A férfi egészsége

Férfiak figyelem: amikor orvoshoz kell fordulni!

A férfiasság velejárója, hogy mindenki maga szeretné legyőzni a dolgokat – fütyülve a fájdalomra, a fáradtságra, a szorongásra, a fejfájásra, a fájó izmokra. Van azonban egy apró bökkenő: senkinek sincs emberfeletti ereje. A korlátok beismerése az egészség megőrzésének alapköve ugyanúgy, mint a jó orvos.

Tudta? A pszichiáterek egyesületének 1998-as adatai szerint 12 brit férfi közül 1 súlyos depressziótól szenved, ám alig néhányuk fordul orvoshoz.

Törődjön önmagával!

Sok férfit húsz- és negyvenéves kora között nem lát orvos. Húszas éveiben azért, mert legyőzhetetlennek tartja magát: neki nem árthat semmi. A har­mincasok úgy érzik, lefoglalja őket a munka és a család, s a negyedik X-et elérve sem változik semmi. Különösen a középkorú férfiak vonakodnak orvo­suk felkeresésétől. Sok szakember meglátása, hogy ezek a férfiak csak komoly erőfeszítések árán hajlandók orvoshoz menni.

Egy tanulmány szerint az amerikai férfiak évente 135 millióval kevesebbszer mennek orvoshoz, mint a nők, és a férfiak 30 százaléka már több mint egy éve nem járt orvosnál.

Hasonló a helyzet Európában is!

Sok férfi gyak­ran csak a végső esetben fordul szak­emberhez. Aztán, ha elmegy, gátja ön­nön ellátásának, mivel túl keveset kér­dez, és alig szolgál információval saját magára vonatkozóan. Sajnos ezek a főként férfiakra jel­lemző gyarlóságok veszélyeztetik az egészséget. A férfiak átlagosan hét év­vel hamarabb halnak meg, mint a nők. A szívbetegség halálozási rátája a fér­fiaknál kétszer magasabb, mint a nők­nél. A férfiak halálozási aránya szá­mos más okból – így balesetek, öngyil­kosság, gyilkosság és az alkohollal összefüggő betegségek miatt – is ma­gasabb.

Mi az ellenérzés oka?

Nincs hiány az elméletekben, hogy miért is idegenkednek a férfiak az or­vosi ellátástól. Az alábbiakban ezek­ből mutatunk be néhányat.

Nem tartják férfiasnak. Egy férfi a gyengeség jelének érzi, ha egyáltalán odafigyel az egészségi problémájára, nemhogy annak megoldásáról gondol­kodna. Hiszen hányszor hallotta gyermekkorában, hogy „viseld férfiasan”. Ennek hátterében a férfiak szocializá­ciójának módja állhat. Egy nő sokkal könnyebben fordul orvoshoz csak azért, mert nem érzi magát tökéle­tesen.

Nem jut el hozzájuk az üzenet. Egy férfit nem biztatnak arra, hogy törőd­jön a testével, így hajlik figyelmen kívül hagyni annak jelzéseit, míg a tüne­tek súlyossá nem válnak. A nők pél­dául szinte naponta hallanak a mellük havonta végzett önvizsgálatának szük­ségességéről. A férfiakat nem figyel­meztetik ugyanígy a számtalan lehet­séges probléma intő jeleire, sem orvo­suk felkeresésének fontosságára.

Ismeretlen tájakon járnak. A rák­szűrések, a fogamzásgátlás, az emlő­vizsgálat, a terhesség és a szülés révén a nők hozzászoknak az orvosi vizitek­hez. A férfiak nem. Ezt látszik tükröz­ni egészségügyi-gazdasági berendez­kedésünk is. Elfogadott, hogy a nők szükségszerűen nőgyógyászati és szü­lészeti ellátásra járnak, ám az egész­ségbiztosítás nem gondoskodik ha­sonlóan a férfiakról, és a munkaadók vonakodhatnak férfi alkalmazottaik elengedésétől, amikor orvoshoz sze­retnének menni.

