A férfi egészsége

A férfiakat érintő rákos megbetegedések

A rák félelmetes...

…de már közel sem olyan kivédhetetlen gyilkosunk, mint valaha volt. Nem csak gyógyítható, de mielőtt túl késő lenne, időben ki is mutatható. Mi több, sok fajtáját meg lehet előzni. A legtöbben persze mégis inkább arra szavaznának, hogy soha ne kapják meg ezt a betegséget.

Megelőzhető és gyógyítható

A ráknak több mint száz különböző formája ismert. Ami mindegyikre jel­lemző, hogy a hűtlen sejtek túllépik a test természetes fékező mechanizmu­sait, és ellenőrzés nélküli szaporodás­ba kezdenek. Eztán a ráksejtek szét­szóródnak a testben, az ép szövetekbe is eljutnak, elzárják a vérkeringés út­ját, erodálják a csontokat, és károsít­ják az idegeket.

Ennyit az ijesztő részletekről. A rák megelőzése abból áll, hogy az ember kerüli az ismert rákkeltő anyagokat, egészségesen él, és orvosi szűrésekkel időben elcsípi a még könnyen kezelhe­tő stádiumban lévő daganatokat. Mindezeknek a módszereiről nyújt tá­jékoztatást ez a fejezet.

Mi okozza a rákot?

Az orvosok gyakran nem ismerik a pontos hátterét, de a ráknak sok kivál­tó tényezője lehet. A két legfőbb a ge­netika és a környezet; s egyidejűleg mindkettő hathat. Vannak emberek, akik öröklötten hajlamosak a családjukban jelentkező bizonyos ráktípusokra. Ebbe a kategó­riába tartozhat a vastagbél- és a gyo­morrák.

Számos rákfajtánál a környezeti té­nyezők is jelentős szerepet játszanak

Az ember tartósan kiteheti magát a rákkeltő anyagok (karcinogének) hatá­sának: ennek egyértelmű példája a do­hányzás; s ilyen lehet a nagy dózisú nukleáris háttérsugárzás is. Bármi legyen is az ok, a rák kifejlő­désének esélyeit az életmód is befolyásolja. Egy specialista becslése szerint az életmódban bekövetkezett változá­sok mintegy 70 százalékkal csökkent­hetik a rák esélyét. Ez többet jelent a dohányzás egyszerű feladásánál: az egészségesebb életet általában.

A kutatók nagy figyelmet fordíta­nak az étrendnek és a testedzésnek a rák fejlődésében játszott szerepére. Az étrend különösen fontosnak tűnik. Tudjuk például, hogy a magas zsír- és alacsony rosttartalmú ételek tartós fogyasztása növeli a vastagbélrák kocká­zatát.

Tanulmányok szerint azok az emberek, akiknek az étrendjében csak kevés gyümölcs és zöldség szere­pel, kétszer esélyesebbek a tüdőrákra, mint azok, akik sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Ennek oka a leveles zöldségekben fellelhető béta-karotin (az A-vitamin egyik formája) lehet, vagy a sok növényi olajban meg­található E-vitamin.

Egy harmadik le­hetőség, hogy az egészséges étrend köztudottan zsírszegény, a zsír pedig a tüdőrák kockázati tényezőinek egyike.

Az ismert karcinogének

Az összes rákos eset több mint felét a rákkeltő anyagok okozzák

Minden karcinogén anyag talán legismertebbike a dohányfüst; ma a vi­lág rákos haláleseteinek leggyakoribb okozója a tüdőrák. Néhány más rák­keltő anyag a sugárzás, a radon (a föld­ből szivárgó természetes radioaktív gáz), a napfény ultraibolya sugárzása, az alkohol és a kémiai, ipari anyagok, mint az azbeszt, az arzén, a vinil-klorid és a benzol.

A rák kialakulásának valószínűsé­ge a karcinogének behatásának időtar­tamával és intenzitásával egyenes arányban nő. Például esélyesebb a tü­dőrákra az, aki negyven éven át na­ponta két doboz füstszűrő nélküli ci­garettát füstöl el, mint az, aki tíz évig napi fél doboz filteres cigarettát szív.

A gyanúsítottak

Hosszú listája van már a szakértők ál­tal rákkeltőnek gondolt dolgoknak, de valóban káros hatásukat még nem si­került kétségkívül bizonyítani. Ebbe a kategóriába tartozik a légszennyezés is. Ahogyan azt egy főorvos kifejezte: nem ugyanaz tudni, mint sejteni.

