Orvosi tanácsok

A haj ápolása

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor rémes a haja – és most ne is csak a frizurára gondoljon. A haj lehet zsíros vagy korpás, törede­zett, és hullhat is. Szerencsére sok mindent tehet haja és fejbőre jó állapotának megőrzéséért, valamint a hajhullás ellen.

Ne kefélje a haját, vagy legalábbis ne kefélje túl sokáig vagy nagyon erőteljesen. Régen ugyan azt tanácsolták, hogy „százszor húzza át lefekvés előtt”, de ma már tudjuk, hogy az könnyen a haj károsodásához vezet­het: kitéphet olyan hajszálakat, amelyek még nem hullanának ki, sokszor felsérti az egész­séges hajszálak felszínét, és a fejbőrt is össze­karcolja. Csak a frizura kialakításához hasz­náljon tehát kefét, olyankor is legyen óvatos.

Színezze természetesen!

Ha a keres­kedelemben kapható hajfestékek vegyszereit elkerülve szeretné beszínezni vagy világosab­bá tenni a haját, miért ne használna növényi eredetű készítményeket, például ragyogó bar­na hajszínt adó hennát vagy a seszínű hajat szépen kiszőkítő kamillát? Tudnia kell azon­ban, hogy bár a természetes hajszínezők egészségesebbek, használatuk nehézkesebb, és az eredmény sem garantált. Ha mégis in­kább ipari termékkel kívánja megváltoztatni hajszínét, válasszon lemosható vagy féltartós változatot – a tartós hajfestékek hosszú távú alkalmazása ugyanis – ha csak kismértékben is, de – növeli az emlő- és a húgyhólyagrák kockázatát.

De bármilyen festék mellett dönt is, mindig próbáljon ki belőle egy keveset haja egy nem feltűnő részén. A túl zsíros hajnak jót tesz az alábbi „fennhagyható” haj öblítő, mivel segít csökkenteni a fejbőr szőrtüszőinek faggyútermelését: egy tálban keverjen össze egy-egy teáskanál szárított rozmaringlevelet, szárított kamillavirágot és szárított csalánlevelet, majd öntsön rá 100 ml vizet és egy evőkanál gyümölcsecetet. Hagyja állni 10 percig, aztán szűrje le. Haj­mosás után vigye fel ezt a folyadékot a ned­ves hajra, és ne öblítse le.

Kátránnyal a korpa ellen

A gyakran az élesztőhöz hasonló jellegű Malassezia globosa fertőzésével összefüggő makacs korpásodás esetén próbálkozzon kőszénkátrányt tartal­mazó samponokkal. A kátrány természetes gombaölő hatású szer. Segíthetnek azok a ké­szítmények is, amelyekben szalicilsav van, ez a vegyület ugyanis megkönnyíti a fejbőrön összegyűlő elhalt sejtek leválását. A ma már számos samponban használt teafaolaj szin­tén hatékony gombaölő szer. Ügyeljen arra, hogy néhány havonként másik samponra térjen át, mivel a korpát okozó mikroorga­nizmusok gyorsan ellenállóvá válnak a ható­anyagokkal szemben.

Jegyezzük meg! A természetes készítmények haszná­latával elkerülhető a ráknak a tartós hajfestékek alkalmazásával együtt járó igen csekély kockázata is.

Hiszi, vagy sem! Az őssejtek beindíthatják a hajnövekedést.

Lehet, hogy az őssejtek működésre bírása lesz a kulcs a haj újbóli növekedésének beindításához sok millió, az androgén alopécia miatt kopasz férfi esetében. A hajat termelő sejtek rendes körülmé­nyek között éretlen őssejtekből képződ­nek. A kutatók fölfedezték, hogy a kopasz férfiakban ugyanolyan sok őssejt van, mint hajhullásuk előtt volt, csak éppen ezek a sejtek nem aktívak. Elképzelhető tehát, hogy a kopaszság orvoslásához el kellene távolítani a fejbőrből az őssej­teket, laboratóriumban „újra kellene indí­tana őket, s az így aktivizált őssejteket kellene visszajuttatni a fejbőrbe.

