A férfi egészsége

Hasfájás – hasi fájdalom lehetséges okai

A hasi fájdalom legtöbbször egyszerű gyomorrontást jelent, amelyet otthon is lehet kezelni. A gond csak az, hogy nagyon sokfajta betegség járhat még hasfájással. Ezért soha ne hanyagolja el a gyomránál jelentkező fájdalmat, mert súlyos betegség, sőt, valóságos vészhelyzet is állhat a hátterében.

Tünetek

A hasfájás rengeteg változatban jelent­kezhet. Lehet nyilalló vagy tompa, folyamatos vagy rohamszerű. Keletkezhet felül, középen és az alhasban is; jobb oldalon, bal oldalon és középen, mintahogyan elöl vagy hátul is. Intenzitását tekintve fokozódhat, gyengülhet vagy állandósulhat.

A fájdalom jellege és elhelyezkedése fontos a konkrét betegség meghatáro­zásában, a kísérő tünetek pedig sokszor még pontosabb képet rajzolnak a fájda­lom hátteréről. Hosszú a listája azoknak a tüneteknek, amelyek a hasfájást kísér­hetik: hányinger, hányás, hidegrázás, véres széklet, hasmenés, székrekedés, puffadás, gyengeség, verejtékezés, büfögés, étvágytalanság, nyirkos bőr – hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Jegyezzük meg! Még az orvos is nehéz helyzetben lehet a hasfájás okának megállapítása­kor. A tünetek pontos ismertetése mindenesetre sokat segíthet.

Zsigerek reflektorfényben

„Zsigeri gyűlölet”, „ehhez a munkához gyomor kell”, „kacag a vakbelem” – megannyi meglepő, ugyanakkor szellemes szólás a belekkel és egyéb zsige­ri szervekkel kapcsolatosan. Azután ott van még természetesen a „bélpok­los” és a „rosszmájú” is. Honnan ered vajon az ember bensőséges kapcsolata a belső szerveivel?

Talán senki sem tudja pontosan a választ erre a kérdésre, annyi azonban bizonyos, hogy a hasban rejtőző szer­vek nagyon is gyakran adnak életjelt magukról különféle (általában nem túl kellemes) érzetek formájában. Az sem véletlen, hogy a zsigereket szoktuk „belsőségekként” is emlegetni, ezek a szervek ugyanis tényleg „belül”, a test közepében foglalnak helyet.

Jegyezzük meg! A has voltaképpen egy nagy üreg, amely a mellkas alatt és a medence fö­lött helyezkedik el. Felső határa a légzésben fontos szerepet játszó rekesz­izom.

A hasüregben helyezkednek el a belek, a gyomor, a máj és az epehólyag, valamint a hasnyálmirigy – vagy­is az emésztőszervek és ezek mirigyei, amelyek a felvett táplálék lebontásá­ban játszanak szerepet, s azzal foglalkoznak, hogy az ételt a szervezet által hasznosítható formába hozzák, mi­közben eltávolítják a salakanyagokat is. Ezeken kívül itt található még a lép, amely a vér tisztításának elenged­hetetlenül fontos szerve; a vese, amely a vér szűrésével megszabadítja a szer­vezetet a salakanyagoktól és a felesle­ges víztől; valamint a féregnyúlvány is, amely a vastagbélből leágazó vak­bél nyúlványa, de ennek funkcióját az emberben még nem sikerült kiderí­teni.

A fajdalom helyének beazonosítása

A hastáji fájdalom diagnosztizálása nem egyszerű, a hasüregben ugyanis olyan sokféle folyamat zajlik egyszer­re, hogy még az orvosoknak is gon­dot okoz a fájdalom pontos okának kiderítése. Így például hiába utalnak a tünetek egyértelműen valamely problémára (mondjuk, vakbélgyulla­dásra), kiderülhet a végén, hogy a fáj­dalmat valami teljesen más okozta, például vesekő. A beteg saját megfigyelései ezért igen hasznosak lehet­nek az orvos véleményalkotása szem­pontjából.