Urai akarnak lenni a helyzetnek. Ösztönösen a maguk feje után men­nek. Ha vizelési zavaraik vannak, azt gondolják: „Majd elmúlik, ha nem iszom annyi kávét.” így aztán mindent megtesznek, csak hogy ne kelljen or­vosért telefonálniuk, hiszen ha már nála vannak, sorsuk az ő kezében van.

Zavarban vannak. Sok férfi kelle­metlennek érzi, ha egészségi problé­máiról kell beszélnie, főleg, ha az im­potencia, a prosztatagondok, a vastag­bélproblémák vagy a vizelés kerül szó­ba. Igen kényesek arra, ha az orvosok az altáji anatómiájuk körül mozgo­lódnak.

Félnek. Senki sem szeret szembe­nézni az öregedéssel. Az idült beteg­ség gyógykezelésénél szerzett első tapasztalatok igen fájó eseményeket ve­títhetnek előre.

Tünetek, amelyekre oda kell figyelni

Ne próbáljon önmaga határozni arról, hogy szüksége van-e orvosra, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja. Találjon egy orvost, amilyen gyorsan csak lehet!

Mellkasi fájdalom

A szívproblémák tünetei a percekig tartó feszítő, szorító fájdalomtól egészen a határozatlan mellkasi kényelmetlenségig terjedhetnek. Engedje, hogy orvosa döntse el, miről is van szó – ne te ítéljen önmaga!

Súlyos nehézlégzés

Normális, ha a lépcsőn felszaladva kifullad, ám ha ok nélkül levegőért kapkod, akkor igenis azonnali orvosi segítségre szorul.

Érthetetlen vérzés

Ha a vér olyan helyeken tűnik elő, ahol semmi dolga, így a vizeletben vagy a székletben, az bajt jelent. Ha a végbele vérzik, az mindig elég ok arra, hogy amint lehet, beszéljen az orvossal.

Szédüléses időszakok

Nem kell aggódni, ha meginog, amikor a telefonra válaszolva túl gyorsan ugrik fel a helyéről. A szédülés oka azonban néha számos komolyabb dolog is lehet, amilyen a stroke is, ezért ha ezek az esetek súlyosak, vagy gyakran jelentkeznek, mihamarabb hívja fel * az orvost.

Impotencia

Ha tartósan merevedési zavarral küzd, ha késik vagy hamar múlik, elég oka van rá, hogy orvosi tanácsért folyamodjon. Ennél azonban többről van szó. Az erekciós zavarok a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri betegség jelei is, s ezek bármelyike végzetes lehet. Ez még inkább sarkallja az orvos felkeresésére.

Túlzott szomjúság, gyakori vizelés

A kínzó szomjúság és a gyakori vizelés tünetei, különösen, ha azok fáradékonysággal vagy súlyvesztéssel párosulnak, a cukorbetegség intő jelei lehetnek. A leggyorsabban keresse fel az orvost!

Sebgyógyulási zavarok

A szokásosnál lassabban gyógyuló vágás arra int, hogy az immunrendszere nem működik tökéletesen. Kérjen időpontot az orvostól, aki vérvizsgálatot végezhet.

Hosszan tartó betegség

Még a máskor könnyen kezelhető megbetegedések, minta megfázásos tünetek vagy az enyhe lázas állapotok is orvosi beavatkozást igényelnek, ha azok három-négy nap után sem javulnak. Mindegy, hogy a tünetek súlyosak-e vagy enyhék – ha nem múlnak, menjen orvoshoz.

A 10 leggyakoribb ok, amiért a férfiak orvost hívnak

 • Tartós köhögés
 • Vizelési és erekciós zavarok
 • Párkapcsolati problémák
 • Torokproblémák
 • Hátfájás, fülfájás, láz vagy bőrkiütés
 • Látászavarok
 • Nátha vagy térdfájás
 • Orrvérzés
 • Gyomorfájás, fejfájás vagy magas vérnyomás
 • Depressszió

A családi kórtörténet jelentősége

Ha a családjában előfordult már valamilyen egészségügyi probléma, arról tájékoztatnia kell az orvost is. Ez alapján ő majd eldönti, hogy ha egyáltalán szükséges, milyen vizsgálatokat javasol, és milyen gyakran kell megjelennie nála.

