálat

Rendszeres önvizsgálatainak ki kell terjednie a here, a bőr, a szájüreg és a mell vizsgálatára. A herevizsgálathoz álljon a tükör elé, és mindkét keze se­gítségével forgassa a heréjét finoman az ujjai között. Kutasson csomók, duz­zanatok vagy keményedések, azaz bár­mely szokatlannak tűnő képlet után. E vizsgálatot legjobb közvetlenül egy meleg fürdő vagy zuhany után végez­ni. A hő ugyanis ellazítja a herezacs­kót, így könnyebben megragadhatja a heréjét.

Jegyezzük meg! Ha bármit talál, ellenőriztesse az orvosával is. Aggodalomra azonban semmi ok: nem minden elváltozás rá­kos jellegű!

Rutinszerűen vizsgálja át a bőrét, talál-e olyan foltokat, amelyek aszim­metrikusak, rendellenes körvonalúak, eltérő színűek, vagy az átmérőjük na­gyobb, mint egy ceruza végén a radír. A szájüreg vizsgálatához futtassa vé­gig a nyelvét a száj belső felszínén, fo­gai belső és külső oldalán. Keressen dudorokat. A mell vizsgálata igen ha­sonló a nők által végzett ellenőrzés­hez, amikor csomók után kutatnak.

Vigyázat! Valójában a mellrák a férfiak számára halálosabb kór, mint a nőknél, mert ál­talában később veszik észre.

Elektrokardiogram (ekg)

Ha a megerőltetések nyomán mellkasi fájdalmat vagy légszomjat érez, az or­vos EKG-vizsgálatra utalhat, amely­nek során a csuklóra, a bokára és a mellkasra erősített elektródák fogják fel a szív elektromos tevékenységét. Az abnormális jelek szívbetegségre utalhatnak.

A fekvő helyzetben felvett EKG a szív nyugalmi állapotában rögzíti an­nak elektromos aktivitását. Megmu­tatja a kornak megfelelő normál hely­zetet, ami hasznos viszonyítási alapul szolgál az ezt követően rögzített EKG-f elvételhez. A terheléses EKG-t a szív megnöve­kedett munkája során rögzítik, amikor általában egy szobakerékpárt kell haj­tani. Ez megmutatja, hogy a szív fizi­kai megerőltetéskor is normálisan mű­ködik-e.

Rektális prosztatavizsgálat

Sajnos ilyen is előfordul: az orvos ujjá­val a végbélbe nyúl, többek között a prosztatarák korai jeleként tapintható duzzanatot keresve és végbélrák után kutatva. A szakértők véleménye eltér e vizsgálatok szükségességének idejét illetően; legjobb, ha ezt megbeszéli az orvossal.

Psa-teszt

Ezt a vértesztet olyan idősebb férfiak­nak ajánlják, akiknek a családjában előfordult már prosztatarák, vagy akiknek jellemző tüneteik vannak, így vékonyabb sugárban vizelnek, a vize­let a végén csak cseppekben ürül, vagy éjjelente többször kell pisilés miatt fel­kelniük.

A vizsgálat a prosztata specifikus antigén szintjét méri – ez a fehérje fel­dúsulhat a prosztatarákos férfiak véré­ben. Sajnos a PSA-teszt nem túl fajla­gos, így egyidejűleg rektális vizsgála­tot is javasolnak. Ha a PSA szintje emelkedett, az nem szükségszerűen jelent prosztatarákot, lehet egy egy­szerű fertőzés vagy prosztatamegnagyobbodás tünete is. Elképzelhető, hogy az elmúlt 48 órában történt mag­ömlés miatt nőtt meg a PSA szintje. Ilyenkor az orvos további vizsgálato­kat javasol.

Vérvizsgálat: Mit is keresnek?

A vér minden egyes szívverésnél kapcsolatot teremt a test szerveivel, tápanyagokat szállít, és salakanyagokat visz el. E szoros közelség révén a legtöbb betegség és rendellenesség valamilyen hatással van a vérre, az orvosok ezért rendelik el olyan sokszor a vérvizsgálatot. íme, néhány gyakori vérvizsgálat, és amit jelezhetnek:

Teljes vérkép: Ez egy alapvizsgálat, amely megállapítja sokféle vérsejt és véralkotó számát és alakját, hogy azok mennyi oxigént szállítanak, és hatékonyak-e a betegségek leküzdésében.

Vércukor: Ennek az egyszerű cukornak, a test fő energiaforrásának az emelkedett szintje diabéteszt jelezhet.

Bili rubin: Az idős vérsejtek pusztulásakor felszabaduló pigment magas szintje májbetegség vagy vérszegénység tünete lehet.

Kálium: Magas szintje veseelégtelenségre utalhat.

Nátrium: Túlzott mennyiségét okozhatja kiszáradás vagy valamilyen szívprobléma.

Klorid: Alacsony szintje fertőzés, bélelzáródás vagy súlyos cukorbaj jelzője lehet.

Májenzimek: Emelkedett szintjük májkárosodásra utal.

Az orvosi képalkotó eljárások

Egy betegség vagy elváltozás felismeréséhez néha többre van szükség egy egyszerű vérvizsgálatnál. Az orvosoknak kifinomult technikák tárháza áll rendelkezésükre, hogy betekintsenek a test belsejébe anélkül, hogy a szikéhez nyúlnának. Most bemutatjuk a leggyakoribbakat:

Röntgen

A röntgen hullámhossza rövidebb a fényénél, így azzal a testen áthatolva tudnak fényképet készíteni. Főként a tömör szövetek, a csontok és a fogak problémáinak felismerésére használják. Festékek és más, a röntgensugarak számára áthatolhatatlan anyagok alkalmazásával láthatóvá tehetők az erek és az üreges szervek is.

Ultrahang

A hajók mélységmérőihez hasonlóan, magas frekvenciájú hanghullámokat használnak a rejtett mélységek leképezésére. A hanghullámok visszaverődnek az eltérő sűrűségű szövetekről, így alakítva ki a belső szervek képét. A legtöbb ember a magzat­vizsgálatok során biztosan találkozott már vele. A férfiaknál főként a szív, a vese, a máj és a here leképezésére alkalmazzák.

Komputertomográfia (CT)

Ennek során a páciens körül forgó sugárforrás röntgenhullámok sorozatát bocsátja ki. Számítógépes elemzés után tiszta keresztmetszeti képet kapnak a testszövetekről, a csontokról és a lágy szervekről egyaránt. A CT akár rizs-szemnyi tumorok kimutatására is képes. CT-felvételen a test. keresztmetszeti képe látható.

Mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI)

A páciens az MRI-gépben egy hatalmas elektromágnes által körülvett ágyon fekszik, ahol erős mágneses mező és rádiófrekvenciás lökés éri. Ez utóbbi kikapcsolásakor a test által kisugárzott energia számítógépes feldolgozása a test bármely síkjában különlegesen tiszta képet tesz lehetővé. Az MRI-t főként az agy és a gerincvelő részletgazdag leképezésére és a szívizom szívroham utáni elváltozásainak a kimutatására használják.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.