Szív- és érrendszeri betegségek

Hagyományos röntgenfelvétel, ultragyors CT és MRI

Hagyomásnyos röntgenfelvétel

A hagyományos röntgenfelvétel lényege, hogy adott irányból a testre röntgensugárzást bocsátunk, a szemközti oldalon pedig egy filmre felfogjuk azt. Minél több sugárzást nyel el a röntgensugár útjába kerülő közeg (pl. a csontok), annál fehérebbnek ábrázolódik a filmen.

Az eljárás bonyolítható, ill. precizitása fokozható azzal, hogy a röntgensugarat nem egyetlen síkból, hanem a beteg testfelületét követve egy félkörívből, számos nyaláb formájában bocsátják a vizsgálni kívánt testrészre, és hasonlóan félkörív mentén, detektorok sokaságában fogják fel azokat, majd a detektorokra érkező röntgensugár erősségéhez számítógép segítségével a szürke skála egy-egy elemét rendelik, így lesznek fekete és fehér pontok, valamint mindenféle árnyalat, amely a szürke színben létezik, de amelyet az emberi szem nem tud megkülönböztetni.

Amit meg tud különböztetni, a ponthalmazok kontúrja, amelyből a számítógép kétdimenziós képet állít elő. Minden egyes kép a test egy-egy keresztmetszeti képe, egy szelete, amely a félkörív mentén elhelyezkedő sugárkibocsátó és sugárfelfogó detektorok adott állásában készült. Ez a két félkörív a fekvő helyzetű betegen a fej és a lábak irányában tetszés szerinti mértékben, tetszés szerinti magasságig mozgatható, így tetszés szerinti „szeletről” készíthető keresztmetszeti kép.

Ultragyors CT

A szív CT vizsgálatában az ún. ultra gyors CT-ek jut kiemelt szerep, amely a hagyományos CT-nél jobb felbontású, ezért pontosabb, részletesebb képet ad. Segítségével a szív legapróbb részlete is megítélhető, még a koszorúerekben lerakódott kalciumot is „látja”. Két nagy hátránya, hogy funkcionális információ nyerésére alkalmatlan, vagyis mozgókép nem nyerhető vele, és hogy igen drága. (Ebben az értelemben tehát az egyszerű ultrahang és a terheléses vizsgálat is „lekörözi”.) Mindezek miatt használata csak akkor indokolt, ha az előző kettő segítségével sem nyerhető a szívről olyan információ, amely elegendő a diagnózis felállításához.

A mágneses rezonancia elvén alapuló képalkotás (Magnetic Resonance Imaging, MRI)

Emberi testről az első MRI 1977-ben készült, egy olyan hatalmas géppel, amelynek a neve tréfásan csak „Rettenthetetlen” volt. Azóta természetesen az MRI technikája is rengeteget fejlődött, de az elve változatlan maradt. Az MRI lényege, hogy egy hatalmas és nagyon erős mágnes segítségével a test körül mágneses mezőt keltünk, amelynek hatására a test összes hidrogénatomja egy irányba rendeződik.

Ezután energiát közlünk velük, amelynek hatására azok gerjesztett állapotba kerülnek, majd az energiaközlést megszüntetjük, és hagyjuk, hogy a hidrogénatomok eredeti állapotukra, helyzetükre rendeződjenek vissza. Ez utóbbi folyamat során az egyes hidrogénatomok energiát bocsátanak ki, amelyet számítógép fog fel, értékel, és képet alkot belőle.

Az MRI előnye

Az MRI nagy előnye, hogy nem csupán keresztmetszeti, hanem hosszanti képek készítésére is alkalmas, rendkívül jó felbontású, így az egyes szervrészletek igen jól megítélhetők, és végzése nem jár sugárterheléssel. Hátránya, hogy nagyon drága, és hogy a benne lévő mágnes miatt semmiféle fém alkatrésszel nem kompatibilis.

Ez a mágnes olyan erős, hogy pl. egy kulcscsomót egy méter távolságról is a szó szoros értelmében „kitép” az ember kezéből, ezért pacemaker, fogászati fémimplantátumok, ortopédiai protézisek vagy más fém klipszek hordozása abszolút ellenjavallata a vizsgálatnak. Csak az olyan, apró fémkapcsok megengedettek, amelyek már jól beágyazódtak a test szöveteibe.

A szív képalkotó diagnosztikáját illetően az MRI minden eddigi eljárásnál részletesebb kép készítésére alkalmas, de előnyei még nem „dolgozták le” annyira a hátrányait, hogy pl. az olcsó, mégis kiváló diagnosztikai értékű ultrahangot felcseréljék vele.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.