A férfi egészsége

Szép bőr és bőrápolási tippek férfiaknak

Az ember legnagyobb érzékszerve, amely rendszeresen horzsolódik, karcolódik. Egyben az egyik fő erogén zóna is. Mégis nagy a valószínűsége, hogy alig-alig gondol a bőrére. Talán itt a szemléletváltás ideje. Végső soron a külseje múlik azon, hogy mennyire viseli gondját a bőrének.

A férfiaknak is van bőrük!

A bőr a teljes testsúly 16 százalékát te­szi ki. Egyetlen négyzetcentiméterén mintegy 600 verejtékmirigy, 100 faggyúmirigy, 60 szőrszál, 20 vér edény és számtalan idegvégződés található. Vízhatlan, minden irányban nyúlik, és automatikusan megújítja önmagát. A tapintásérzék közvetítő csatornája­ként a külvilággal összekötő egyik fő kapocs, és mindennek tetejébe szinte egyáltalán nem igényel karbantartást.

A bőr gondozása a nemeket meg­különböztető jellemzők egyike

A nők hosszú órákat töltenek el vele, és sok ezer forintot szánnak bőrápoló szerek­re, a férfiak viszont szinte nem is gon­dolnak a bőrükre. Nem is kell többet tenni, mint megérteni, hogy mi is az a bőr, és minimális óvintézkedésekkel megőrizni az egészségét.

Mi jó a bőrnek?

Régebben a kozmetikai cégek csak a hölgy-vásárlókat célozták meg. Idővel azonban rájöttek, hogy elhanyagoltak egy óriási, szinte érintetlen piacot: a férfiakat. Meg is kezdődött a médiában a koncentrált támadás, férfiakra „hangszerelt” bőrápoló cikkek százait próbálták elsózni. A recept nélkül kapható készítmények azonban, bármi is van rájuk írva, bőrkárosodás vagy ráncos homlok ellen hatástalanok. Hosszú távú jótékony hatásuk nincs, és a férfiaknak valójában nem sok tennivalójuk van a bőrápolás terén.

Az viszont igaz, hogy a hidratáló szereknek köszönhetően átmenetileg kevésbé száraz, ráncos a bőr. Ezzel együtt a kiegyensúlyozott étrend messze a legjobb bőrápolási módszer. Ajánlják még a bőrkímélő szappanokat is, ezek közül sok nem illatosított. Azok a férfiak, akiknek gondot okoz a testszag, a nemi szervek tájékán és a hónuk alatt használjanak antibakteriális szappant.

Íme, még néhány tipp:

  • Ha a bőre száraz és/vagy könnyen hámlik, tisztítsa bőrkímélő szappannal, utána pedig vigyen fel rá nem lágyítószer­alapú hidratálét.
  • A bőrgyulladás egyik típusának, az ekcé­mának az enyhébb formái ellen választhat olyan terméket, amelynek fő összetevői a víz és a glicerin. Kérdezze meg a gyógy­szerészét, hogy melyik márkát ajánlja.
  • Ha érzékeny a bőre, próbáljon ki egy kímélő bőrápoló szert. A különböző márkákról ezúttal is a gyógyszerészénél érdeklődhet. Kerülje a zsírral dúsított szappant, az arckrémet és mindent, ami lágyítószert tartalmaz (vagyis az erős hidratáló szereket), különösen, ha a bőre aránylag zsíros. A lágyítószerek ugyanis hajlamosak eltömíteni a pórusokat, és hatásukra kis mitesszerek jelennek meg.

Bőrápolás: paskoljon az arcára egy kis vizet és mossa le bőrkímélő szappannal.