A rák intő jelei

A rák intő jelek és tünetek garmadáját produkálhatja. Ha az itt felsorolt tüne­tek bármelyikét észlelné magán, ne es­sen pánikba!

Mindegyikük más prob­lémát is jelezhet, mégis mind orvosi vizsgálatért kiált:

 • A székelés vagy a vizeletürítés megváltozása. Ez a vastagbél-, a húgy­hólyag- vagy a prosztatarák jele lehet.
 • A nem gyógyuló kelés száj- vagy bőrrákra utalhat.
 • Egy anyajegy vagy szemölcs szem­beszökő változása a bőrrák jele lehet.
 • Szokatlan vérzés vagy váladékozás. A véres vizelet például húgyhó­lyag- vagy veserák miatt is lehet. A vé­res széklet hátterében vastagbélrák is állhat. A vérköpés oka lehet tüdőrák.
 • Duzzanat vagy csomó bárhol a tes­ten, akár a heréken is.
 • A tartós emésztési zavar vagy nyelési nehézségek a gyomor, a nyelőcső vagy a garat rákos betegségére utal­hatnak.
 • Az idült rekedtség vagy a nem szű­nő köhögés a tüdőrák intő jele lehet.
 • Nem szűnő, alacsony láz.
 • Tartósan sápadt arcszín.
 • Szokatlan fáradtság.
 • Túlzott sérülési hajlam.
 • Állandó fejfájás.
 • Étvágytalanság vagy látható ok nél­küli súlyvesztés.
 • Bármely, látható ok nélküli gyötrő fájdalom a csontokban vagy máshol.

Kockázati csoportok

 • Dohányosok: a világon a férfiak tüdőrákjának mintegy 85 százaléka a dohányzással kapcsolatos; a dohányzás a fő oka a nyelőcső-, a száj-, a gége-, a hasnyálmirigy-és a húgyhólyagráknak is.
 • Helytelen étrenden élők: a sok zsírt és kevés friss zöldséget fogyasztók esélyesebbek a vastagbél- és prosztatarákra.
 • Túlzott alkoholfogyasztók: esélyük nagyobb a máj-, a száj-, a torok-, a nyelőcső- és a gégerákra.
 • A napimádók, főként a világos bőrűek a bőrrák kockázatát hordozzák.
 • Akinek a családjában volt már rákos beteg, így vastagbél-, gyomor-és prosztatarák.
 • Bizonyos ipari és vegyi anyagoknak kitett személyek: ilyen rákkeltő lehet az azbeszt, az arzén, a benzol és a vinil-klorid.
 • Azok, akiket radonterhelés ért; ez a természetes radioaktív gáz a földről szivároghat az otthonunkba.

Gondolja meg!

 • Az Egészségügyi Világszervezet jóslata szerint az ismert rákesetek száma a következő 25 évben a legtöbb országban a duplájára nő majd. Ennek a növekedésnek a számottevő részét a prosztatarák gyakoriságának világszerte 40 százalékos emelkedése adhatja.
 • Évente majdnem 1 millió férfi kap tüdőrákot. A világ legtöbb részén nő ennek a betegségnek a gyakorisága, bár azokban az országokban, ahol a dohányzás már nem olyan elterjedt, mint régen – például USA, Nagy-Britannia, Finnország -, az arány csökkenni kezdett.
 • A férfiaknál világszerte a tüdő-, a vastagbél- és a prosztatarák a legáltalánosabb.
 • Az elmúlt 30 évben a legtöbb iparilag fejlett országban folyamatosan csökkent a gyomorrák előfordulása. A járványkutatók ezt a több friss gyümölcs és zöldség és a kevesebb füstölt, tartósított és sós étel fogyasztásának tulajdonítják.

Jó- vagy rosszindulatú?

A tumor egy abnormális szövetszaporulat, amely semmilyen élettani célt nem szolgál. Két típusa van: a rosszindulatú (rákos) és a jóindulatú. Ha az önálló rákos sejt növekedésnek indul, daganattá fejlődik, amely kitörve, végül elpusztítja az egészséges környező szöveteket. Ekkora ráksejtek áttéteket képeznek, azaz a vérárammal vagy a nyirokutakon keresztül a test más részeibe is eljutnak, s ott is tumorokat i hoznak létre. A jóindulatú daganatok nem hajlamosak ilyen vándorlásra, nem rákosak. A rákos tumorok lényegüknél fogva rosszindulatúak.

Jegyezzük meg! A rákszűrés legfőbb célja, hogy elcsípje a tumorokat, mielőtt azok áttéteket hoznának létre. Ha már van metasztázis, a gyógyulás esélyei jelentősen csökkennek. A rákos sejtek növekedési és áttétképző üteme változó, de a legtöbb ráknak évekre van szüksége a szóródáshoz.