Ha fáj a hasa, próbálja minél pon­tosabban beazonosítani, hogy honnan is ered ez a fájdalom

Képzeletben ossza fel négy térrészre a hasát egy füg­gőleges és egy vízszintes vonallal, amelyek a köldöknél metszik egymást. Ha lehet, állapítsa meg, melyik ne­gyedben vagy negyedekben fészkel a fájdalom, illetve figyelje meg, hogy esetleg vándorol-e egyikből a másikba.

A has berendezése

1. Hasnyálmirigy

Emésztőnedveket, valamint inzulint termel

2. Máj

Méregteleníti a vért, epét termel (a zsírok lebontásához szükséges enzim), lebontja az alkoholt, véralvadást segítő anyagokat termel, tárol egyes vitaminokat, ásványi anyagokat és cukrot

3. Epehólyag

A máj által meg­termelt epét tárolja

4. Nyombél

A vékonybél azon szakasza, ahová az epe és az emésztőnedvek ömlenek

5. Féregnyúlvány

A vakbél ismeretlen funkciójú része

6. Lép

Tisztítja a vért, és antitesteket termel az immunrendszer számára

7. Gyomor

Savval és emésztőnedvekkel folytatja a nyál által megkezdett emésztést

8. Vese

A vér szűrését, tisztítását végző kiválasztó szerv

9. Vékonybél

A megemésztett táplálékból a tápanyagok és a víz felszívását végző bélszakasz

10. Vastagbél

A táplálékból a víz és sók felszívódásának a helyszíne. Ami visszamarad, abból keletkezik a széklet

Miért fáj?

Sokféle probléma okozhat hasfájást, soha ne intézze el egy kézlegyintéssel ezeket a kellemetlen epizódokat.

Vannak természetesen jól ismert helyzetek. Mindenki tudja, hogy bizo­nyos ételek – mint például a főtt bab -erős gázképződést okoznak, amely kín­zó alhasi fájdalommal, no meg társa­ságban illetlennek számító szag- és hanghatással jár. Más gyakori problé­mák például a gyomorégés, a gyomorra húzódó influenza, az enyhébb ételmér­gezés, a hasmenés és a székrekedés.

A súlyosabb, tehát feltétlenül orvo­si beavatkozást igénylő betegségek kö­zé tartozik a vesekő

Erre gyanakodhat, ha vizeléskor komoly fájdalmat érez, valamint ha a fájdalom valamely oldalon kezdődik, azután elkezd ván­dorolni közép felé, illetve az ágyék irá­nyába. A gastritis, vagyis a gyomor bé­lésének gyulladásos megbetegedése a has felső részén okoz fájdalmat. A sérv pedig nemcsak kidomborodással, hanem többnyire alhasi fájdalom­mal is jár.

A fekélyek a gyomor, illetve a pat­kóbél nyálkahártyáján keletkező, vér­ző lyukak

A vakbélgyulladás a féreg­nyúlvány elfertőződésekor következik be. Mindkettő nagy fájdalommal jár, és viszonylag gyakoriak a komolyabb hasűri problémák között.

Fekélyek

A fekély nem más, mint egy seb, amely az emésztőszervek falán kelet­kezik, amikor a gyomorsav keresztülmarja a védőrétegüket. A fekélyek leggyakrabban a patkóbélben kelet­keznek, amely a vékonybélnek a gyo­morhoz közvetlenül kapcsolódó sza­kasza, illetve a gyomorban.

Jegyezzük meg! Sokáig azt hitték, hogy a fekélyeket főleg a stressz és az idegeskedés okoz­za, az elmúlt évtizedben azonban ki­derült, hogy a megbetegedések nagy részéért a Helicobacter pylori nevű bak­térium a felelős. Ilyen esetben az orvos antibiotikumkúrát szokott javasolni.

A fekély ritkán okoz életveszélyt, ám igencsak fájdalmas betegségről van szó. Rosszabb esetben vérezni kezd, ami feketére színezi a székletet. Haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Vakbélgyulladás

Ez a megbetegedés akkor alakul ki, amikor megkeményedett székletma­radvány kerül a féregnyúlványba. Ha nem kezelik, az elfertőződött vakbél ki is lyukadhat, további súlyos hasűri fer­tőzéseket okozva.