Tippek a szép bőrért

  • Tartsa tisztán a bőrét. Arcát alaposan mossa le bőrkímélő szappannal és vízzel. Ne dörzsölje, húzza, mert az nem tesz jót. Éppen ezért jobb puszta kézzel csinálni, mint ronggyal, szivaccsal, kefével vagy szivaccsal. A nyakát és a fülét se hagyja ki.
  • Az általános egészségügyi szabályok érvényesek a bőrre is: ne dohányozzon (attól ráncos lesz), mértékkel fogyasszon alkoholt, végezzen valamilyen aerob testedzést, és étkezzen egészségesen. Sok gyümölcs, zöldség, gabonaféle szerepeljen az étrendjében. Igyon naponta hat-nyolc pohár vizet.
  • Naponta 15 percig végzett relaxációs gyakorlatokkal vagy meditációval oldja a stresszt.
  • A napfény károsítja, ráncosítja a bőrt. Ha kerüli, csökkentheti a káros hatásokat. Amikor a szabadba megy, kenje be magát legalább 30-as faktorú naptejjel, bármilyen kellemes is az idő. Védelemre szorul minden szabad bőr­felület: ajak, szem (UV-sugarakat kiszűrő védőszemüveget használjon), fül, kéz. „Egészséges” barnaság nem létezik.
  • Rendszeresen vizsgálja a bőrét, nincs-e rajta szemölcs vagy más, bőr­rákra utaló jel. Ha méretét vagy színét változtató kinövést, elszíneződést tapasztal, keresse fel háziorvosát.

Bemutatjuk a bőrét

A bőr több rétegből áll. Külső rétege, a felhám (epidermisz) alatt húzódik a bőrt tápláló véredényeket, a szőrtü­szőket, valamint a faggyú- és verejték­mirigyeket tartalmazó irha (dermisz).

A bőr szerkezete
A bőr szerkezete

A bőr felső rétege egymáshoz kap­csolódó elhalt sejtekből áll, így a fel­színe erős és vízhatlan. A folyamatos vedlés révén a becslések szerint egy emberöltő alatt 180 kg bőrt pótolnak az alatta lévő réteg élő sejtjei. A bőrre kent szereknek, például a hidratáló­krémnek, semmilyen hatásuk nincs a dermisz élő sejtjeinek vegyi összetéte­lére, csak az elhalt sejtek felszíni réte­gét „hizlalják fel” átmenetileg, kisfiús üdeséget kölcsönözve a bőrnek.

A bőr metszete

A bőrnek három rétege van. Amit látunk belőle, az a vékony, külső réteg, a felhám. Ez szenvedi el az összes „büntetést”: perzseli a nap, cserzi a szél, szaggatják a sportolásból és a gondatlanságból eredő horzsolások. Felszíne elhalt sejtekből áll, amelyek szívós, vízhatlan felületet alkotnak. Testünk az elhalt sejteket folyamatosan levedli, s újakkal pótolja. A következő réteg, az irha a bőr legvastagabb része. Tartalmaz egy kollagén nevű rostos anyagot, ez segít megőrizni a bőr rugalmasságát. Vannak még itt szőrtüszők, verejték- és faggyú­mirigyek, idegek, véredények és zsír. (A faggyúmirigyek tartalmazzák a bőrt és a hajat „megolajozó” faggyú nevű anyagot, a verejtékmirigyek pedig izzadságot választanak ki.) Az irha alatt helyezkedik el a bőr legvékonyabb, zsíros rétege, a bőr alatti kötőszövet.

Hozza a legjobb formáját!

A bőrápolása nem nehéz dolog, és drága kencékre sincs szükség hozzá.

A bőr egészségét (az általános egészségről nem is beszélve) fenyege­tő két legnagyobb veszély a dohány­füst és a nap ultraibolya sugarai. Te­gyen hát meg egy szívességet a bőré­nek és önmagának: ha dohányzik, szokjon le, és kevesebbet menjen a napra. A szemközti oldalon részletes tanácsokat is talál a bőr egészségének megőrzésére.