Bár fontos a rák intő jeleinek figyelése, igazság szerint tüneteket általában már csak a kór előrehaladott stádiumában észlelni. Emiatt a lehető legbölcsebb, ha a rákmegelőzésre törekszik, egészségesen él, és kerüli az ismert rákkeltő anyagokat.

Az orvosok küzdelme a rákkal

A rák kezelésének első lépéseként az orvosok felmérik, mennyire előrehaladott stádiumban van a betegség. A kezelési stratégiák változhatnak a rák fajtája, stádiuma, a sejtek agresszivitása és a páciens személyes jellemzői szerint. Egyidős szívbeteg férfi például lemondhat lassan növő prosztatatumorjának kezeléséről, míg egy fiatalember, akinek a várható élettartama hosszabb, inkább kezelteti magát.

A rák kezelésének alapvető módszerei a műtét, amelynek a célja a tumor kivágása a testből; a sugárterápia, amelynek során koncentrált sugárnyalábbal igyekeznek elölni a daganatot; és a kemoterápia, amikor a páciens erős gyógyszereket szed a sejtosztódás megállítására. A műtét és a sugárzás a helyi, még nem szóródott tumorok kezelését szolgálja, míg a kemoterápiával a vérrel vagy a nyirokrendszeren át szóródott rákos sejteket célozzák meg. A szakemberek gyakran többfrontos támadást indítanak a rák ellen, azaz kombinálják ezeket a módszereket.

Egyes szakértők hiszik, hogy egy újabb módszer, az immunterápia fegyvere egyre fontosabb szerepet kaphat a rákellenes arzenálban. Ennek alapötlete az, hogy rákellenes vakcinákkal támogatják a test saját immunrendszerét az ellenség legyőzésében.

Minden férfi rémálma

A férfiaknak hálásnak kell lenniük azért, hogy a pénisz rákja hihetetlenül ritka. Ahogyan azt egy orvos onkológus és járványkutató mondta, a péniszrák általában a körülmetéletlen férfiaknál jelentkezik. Emiatt gyakoribb – bár ott is hihetetlenül ritka – Ázsiában és Dél-Amerikában, mint Európában és az USA-ban.

A péniszrák kapcsolatba hozható a rossz higiéné vagy a nemi úton terjedő betegségek által okozott idült fertőzésekkel is. Tünete lehet bármely abnormális jelenség a pénisz felületén, így kiütés, dudor, kelés vagy bármely szokatlan elváltozás. Bár ezek a tünetek sok más betegséget is jelezhetnek, ha bármi szokatlant észlel, forduljon orvoshoz.

1. Tüdőrák

Tünetek

Mint sok más rák esetén, a tüdőrák tüneteinek a megjelenése is gyakran a betegség viszonylag előrehaladott stádiumát jelzi. Figyeljen oda a nem szűnő köhögésre és a véres köpetre. A tüdőrák intő jelei lehetnek az idült hörghurut, a mellkasi fájdalom és a légszomj is.

Okok

A tüdőrák okozóinak listáját mérföldes előnnyel a dohányzás vezeti. A könnyű dohányosok tízszer esélyesebbek a tüdőrákra, minta nem dohányzók; a kemény dohányosok esélyei huszonötször nagyobbak. A passzív dohányzást is kockázati tényezőnek tekintik. A tüdőrák egyéb, ritkább oka lehet a kémiai vagy ipari vegyületek, így az arzén, a radon és az azbeszt tartós behatása.

Kezelés

Műtét; sugárterápia; kemoterápia.

Megelőzés

 • Ne dohányozzon! A tüdőrák világszerte bármely más ráknál több férfit öl meg, és az összes eset 85 százaléka a dohánnyal kapcsolatos.
 • Táplálkozzon megfelelően! Még nem bizonyított, ám egyes kutatók szerint a béta-karotin, amit a test A-vitaminná alakít, segíthet a tüdőrák megelőzésében. Arról is tudunk, hogy a szelén, a C- és E-vitamin megóvhatja a tüdőt a ráktól. A vitaminok nyújtotta védelem legjobb kihasználására egyen napi 5-9 alkalommal gyümölcsöt és zöldséget A vitamin kiegészítők hatékonyságát még nem erősítették meg.
 • Igyon mértékletesen! A tanulmányok rámutattak, hogy a túlzott alkohol­fogyasztás fogékonyabbá tesz a tüdőrákra.
 • Kerülje a szennyező anyagokat! Kerülje a környezetterhelő radon, arzén és azbeszt tartós hatását, a légszennyező anyagokat és a passzív dohányzást.