A vakbélgyulladást megelőzni nem lehet, viszont ha kialakul, mindenkép­pen törekedni kell a kezelés megkezdésére még azelőtt, hogy a kifakadás megtörténne. Ez azt jelenti, hogy a tü­netek jelentkezése után 12-48 órával már szakszerű orvosi ellátásra van szükség. A leggyakoribb tünet a hasfá­jás, amely a vakbél fölött lokalizálha­tó, az alhas jobb oldalán, a köldök és a csípőcsont között.

Kínzó vesekövek

Valaki egyszer úgy jellemezte egy vesekő kipisilésének a folyamatát, hogy olyan, „minta gyermekszülés”. Bár az illető úr valószínűleg sohasem volt terhes, mégis igaz, hogy a vesekő az egyik leginkább fájdalmas rendellenesség, amivel csak férfiember találkozhat.

Máig sem ismert okokból a vesében ásványi anyagok válhatnak ki, és kristá­lyos tömbbé, vesekővé állhatnak össze, amely elérheti egy borsószem nagyságát is. Ahogy ezek a kövecskék a veséből a hólyagba vezető csövön, majd pedig a hólyagból a külvilágba tartó vezetéken átnyomakszanak, sértik, karistolják az érzékeny bélést. A vizelet addig torlódhat a kő mögött, amíg az széttöredezik, illetve vizelés közben kirepül a hímvesszőből.

Jegyezzük meg! A fájdalom olyannyira rémes lehet, hogy sokan émelyegnek, sőt hánynak tőle. Amikor a kő eléri a hólyagot, a fájdalom alábbhagy.

A férfiak mintegy 15 százaléka talál­kozik vesekővel élete során. A kezelés általában gyógyszerezésből, folyadék­fogyasztásból, diétából áll, illetve várakozásból, hogy majd csak távozik a kő. Az esetek mintegy 10 százalékánál viszont komolyabb beavatkozásra is sor kerül, amikor többnyire ultrahanggal még a vesében széttörik a köveket. Ezek a „szörnyek” évente sok ezer férfinak okoznak kínzó fájdalmat.

A sérv kezelése

Sérvnek azt nevezik, ha a meggyengült izomfalon keresztül kitüremkednek a belső szövetek, esetleg egy szerv­darabka. Sokféle sérv létezik, így a felső gyomorszakaszon kialakuló hiátus, a lágyéksérv, a köldöksérv, valamint a műtéti sérv (a műtéti vágások helyén). Különösen a köldök- és a lágyéksérv születési rendellenességből is adódhat. A leggyakoribb sérvtípus a lágyéksérv.

A sérv tipikusan férfibetegség, hiszen sokkal gyakrabban alakul ki férfiaknál, mint nőknél. Előfordulása az évek előrehaladtával gyakoribbá válik. Sajnos nem sokat lehet tenni az elkerülése érdekében. Bár a túlzott megterhelés elősegíti a kialakulását, leggyakrabban a születéstől fogva gyenge izomzatú pontokon jön létre.

Vigyázat! Sok sérvet a beteg maga vagy az orvos egyszerűen vissza tud nyomni. Mivel azonban előfordulhat, hogy csökken a sérvbe türemkedő szövetek vérellátása, amilyen hamar lehet, műtétileg is kezelni kell a betegséget. Lágyéksérv akkor jön létre, amikor a hasfal izomzatának gyenge pontján a bél egy kanyarulata kitüremkedik a hasüregből.

A legjobb módszerek hasfájás ellen

Azoknak a hasfájásos eseteknek a kezelése, amelyek nem tartoznak a sürgősségi ellátás keretei közé, a „nem csinálunk semmit”-től a műtétig terjed. A következőkben felsorolt betegségekre nincs igazán jó megelőző módszer, de ha már kialakultak, lehetőség van a kezelésükre.