Itt szólunk az e tekintetben fontos kórformákról és azok megelőzésének módjairól.

Hipertenzió (magas vérnyomás)

Lehet magas vérnyomása anélkül, hogy tudna róla, mivel tüneteket nem okoz. Igen magas nyomásértékeknél stroke alakulhat ki, ezért fontos, hogy ha a családjában bárkinek is volt már magas vérnyomása vagy stroke-ja, a háziorvosa vagy egy nővér legalább pár évente megmérje a vérnyomását.

Szívbetegség

Ha a családja szívbetegséggel terhelt, mindenképpen szokjon le a dohányzásról, és háziorvosa rendszeres koleszterin­szint-mérést is javallhat. Ha ez magas, oda kell figyelnie rá, és különleges étrendet kell követnie. Ha az utóbbi nem jár sikerrel, szüksége lehet tablettákra is, bár ez általában a kezelés utolsó mentsvára.

Cukorbaj

Egy éhgyomorra történő vércukorteszt vagy vizeletvizsgálat kiderítheti, van-e kezdődő diabétesze.

Vastagbélrák

Ha a közvetlen rokonságában volt már vastagbélrákos, az orvos kolonoszkópiát javasolhat. Ez egy nem éppen kellemes vizsgálat, de jobb mihamarabb észrevenni a belek elváltozásait vagy a polipokat, mint vállalni a későn felismert probléma kockázatát. Ha már fekélyes bélgyulladást hordoz, még fontosabb lehet az egész bélrendszer átvizsgálása. Néhány specialista évenként elvégzett kolonoszkópiás vizsgálatot ajánl.

Prosztatarák

Sok férfi anélkül tesz szert a prosztata valamilyen típusú daganatára, hogy tudomása lenne róla. Ha azonban az édesapjának már volt, jó, ha beszél erről az orvossal, mivel számos vizsgálat – köztük a végbéltükrözés és többféle vérteszt – áll rendelkezésre, hogy kiderüljön, ön is az esélyesek közé tartozik-e.

Idült glaukóma (zöld hályog)

Ez is örökölhető jellegű betegség, és a szemészek által végzett rutin szemvizsgálattal könnyen kimutatható.

Magas koleszterinszint

Ellenőriztesse a koleszterinszintjét, ha a családban felmerült már a probléma. Az orvos elmondja majd, kell-e további vizsgálatokra mennie.

Hallás

Hallászavarok esetén ki kell vizsgálni az okot.

Hozzáállás kérdése

Törje meg az orvosi ellátással szembe­ni ellenállását! Egy orvos nem csak a betegek lábra állítását végzi. A meg­előző orvoslás útjai kicsattanó egész­sége megőrzését is szolgálják. Próbál­jon orvosára mint az élet játékán átse­gítő edzőre gondolni – ő egy képzett profi, aki ismeri az egészség útjait. Kettőjük csapatának legfőbb célja, hogy önt egy aktív és termékeny élet, egy szép kor megéréséhez segítse.

Bejelentkezés a háziorvoshoz

Ha új helyre költözik, alapvető lenne, hogy bejelentkezzen az ottani házior­vosok egyikénél. A férfiak notóriusán elhessegetik az ilyesfajta gondokat, amikor épek és jól érzik magukat, de mégsem kellene az orvosválasztást az utolsó, vészes pillanatra halasztani.

Amikor először megy a háziorvos­hoz, ő egy általános kivizsgálást ajánl, amihez persze egy rutin vizelet- és vér­vizsgálat is tartozik. Az orvos feladata páciense magasságának, testsúlyának, vérnyomásának és bármely, az egész­ségét érintő részletnek a feljegyzése. Ne felejtsen el tájékoztatást adni a csa­ládja orvosi problémáiról se.

Beszéljen nyíltan!

Talán egyértelműnek látszik, de na­gyon fontos hangsúlyozni, hogy az or­vos előtt nyíltan beszéljen. A felmérések szerint a férfiak jóval passzívab­bak a nőknél, amikor orvoshoz kerül­nek, és egészségük emiatt is csorbát szenvedhet.