2. Vastagbélrák

Tünetek

Bármely, egy hétnél tartósabban fennálló székelési zavar a vastagbél­rák intő jele lehet. A véres széklet ennél még komolyabb figyelmeztetés, amiről tájékoztatni kell az orvost. Figyeljen az alhasi duzzanatokra vagy fájdalomra és a rejtélyes súlyvesztésre is.

Okok

A vastagbélrák általában a bélben fejlődő polipokból alakul ki. Erős genetikai hajlamról is tudunk: ha a szűk családban bárkinek volt már vastagbélrákja, az ön esélyei is adottak. A gyulladásos bélbetegségek is kockázatot jelentenek.

Kezelés

Műtét; sugárterápia; kemoterápia.

Megelőzés

 • Ismerje meg családja kórtörténetét! Ha bárkinek a családban volt már vastagbélrákja vagy gyulladásos bélbetegsége, tanácsos nagyobb éberséget szentelnie a vastagbélráknak.
 • Ha a családban előfordult már vastagbélrák, beszéljen az orvossal az esetleg szükséges vizsgálatokról és azok gyakoriságáról. Egy normál vizsgálat alkalmával a székletben lévő vér mikroszkopikus jeleit kutatják. A szakember más, invazívabb vizsgálatokat (rektoszkópia, kolonoszkópia) is javasolhat, főként, ha polipot gyanít.
 • Fogyasszon rostokat! Számos tanulmány tanúsítja, hogy a magas rosttartalmú étrend csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Rostdús táplálékok az olajos magvak, a hüvelyesek (így a tarkabab), a gyümölcsök és a zöldségek.

3. Prosztatarák

A prosztataráknak általában nincsenek tünetei a korai fázisban, ám egy idő után kialakulnak a vizelési zavarok, így az állandó vizelési inger; olyan érzés, mintha a vizeletet nagy erővel kellene kinyomni; a vizelési képtelenség és a végén a vizelet cseppenkénti ürülése.

4. Gyomorrák

Tünetek

A gyomorrák általában a késői stádiumig tünetmentes. Intő jelei lehetnek a határozatlan hastáji, általában köldök feletti kényelmetlen érzés; a gyomor kisebb étkezést követő teltségérzete a szegycsont alatt; a szívfájdalom, az emésztési zavar vagy a fekélyszerű tünetek; a hányinger; az öklendezés; a felpuffadt has. Mindezek más, kevésbé súlyos problémák jelei is lehetnek.

Okok

A gyomorrák pontos okait illetően bizonytalanok vagyunk. Kockázati tényező lehet a sok füstölt ételt, sózott halat és húst, savanyított zöldséget és keményítőt tartalmazó étrend. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás is növeli a gyomorrák esélyét. Akinek a családjában volt már gyomorrákos, az hajlamosabb a betegségre, és körülbelül kétszer annyi férfit, mint nőt érint, aminek hátterében a férfiak gyarló életmódja állhat.

Kezelés

Műtét; sugárterápia; kemoterápia.

Megelőzés

 • Figyeljen oda az étrendjére! Az A- és C-vitaminban gazdag, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, úgy tűnik, csökkenti a gyomorrák kockázatát. Jó, ha a menüben bőven szerepel a kenyér, a gabonák, a tészta, a rizs és a bab is.
 • Ne egyen sok csemegét! A nagy­mennyiségű füstölt ételt, sózott halat és húst, savanyú zöldséget és keményítőben dús ételeket fogyasztó emberek esélyesebbek a gyomorrákra.
 • Mondjon le rossz szokásairól!
 • A dohányzás és a mértéktelen alkohol­fogyasztás emeli a kockázatot.
 • Jobb félni, mint megijedni. A férfiaknál úgy kétszer gyakoribb a gyomorrák, mint a nőknél, ezért nem árt az elő­vigyázatosság. A hajlamosító tényezők között figyelemmel kell lenni a családi kórtörténetre és (eddig érthetetlen okból) az A-vércsoportra is.

5. Májrák

Tünetek

Súlyvesztés és étvágytalanság, valamint a has felső részének fájdalma és duzzanata. Sárgaság és vérszegénység is jelentkezhet. Egy vérteszt májtumorra utaló, emelkedett enzimszintet tárhat fel.