A fejbőr lenmagolajos kezelése enyhít­heti a korpásodással járó irritációt

lenmag-olajPróbálkozzon lenmagolajjal a viszkető fejbőr ellen, függetlenül attól, hogy az állapotot korpásodás okozza, vagy seborrheas ekcéma (ez egy súlyosabb bőr­rendellenesség, amelyben vastag, sárgás színű, zsíros pikkelyek képződnek a fejbő­rön).

A naponta kétszer elfogyasztott egy-egy evőkanál lenmagolaj a gyulladás csökkentése révén segíthet enyhíteni az irritációt. Az olajat a fejbőrébe is masszírozza be.

Használja ki az ásványi anyagokat!

Annak érdekében, hogy haja erős és egészsé­ges legyen, ügyeljen a megfelelő cink- és vasbevitelre. Ha azonban vényköteles gyógy­szert szed, a táplálékkiegészítők használatá­nak megkezdése előtt kérje orvosa tanácsát!

  • Cink Ez az ásványi anyag segít abban, hogy a haj erősebb legyen, s megakadályozza a szálak törékennyé válását és kihullását. Legkiválóbb étrendi forrásai a húsok, a ten­ger gyümölcsei és a tejtermékek. Ne lépje túl az ajánlott napi bevitelt, mert a túl sok cink gátolhatja az immunrendszer működését.
  • Vas A hemoglobin (a vörösvértestek oxi­génszállító molekulája) kulcsfontosságú alko­tórészeként a vas a haj egészségében is nagy szerepet játszik. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a ritkuló hajú nők 72 százaléka vashiá­nyos. Szedje multivitamin formájában, vagy jusson hozzá olyan élelmiszerekből, mint a zöld levélzöldségek és a vörös húsok.

Irtsa ki a fejtetveket illóolajokkal!

Csökkentheti vagy teljesen el is kerülheti a fejtetvek elleni vegyszeres kezelést, ha az e célra szolgáló sűrű fogú fésűvel mindennap levendula vagy ilang-ilang (Cananga odoraid) illóolaját fésüli a hajába. Az olaj síkossá teszi a hajat, és megakadályozza a serkék (peték) megtapadását, illetve a kifejlett fejtetvek megkapaszkodását.

A felnőtt tetveket el is pusztítja azáltal, hogy eltömi légzőnyílásaikat. Fésülés előtt nedvesítse meg a hajat. Az olajjal óvatosan bánjon, és azonnal hagy­ja abba a kezelést, ha a fejbőrön csípő, égető vagy viszkető érzést tapasztal. Alternatíva­ként a közönséges hajkondicionáló balzsam is megfelelhet. A fejtetvektől mindennapi illóolajos kifésüléssel is megszabadulhat.

Űzze el tablettával!

Ha önt vagy egy családtagját többször kiújuló fejtetűfertőzés kínozza, bizonyára örömmel olvassa, hogy az ezek ellen az élősködők ellen ható, ivermektin nevű gyógyszerrel végzett kísérletek eddig igen sikeresnek tűnnek. Az ivermektinből elég egyetlen adagot bevenni, amivel elkerül­hetők a kellemetlen vegyszerekkel végzett ke­zelések. A gyógyszer kizárólag receptre kap­ható, ezért érdeklődjön orvosánál, megfelelő volna-e gyermekének.

Az aggodalom hajhullást okozhat

A súlyos stressz – amelyet az élet traumatikus eseményeinek bármelyike kiválthat – hajhulláshoz vezethet. A haj­hagymák mindegyikének vannak nyu­galmi periódusai, és a hirtelen stressz hatására idő előtt ilyen állapotba kerül­hetnek – emiatt a haj a stresszes ese­ményt követő három hónapban erősen hullhat. A hajnövekedés általában magá­tól helyreáll, de nagyon fontos, hogy kezelni tudja a stresszt, valamint hogy orvoshoz forduljon a jelenség hátterében esetlegesen megbújó betegségek, hor­monegyensúly-zavarok vagy gyógyszer-mellékhatások felderítéséért.