A szakorvossal hatékonyabban kommunikáló páciensek kórjóslata jobb. Az orvos-beteg viszonyt vizsgáló egyik tanulmány rámutatott arra, hogy a férfiak kevesebbet kérdeznek, keve­sebb információval szolgálnak, és ér­zéseiket is jobban takargatják, mint a nők. Egy-egy 15 perces orvosi vizit al­kalmával a férfiak jellemzően egyetlen kérdést sem tettek fel, míg a nők átla­gosan hatszor kérdeztek.

Az is kiderült, hogy a férfiak meg­kukulnak, ha az orvosukkal intim részletekről, így például a szerelmi éle­tükről kell beszélniük. Ám a nemi mű­ködés mégiscsak az általános egészsé­gi állapot fontos mércéje lehet, ezért elengedhetetlen, hogy bátran szóljon bármely észlelt változásról vagy zavar­ról. És ne várja, hogy az orvos hozza fel a témát. Bár csodás lenne, ha az orvo­sok maguktól kérdezgetnének, valójá­ban ezt igen kevesen teszik meg.

Alternatív gyógymódok

Emlékszik még azokra az időkre, amikor a terápiaválasztáskor csupán egy-két orvos közül kellett dönteni? Mára már se szeri, se száma a specialistáknak és a szakértőknek az akupunktúrától a zen terápiáig.

Míg a hagyományos orvoslás igen hatékony lehet a heveny bajok, főként a vészhelyzetek vagy a súlyos betegségek kezelésében, gyakran kevéssé hasznosnak bizonyul az idült problémák, az ízületi gyulladások vagy a migrén ellátásában. Itt lépnek a képbe az alternatív módszerek, amelyek közül manapság már sok elismert. A kérdés nem a hagyományos orvoslás, illetve az alternatív terápia vagylagos választására irányul, inkább e két terület ötvözésével a jó egészség integrált megőrzése a cél. Az igazán jó ellátásnak minden lehetőséget szem előtt kell tartania.

Legyen óvatos, és használja a józan eszét az alternatív terápia, illetve szak­ember kiválasztásánál. A terapeuta hitelessé­gét mindig ellenőrizze egy szakmai testület­nél, és soha ne mondjon le a hagyományos kezelési módról egy alternatív út javára.

Íme, a három legelterjedtebb és legelfogadottabb alternatív gyógymód:

1. Akupunktúra

A hagyományos kínai gyógyászatban legalább 5000 éve alkalmazott akupunktúra szakembere meghatározott pontokon finom tűket helyez a bőr alá. Ezek a pontok a test „energiavonalain”, a esi ösvényein találhatók, amelyek 14 láthatatlan, egymást keresztező csatorna mentén futnak.

Az akupunktúra különböző egészségügyi problémák esetében alkalmazható, de a nyugati kultúrákban elsősorban fájdalom­csillapításra és a káros anyagokról való leszokás elősegítésére használják.

2. Oszteopátia

Az oszteopátia – a kiropraktikával együtt – az izmokat és az ízületeket érintő számos probléma népszerű alternatív kezelési módja. Az oszteopata a gerincet és az ízületeket stimulálva, serkenti a test idegrendszerét és természetes védekező mechanizmusát. Az eljárást leggyakrabban hátproblémák és fejfájás esetében használják.

3. Homeopátia

Elsőként Hippokratész görög orvos lett figyelmes arra, hogy bizonyos természetes anyagok nagy mennyiségben képesek az egészséges emberben a betegségek tüneteihez hasonlókat előidézni, míg ugyanezen anyagok kisebb adagjai enyhítik ezeket a tüneteket. A 18. században egy német orvos, Samuel Hahnemann kifejlesztett egy ezen az elméleten alapuló kezelési módot, amelyben a növényekből, ásványokból és állatokból származó anyagok rendkívül kis mennyiségei erősítik a test ellenálló képességét, és enyhítik a tüneteket.

Amikor baj van

Egy felmerülő egészségügyi problémá­ra az ember alapvetően négyfélekép­pen reagálhat. Nem vesz tudomást a bajról, és várja, hogy az magától elmúl­jon. Ha egy kicsit komolyabb a problé­ma, önmaga kezelheti, például bekö­tözheti a sebet, vagy fájdalomcsillapí­tót vehet be. Orvost is hívhat, illetve a legközelebbi kórház ambulanciájára siethet.