Elsősegély

A kisebb vágásokat, horzsolásokat, égéseket recept nélkül kapható anti­bakteriális krémmel kezelje (kérjen ta­nácsot gyógyszerészétől). Napozás miatti enyhe leégésre ne használjon spray-t vagy krémet. Inkább áztassa ki langyos fürdőben. A súlyosabb leégés­sel pedig orvoshoz kell fordulni.

Bőrproblémák

Azt gondolnánk, hogy a pattanások miatti gátlásosság idővel ugyanolyan távoli emlék lesz, mint az első randi. A zsíros bőrű férfi arcán és mellkasán azonban negyvenes, ötvenes éveiben is keletkezhetnek pattanások. Ha nem múlnak el, bőrgyógyászhoz kell for­dulni. Az egyéb bőr problémákat, így az acne rosaceát vagy a bőrgyulladást a háziorvos diagnosztizálja. A rosacea hatására a véredények kiütköznek az orron, bár azt senki sem tudja, miért. Mind férfiaknál, mind nőknél előfordul. Helyi kezelést nyújtó krémekkel és szájon át szedhető anti­biotikummal könnyen kezelhető.

A bőrgyulladás gyűjtőfogalom. Több száz különböző gyulladásfajta létezik, ­köztük a pikkelysömör és az ekcéma. Ha visszatérő bőrkiütése van, amely nem reagál a recept nélkül kapható készítményekre, forduljon orvoshoz.

Hegek

A legtöbb vágás – különösen a kiseb­bek – hegesedés nélkül gyógyul. A na­gyobb sebek után viszont nem megfe­lelő kezelés esetén rendszerint heg ma­rad, azaz szálas hús és elszíneződött bőr. A hegesedés elkerülhető, ha nem piszkáljuk a vart, és a mély vagy „cakkos” szélű sebbel orvoshoz fordulunk.

Pattanás: nem csak a tinik problémája

Tizenéves korában alighanem komoly csapást mértek az önbizalmára azok a rusnya mitesszerek. Nem mindenki számára ér azonban ezzel véget a dolog: körülbelül minden századik, negyvenes éveit taposó férfi hátán, mellkasán, arcán pattanások ütköznek ki. Ezenkívül az ember élete végéig felbukkanhatnak mitesszerek és más apró dudorok is, betegségektől, stressztől, a bőr zsírosságától függően.

Pattanás akkor keletkezik, amikor a szőrtüszők körüli pórusokat eltömíti a faggyú (a faggyúmirigy által kiválasztott zsíros anyag). Tenyészni kezdenek a baktériumok, a pórusok begyulladnak, elfertőződnek. A faggyú intenzívebb termelődése valószínűleg a férfihormonok termelésében tapasztalható növekedéssel függ össze.

És mi a helyzet azzal a nézettel, hogy bizonyos ételek – például a csokoládé, a sült krumpli és az édességek – fogyasztása rohamos pattanás képződéshez vezet? A vizsgálatok kimutatták, hogy nincs összefüggés ezen ételek fogyasztása és a pattanások között. Mivel a szervezet lassan bontja le az ételt, gyakorlatilag kizárt, hogy a tegnapi csoki­szelet felelőssé tehető az állon ma reggel éktelenkedő pattanásért.

A pattanások komolyabb támadása esetén orvoshoz kell fordulni

Lehet, hogy antibiotikumot ír fel, ami felveszi a harcot a fertőzéssel. A háziorvos beutalhat bőrgyógyászhoz is, aki esetleg isotretinoinnalis kezelheti a pattanásokat. Ez a gyógyszer úgy hat, hogy összehúzza a faggyúmirigyeket, ezáltal csökkentve a faggyútermelést. A pattanásképződés megelőzésére kérjen az orvostól benzoil-peroxidot tartalmazó készítményt, különösen, ha zsíros a bőre. Annak a kísértésnek viszont álljon ellen, hogy kinyomkodja a mitesszereket. Attól csak még jobban elfertőződnek, és még csúnya hegek is maradhatnak utánuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.