Okok

A májrák ritka, és gyakran a test más részén fejlődő daganat nyomán alakul ki. Az elsődleges májrák két fő oka az – iparilag fejlett országokban általánosabb – alkoholizmus okozta cirrózis és az – Afrikában és Ázsiában gyakoribb – idült hepatitisfertőzés. Néhány országban bizonyos ételeket penészek és gombák szennyeznek (így a földimogyoró vagy a fűszerpaprika aflatoxinja), amelyek májrákot okozhatnak.

Kezelés

Műtét; kemoterápia; májátültetés.

Megelőzés

 • Kerülje a hepatitist! A világ májrák­eseteinek túlnyomó többsége – mintegy 83 százaléka – a hepatitis B fertőzések számlájára írható. Közeli rokona, a hepatitis C is fokozza a máj rák kockázatát. Kerülje ezeket a vírusokat, a biztonságos szex és a steril tűk segítségével. A hepatitis B ellen oltást is kérhet. Ennek szükségességét a veszélyeztetett személyeknek (intravénás droghasználóknak és a védekezés nélküli szex gyakorlóinak) meg kell beszélniük az orvosukkal. A hepatitis C ellen még nincs oltóanyag.
 • Legyen mértékletes az ivásban! Nyugaton a legtöbb májtumora cirrózishoz köthető, amelyet általában a súlyos alkoholizálás okoz. Ne fogyasszon többet napi kétegységnyi italnál.

6. Hererák

Tünetek

A leggyakoribb jel az egyik herén érezhető kis, borsó nagyságú, kemény csomó. Emellett a herezacskó érzékenyebb, nehezebb érzetű lehet, vagy meg is duzzadhat. Mindezek a ráknál kevésbé komoly problémák, így bakteriális fertőzés vagy ciszta jelei is lehetnek.

Okok

Pontos oka ismeretlen. A hererák, bár ritka, inkább a tizenöt és harminckilenc éves kor közötti férfiakat éri. Kiváltói a pubertás körüli hormonális változások lehetnek. Az egy- vagy kétoldali rejtett herével rendelkező férfiaknál nagyobb a hererák kockázata, főként, ha az elváltozást nem korrigálták még gyermekkorban műtéttel. Szintén esélyesek azok, akiknek a családjában előfordulta betegség.

Kezelés

A here sebészi eltávolítása. Mivel általában csak az egyik here érintett, a termékenység nem szenved kárt.

Megelőzés

Vizsgálja át magát! Ha idejekorán észreveszi, a hererák gyógyultjainak aránya eléri a 90 százalékot. A korai intő jelek felfedezéséhez nincs szükség fájdalmas tesztekre; egyszerűen tapintsa át havi rendszerességgel a területet. Ezt legjobb meleg fürdő vagy zuhany után megtenni, mert a melegben a herezacskó ellazul, így könnyebben kézbe veheti az ügyet. Álljon a tükör elé. Heréit egyenként, két kézzel vizsgálja meg, forgassa finoman az ujjai között. Keressen csomókat, duzzanatokat, keményedéseket – bármi szokatlant. Ne essen pánikba, ha talál valamit – nem minden ilyen elváltozás utal rákra -, de vizsgáltassa meg az orvossal.

Havonta végezze el magán az ellenőrzést. Keresse a kemény csomókat, duzzanatokat amelyek daganat jelenlétére utalhatnak.

7. Bőrrák

A bőrrák három fő típusa

 • Alapsejtes karcinóma
 • Elszarusodó laphámrák
 • Rosszindulatú melanoma

Tünetek

A bőr bármely változása, főként egy anyajegy méretének, színének vagy alakjának módosulása, vagy más sötét foltok és kinövések. Ide tartoznak a pikkelyes, nedvedző, vérző, viszkető, ellágyuló vagy fájdalmas változások is.

Okok

Bőrrákot okozhat az ultra­ibolya sugárzás, így a nap­fény túlzott behatása, különösen a világos bőrű férfiaknál. További kockázati tényezőt jelent, ha a családban volt már bőrrákos, valamint az olyan anyagok tartós hatása, mint a kőszén kátrány, a szurok, a karbolsav és az arzén.

Kezelés

Műtét; sugárterápia; kriosebészet (fagyasztásos szövetroncsolás); elektrosebészet (szövetroncsolás hőhatásra); lézerterápia. Ritka, előrehaladott esetekben kemoterápiát vagy rákellenes vakcinákat (immunterápiát) is alkalmazhatnak.

Megelőzés

Védje magát a naptól! Előzze meg a bőrrákot, kerülje a leégést, azaz használjon fényvédő krémeket, és öltözzön megfelelően. Mielőtt kimegy a napra, ne felejtsen el védelemről gondoskodni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.