Néha a tünetek olyan enyhék, hogy – ha máskülönben egészséges – bizo­nyos kivételekkel nyugodtan elfelejtkezhet róluk. Ez a kiváró hozzáállás le­hetőséget ad a szervezetnek a beavat­kozás nélküli öngyógyulásra. Van azonban néhány olyan, látszó­lag ártalmatlan tünet, amely azonnali orvosi ellátást kíván. Ezek mellett, ha enyhe tü­netei egy hétnél tovább tartanak, biz­tos, ami biztos, menjen el orvoshoz.

Bekapok két aszpirint…

Néhány tünet, ha mégoly enyhe is, ar­ra ösztökéli, hogy lépéseket tegyen a kellemetlenség oldására, s ilyenkor be­vesz egy fájdalomcsillapítót, vagy egy­szerűen lepihen egy kicsit. Míg a tüneti kezelés átmeneti eny­hülést hoz, próbálkozhat az ok kiderí­tésével, és egyes esetekben sikerrel is járhat. Ha például három csészénél több kávé elfogyasztása után mindig savlekötőt kell szednie, jól jöhet a ká­véadag csökkentése.

Az enyhébb tünetek túlnyomó többsége tehát kezelhető ilyen módon is. A komolyabb problémák azonban dacolnak az öndiagnózissal és az ön-kezeléssel, és egy hozzáértő szakértel­mét igénylik. És bár a házilag kezelhe­tő tünetek listája igen hosszú, ezek mindegyike orvosi figyelmet érdemel, ha nem akar szűnni, vagy erősödik. Tanuljon meg odafigyelni a test jelzé­seire, és cselekedjen azoknak megfele­lően.

Ideje orvost hívni

Ha enyhe tünetei nem javulnak ma­guktól vagy kezelési kísérletei ellené­re, orvosra van szüksége. Honnan tudhatja, hogy egy tünet túllépte a határt, és orvosi figyelmet igényel? A válasz az, hogy minden új és súlyos vagy tar­tós tünet esetén hívjon orvost.

Más szavakkal, egy közönséges fej­fájásra nyugodtan szedjen aszpirint vagy paracetamolt, ha azonban a fejfájása olyan erős, amilyet eddig még so­ha nem tapasztalt, azonnal forduljon orvoshoz. Tegyen így akkor is, ha ke­vésbé komoly fejfájása napokig nem akar alábbhagyni.

Vezessen feljegyzést a tüneteiről, és kövesse nyomon azokat. Legyen tárgyszerű, és kerülje a kényszeres lekicsinylést vagy a túlzásokat. Egy fel­jegyzés hasznos segítője lehet az or­vosnak a diagnózis felállításánál. Ne hessegesse el a komoly tünete­ket, mint a légszomj, a szédülés, a sú­lyos fájdalom vagy az érthetetlen vér­zés. Ha a tünetei gátolják egyszerű, mindennapos feladatai elvégzésében, forduljon orvoshoz.

VÉSZHELYZETBEN

Amikor egy tünet nyomán hirtelen el­veszti az erejét, vagy az olyan életve­szélyes helyzetet sejtet, mint a szívro­ham, siessen az ambulanciára, vagy hívja a mentőket. Ha erős mellkasi fáj­dalmat vagy légszomjat tapasztal, ne vesztegessen értékes perceket, arra várva, hogy a probléma magától meg­szűnjön. Vészhelyzetben az élete múl­hat a gyors cselekvésen.

A férfiak kórházba kerülésének 10 gyakori oka:

 • Szív- és érrendszeri műtétek
 • Mellkasi fájdalom
 • Hasi fájdalom vagy vérzés
 • Izom-csontrendszeri műtétek
 • Sérvek és visszerek
 • Húgyúti panaszok, vizeletképtelenség
 • Balesetek és törések
 • Fertőző betegségek
 • Légzési nehézségek
 • Bőr- és szöveti műtétek

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.