A férfi egészsége

Élvezetesebb szex – A potencia fenntartása

A férfiak potenciájáról szóló fejezetet kezdjük két kiindulási feltevéssel: a szex csodálatos és nagyszerű dolog; és mindenkinek lehetőleg módot kell adni arra, hogy egész felnőttkorában élvezhesse áldásait. Most már csak azt kell tudni, hogy mindez hogyan érhető el.

Öntől függ, hogy mikor múlik el

Van egy egyszerű mód arra, hogy ne maradjon szex nélkül: ne hagyja abba a szeretkezést! Ha rendszeresen és gyak­ran él nemi életet, az serkenti a tesztoszterontermelést, ami viszont fokozza a nemi vágyat. Amit nem használunk, az előbb-utóbb berozsdásodik!

A másik fontos dolog, hogy tartsa észben: habár látszólag a hímvessző­nek sokszor saját akarata és „gondolatai” vannak, valójában szoros összefüg­gésben áll a test többi részével. Ebből következően, ha általában véve ügyel az egészségére, ez kulcs lehet a jó nemi élethez is. Gyakorlatilag minden részlet – a vér koleszterinszintje, az izmok feszessége, a karcsúság – hatással van a szexuális étvágyra és képességekre, nem is beszélve a vonzó külsőről.

A fejben tanyázó nemi szerv

A hímvesszővel közvetlenül kapcsolódó szerv maga az agy. Érzelmi élete, szerelmi kapcsolatának épsége elsődleges kihatással van szexuális teljesítőképességére, különösen a mai világban, amelyet a gyakori, erős stressz, a nemi szokások változatossága és az AIDS réme ural.

A szexuális tanácsadók jelentései arról tanúskodnak, hogy rengeteg lelki sérült személy keresi fel őket, arra panaszkodva, hogy elveszítették érdeklődésüket a párjuk iránt, illetve hogy ő nem érdeklődik immár irántuk. A legtöbb ilyen esetben a gyógymód nem egyéb, mint kevesebb stressz a munkahelyen vagy a családban, több alvás, és talán a legfontosabb: őszinte és nyílt kommunikáció a partnerrel.

Az impotencia leküzdése

A legtöbb, impotenciából adódó prob­léma a negyvenen túli férfiakat sújtja. A kor előrehaladtával ritkulhatnak a merevedések, és tartósságuk is csök­ken. Van úgy, hogy ez a hanyatlás el­kerülhetetlen, de sok esetben keringé­si problémákra vezethető vissza – te­hát elkerülhető. A hímvessző nem tud felágaskodni, ha nem telik meg eléggé vérrel. Ezért aztán a szív és a vérerek egészsége lehet a legjobb ellenszer.

Azoknak, akiknél valamilyen élet­tani elváltozás miatt már kialakult a merevedési zavar, számos gyógyszer áll rendelkezésre. Ilyenek például a Caverject vagy a Viagra. Végső soron merevítő implantátumot is lehet alkalmazni. A merevedési zavar másik fő forrá­sa lélektani. Férfiak milliói szenved­nek a teljesítménykényszertől, vagyis pont attól nem lesz merevedésük, hogy rettegnek.

Az első lépés impotencia leküzdé­sére az legyen, hogy a páciens megbe­szélje párjával az aggodalmait. Ha ez nehezen megy, kérje egy szexterapeuta támogatását. A legnagyobb segítség az lehet ilyenkor, ha a szakember hoz­zájárul tanácsaival a párok közötti egészséges kommunikáció kiépítésé­hez, így aztán férfi és nő kölcsönösen megértik, hogy igenis van megoldás. Népszerű megoldásnak számít az impotencia ellen, ha úgy tanulja meg ismét élvezni a szex örömeit, ha egy darabig „éhezteti magát”.

A tesztoszteron és a nemi vágy

Jegyezzük meg! A normális nemi vágy fenntartása az évek során csak úgy lehetséges, ha a tesztoszteronszint is rendben van. A férfiak 80 százalékánál ezzel nincs is probléma, habár ötvenéves kort követően azért lassan csökkenni kezd a vér tesztoszteronkoncentrációja.

Ha aggasztónak tartja a nemi vágy csökkenését, orvosa megmérheti a tesztoszteron szintjét (erre délelőtt 10 óra előtt kell hogy sor kerüljön), és ha kell, tesztoszteronpótlást alkalmaz, amelyet ezután egész életében folytatnia kell. Nagy esély van ugyanakkor arra, hogy a probléma igazából nem a testből, hanem a fejből származik, vagyis lelki eredetű. A tesztoszteronszint jelentősen változik az élet során, csúcsát serdülőkorban éri el, majd lassan csökkenni kezd.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.