Epekő ellen

Ezek a kemény, kristályos képletek általában az epehólyagban találhatók, ám néha egy-egy beékelődik az epe­vezetékbe is, ami erős fájdalommal jár. Ha a probléma visszatérő jellegű, általában műtétileg távolítják el az epe-hólyagot, habár kisebb kövek esetében gyógyszerekkel is megkísérelhető a zárványok feloldása.

Gyomorégés és gázképződés ellen

Legtöbbször valamilyen táplálékra vagy innivalóra adott reakció váltja ki, illetve egyes gyógyszerek – mint az aszpirin – is okozhatják. Általában maguktól elmúló tünetekről van szó, ám egy savlekötő szer sokat segíthet a dolgon. Vannak olyan szerek is, amelyek gátolják a gyomorsav­képződést, illetve enyhítik a gyomor- és légcsőnyálkahártya fájdalmát.

A gyomorégés megelőzésére mérsékelje a nehéz, zsíros ételek fogyasztását, a túl késői, lefekvés előtti étkezést, ne egyen sok csokit, és ne dohányozzon. Ha görcsölni kezd a hasa, és minden alkalommal felpuffad, amikor tejterméket fogyaszt, ez arra utalhat, hogy érzékeny a laktózra (tejcukorra). Ilyenkor szedhet laktáz-(tejcukorbontó enzim) tablettát, vagy átállhat a szója tej re, illetve a laktózmentes tejre.

Sérv megoldása

Habár a legtöbb sérvet akár ön, akár az orvos vissza tudja nyomni, ilyenkor mindig fennáll a kiújulás veszélye. Ez ellen hordhat gumírozott szorítót, illetve a sérv operációval is megszüntethető.

Vesekő megelőzés

A veseköveket többnyire gyógyszeres úton, sok folyadékkal és diétával szüntetik meg, azonban a makacs, nagyobb köveket besugárzással (ultrahang) szét is zúzhatják. A műtét csak nagyon ritkán indokolt. A vesekőképződésért néha valamely anyagcserezavar felel, mint például a köszvény. Ha megszüntetik az alapbetegséget, idővel a vesekövek is eltűnnek.

Fekélyek kezelése

A Helicobacterpylori nevű baktériumtól alakulnak ki. A diagnózis felállítása után antibiotikummal és savképződésgátlóval kezelhetők. Azt persze mondani sem kell, hogy emellett nem szabad a gyomrot irritáló ételeket-italokat fogyasztani.

Vírusos gyomorinfluenza

A betegség rendszerint 1-2 nap alatt lezajlik. Mivel a vírusokat nem lehet gyógyszerrel elpusztítani, a legjobb, amit tehet, hogy bőséges folyadék­fogyasztással pótolja a hányás és a hasmenés okozta vízveszteséget.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha nem tudja megnyugtatóan tisztázni, mitől is fáj a hasa, a legjobb, ha nem tétovázik az orvos felkeresésével. Akkor is forduljon szakemberhez, ha a fájdalom hevessége aggasztó mértéket ölt. Ha a fájdalom nem múlik, sőt, erősödik, ez annak a jele, hogy valami nagyon nincs rendjén, és ez bizony azonnali orvosi kivizsgálást igényel. Akkor is sürgős szakellátásra van szükség, ha a fájdalmat egyéb, aggodalomra okot adó tünetek kísérik, például hányinger, hányás, véres széklet, véres vizelet.

Vészhelyzet

Sokféle azonnali ellátást igénylő be­tegség okozhat hasfájást is. Ezek közé tartozik a szívroham, az anafilaxiás sokk, a cukorbajos roham, valamint a vakbélgyulladás. További sürgősségi esetek, ame­lyek hasfájással járnak: perforált fe­kély, bélcsavarodás, hasnyálmirigy­gyulladás, valamint az epekő. Utóbbi esetében az éles fájdalom a has jobb felső szögletében keletkezik, azután szétsugárzik a hátba, a mellkasba, sőt még a jobb vállba is.

Mindezeknek a tüneteknek az ese­tében a fájdalom rettentő kínzó, így pró­báljon minél pontosabb leírást adni a mentőknek, illetve az orvosnak a meg­figyeléseiről, mert ezzel sokban meg­könnyítheti a gyógyítási folyamatot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.