Ellenőriztesse hormonszintjeit!

Ha kopasz foltok alakulnak ki a fején, vagy ha minden látható ok nélkül hullani kezd a ha­ja, lehet, hogy valamilyen hormonális rend­ellenessége van. Forduljon orvoshoz, mert elképzelhető, hogy a hormonegyensúly hely­reállításához kezelésre lesz szüksége. A nem elég aktív vagy a túlzottan aktív pajzsmirigy hajhullást vagy haj ritkulást okozhat, de ugyanilyen tünetei lehetnek a férfi, illetve a női nemi hormonok – az androgének és az ösztrogének – egyensúlyi problémáinak.

Tegyen tojást a hajára!

Ez a módszer hagyományos és hatékony kezelés a száraz, törékeny hajra. Keverje össze egy tojásfehérje fölvert habját két tojássárgájával, egy teáska­nál mézzel, egy evőkanál olívaolajjal és egy citrom levével. Vigye föl a keveréket a hajára és a fejbőrére, masszírozza be alaposan, és hagyja állni néhány percig, mielőtt kiöblíte­né. Haja állapotának a rendszeres kezelés ha­tására néhány héten belül javulnia kell.

Hűsítő megoldás

A fejbőr hűtése meg­előzheti a kemoterápián áteső páciensek ha­jának kihullását. A módszer abból áll, hogy a kemoterápiás kezelés előtt 30-40 percen át hideg géllel vagy hűtőanyaggal megtöltött speciális sapkát kell viselni. A hűtés csökken­ti a fejbőr vérellátását, így kevesebb gyógy­szer jut a hajhagymákhoz, s kisebb lesz azok károsodásának valószínűsége.

Őrizze meg a haját!

Az androgén alopécia, azaz a férfias típusú hajhullás miatt sok férfi (és egyre több nő) veszít hajat az évek múlásával. Ha szeretné ismét növeke­désre késztetni a haját, érdemes lehet az aláb­bi módszerekkel próbálkoznia.

  • Masszírozza csalánnal! A csalánból (Urtica dioica) előállított készítmények meg­akadályozhatják a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná való átalakulását, márpedig a tudósok szerint ez a reakció kulcsfontossá­gú a hajhullás szempontjából. A szaküzletek­ben csalános táplálékkiegészítők és csalántar­talmú samponok is kaphatók.
  • Kezelje vízitormás és kakukkfüves oldattal! A vízitorma kéntartalma segíthet a hajhullás ellensúlyozásában. Áztasson55 gramm szárított vízitormamagot és -leve­let, valamint 55 gramm szárított kakukkfüvet 10 napon át vodkában, majd szűrje le, és na­ponta masszírozzon ebből az oldatból egy keveset a fejbőrébe.
  • Helyi kezelés. A gyógyszertárban kapha­tó, minoxidil hatóanyagú készítményt erede­tileg magas vérnyomás kezelésére fejlesztet­ték ki, de az androgén alopécia miatt kihullott haj korlátozott visszanövésének serkentésére is hatásosnak bizonyult.
  • Szájon át. A finaszterid hatóanyagú, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére szolgáló gyógyszerrel 80 százalékos sikert értek el az androgén alopéciában szenvedő férfiak hajnövekedésének helyre­állításában. A gyógyszerért azonban fizetnie kell, mert a társadalombiztosítás nem támo­gatja a hajhullás elleni alkalmazását.
  • Főzze ki! A zöld teában lévő antioxidán-sok serkentőleg hathatnak a hajhagymákra, és erősebb, vastagabb hajszálak növekedésé­hez vezethetnek. Áztasson két zöldtea-filtert egy csésze forrásban lévő vízbe, és a még meleg (de már nem forró) teával kezelje fej­bőrét. Legalább egy órán át hagyja hatni, mielőtt leöblítené.
  • Egyen sokféle élénk színű zöldséget és gyümölcsöt: a bennük lévő antioxidánsok serkentik a hajnövekedést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.